Munasarjojen monirakkulaoireyhtymä vaikeuttaa raskaaksi tulemista – Näin Paula sai avun ikäviin vaivoihinsa

Vasta keskenmeno sai Paula Ohtamaan etsimään apua munasarjojen monirakkulaoireyhtymään. ”Se ei ole sairaus, mutta aiheuttaa ikäviä vaivoja ja saattaa vaikeuttaa raskaaksi tulemista.”

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Paula Ohtamaata harmittaa, että ihmiset saattavat töksäytellä ylipainosta ikävään sävyyn. PCOS on aineenvaihduntaan liittyvä vaiva, joka tekee painonpudotuksesta haasteellista.

Vasta keskenmeno sai Paula Ohtamaan etsimään apua munasarjojen monirakkulaoireyhtymään. ”Se ei ole sairaus, mutta aiheuttaa ikäviä vaivoja ja saattaa vaikeuttaa raskaaksi tulemista.”
(Päivitetty: )
Teksti: Hanna Vilo

Nuorena Paula Ohtamaa, 32, ajatteli, että munasarjojen monirakkulaoireyhtymä eli PCOS oli lähinnä ikävä vaiva. Kun raskaus päättyi keskenmenoon jo heti alkuvaiheessa, hän ymmärsi, että oireyhtymällä voi olla paljon enemmänkin vaikutusta elämään.

Munasarjojen monirakkulaoireyhtymä toi ikäviä oireita

”Minulla on nuoresta saakka ollut epäsäännöllinen ja pitkä kuukautiskierto. Lyhimmillään kierto on ollut 32 päivää ja pisimmillään jopa 70 päivää. Minulla on myös ylipainoa, josta on hyvin vaikea päästä terveillä elämäntavoillakaan eroon. Erityisesti paino tuntuu jämähtävän keskivartaloon.

Lisäksi kärsin liikakarvoituksesta. Kasvoilla, kainaloissa, jaloissa ja selässä on paljon normaalia enemmän karvoja. Minne tahansa kehoon saattaa myös kasvaa noin sentin pituinen tumma karva.

Oireiden takia tiesin, että kärsin todennäköisesti munasarjojen monirakkulaoireyhtymästä. Se ei ole sairaus, mutta aiheuttaa ikäviä vaivoja ja saattaa vaikeuttaa raskaaksi tulemista.

Niin kävi minullakin. Neljä vuotta sitten tulin raskaaksi, mutta pian sen jälkeen sain keskenmenon. Silloin ensimmäisen kerran heräsin siihen, että minun täytyy mennä lääkäriin.”

Munasarjojen monirakkulaoireyhtymä – Munasarjat tuottavat liikaa testosteronia

”Menin yksityiselle gynekologille, joka tutki ultraäänellä munasarjani. Hän vahvisti, että todennäköisesti keskenmenoni johtui munasarjojen monirakkulaoireyhtymästä. Häneltä sain lähetteen naistentautien poliklinikalle jatkotutkimuksiin. Niissä tutkittiin muun muassa, paljonko minulla on testosteronia veressä.

Munasarjojen monirakkulaoireyhtymä aiheuttaa kehossa insuliinin liikatuotannon, joka saa munasarjat tuottamaan liikaa testosteronia. Liiallinen testosteroni taas voi aiheuttaa sen, ettei ovulaatiota tapahdu. Silloin raskaaksi tuleminenkaan ei tietenkään onnistu.

Tutkimusten jälkeen keskustelin raskaustoiveistani naistenpolin lääkärin kanssa. Kerroin, että haluan vielä jatkaa yrittämistä perinteisellä tavalla ennen lapsettomuushoitoihin ryhtymistä. Ylipainosta eroon pääsemiseksi hän määräsi minulle metformiinia eli verensokeria alentavan lääkityksen.”

Ovulaatiota ei tapahdu

”Metformiinia käytin muutaman kuukauden, mutta siitä ei ollut minulle mitään hyötyä. Uutta raskautumista ei toiveistani huolimatta tapahtunut, mutta sen sijaan lääke laittoi vatsani aivan sekaisin.

Puoli vuotta ensimmäisen käynnin jälkeen varasin naistenpolille uuden ajan. Olin valmis aloittamaan lapsettomuushoidot.

Minulle tehtiin munatorvien aukiolotutkimus, ja mieheni kävi antamassa siemennestenäytteen. Kummallakin oli onneksi kaikki kunnossa.

Munasarjojen monirakkulaoireyhtymä aiheuttaa ongelmallisen tilanteen. Munasoluja on liikaa, mutta korkean testosteronitason vuoksi ne eivät kypsy eikä ovulaatiota tapahdu. Tutkimusten jälkeen minulle määrättiin lääkitys, joka kypsyttää munasoluja.

Siinä vaiheessa lapsen saaminen pyöri mielessäni koko ajan, ja tuntui stressaavalta miettiä jatkuvasti sopivaa hedelmöittymisen ajoittamista. Onneksi sitä kesti hyvin vähän aikaa. Tulin raskaaksi jo ensimmäisen kuukautiskierron aikana.”

Munasarjojen monirakkulaoireyhtymä lisää raskausdiabeteksen riskiä

”Raskaus sujui kaikin puolin hyvin. Jouduin käymään kolme kertaa sokerirasitustesteissä, sillä PCOS lisää raskausdiabeteksen riskiä huomattavasti. Sokeriarvoni olivat kuitenkin koko ajan hyvät. Nykyään meillä on ihana kaksivuotias poika, josta olen todella onnellinen.

Valitettavasti munasarjojen monirakkulaoireyhtymä on palannut arkeeni oireineen synnytyksen jälkeen. Kuukautiskiertoni ovat edelleen epäsäännöllisiä ja pitkiä. Ylipainoa minulla on reilut kymmenen kiloa, mutta onneksi paino on pysynyt vakaana. Liikakarvoitus vaivaa myös edelleen. Kasvoilla olevien karvojen nyppimiseen menee joka aamu noin puoli tuntia. Usein harmittaa, että siihen menee niin paljon aikaa.

Olen kuitenkin oppinut elämään vaivan kanssa. Ajattelen, että minulla nyt vain sattuu olemaan tämä ominaisuus.”

Artikkeli on muokattu 3.1.2024

Lue myös: Tutkimus: Näin raskaana olevan äidin runsas kofeiinin käyttö voi vaikuttaa sikiön hermostoon

Lue myös Anna.fi: Kiiran, 28, munasarjoista löydettiin appelsiininkokoinen kasvain: ”Endometrioosi on sairaus, ei pelkkä naisten vaiva”

X