Totta vai tarua: Tottuuko vatsa papuihin ja linsseihin?

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Apteekin entsyymikapseleista voi saada apua palkokasvien pilkkomiseen, vinkkaa laillistettu ravitsemusterapeutti Leena Putkonen.

Useimpien vatsa voi totuttelemalla oppia sietämään palkokasveja paremmin

Totta. Pavut ja linssit eivät perinteisesti kuulu suomalaiseen ruokavalioon, ja hernekeiton suosio on laskenut. Useimmilla vatsa ei ole tottunut niihin, minkä takia ne aiheuttavat vatsavaivoja.

Kun papuja, linssejä ja herneitä syö säännöllisesti, ne ravitsevat suolistossa tiettyjä bakteereja, jolloin sietokyky kasvaa. Suolisto voi siis vähitellen tottua niiden syömiseen. Kaikilla niin ei kuitenkaan käy, vaan pienen vähemmistön täytyy välttää palkokasveja kokonaan.

Lue myös: Miksi valkosipuli saa vatsan sekaisin? Näin ikävät vatsaoireet selittää erikoislääkäri

Jos ei ole tottunut palkokasveihin, niitä kannattaa aluksi syödä vain kerran viikossa

Tarua. Jos vatsan haluaa totuttaa palkokasveihin, niitä kannattaa syödä useammin kuin kerran viikossa. Esimerkiksi joka toinen päivä on hyvä aikaväli. Totuttelu kannattaa aloittaa hyvin pienillä annoksilla. Leivän päälle voi esimerkiksi sipaista pari kertaa päivässä kikherneistä tehtyä hummusta tai salaattiin lisätä pienen määrän linssejä.

Kikherneet ja linssit ovat yleensä palkokasveista parhaiten siedettyjä. On kuitenkin hyvin yksilöllistä, mitkä palkokasvit sopivat kenellekin. Apteekista voi myös ostaa alfagalaktosidaasi-entsyymikapseleita, jotka auttavat pilkkomaan palkokasveja suolistossa ja vähentävät niiden aiheuttamia vatsavaivoja.

Lue myös: Oletko jo kokeillut fleksausta? Suoliston hyvät bakteerit rakastavat raakaravintoa – listasimme 10 hyvää syytä kokeilla raakaruokailua

Palkokasveihin totuttelijan kannattaa ostaa tölkkipapuja tai -linssejä

Totta. Palkokasvien aiheuttamat vatsavaivat johtuvat huonosti sulavista FODMAP-hiilihydraateista. Tölkissä osa niistä siirtyy liemeen, joka ruoanlaitossa heitetään pois. Siksi tölkkipavut, -linssit ja -herneet ovat yleensä paremmin siedettyjä kuin itse valmistetut.

Lue myös: Pieru piinaa – Voivatko ilmanvaivat johtua stressistä tai sairaudesta? Näin ravitsemusterapeutti vastaa 10 kysymykseen

X