Ansa Moskovassa -dokumentti vie venäläisaktivistien todellisuuteen valtion kontrollin alla

Anna Shisovan dokumenttielokuvassa kerrotaan, kuinka 10 moskovalaisnuorta lavastettiin ääriliikkeeksi.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Aktivistinuori Anna Pavlikova huokuteltiin ansaan. Oikeudessa hän joutuu vastaamaan terrorismisyytteisiin. © IV Films / Yle

Anna Shisovan dokumenttielokuvassa kerrotaan, kuinka 10 moskovalaisnuorta lavastettiin ääriliikkeeksi.
Teksti: Pertti Avola

Marraskuussa 2018 kymmenen nuorta moskovalaista pidätettiin osallisuudesta ekstremistisen ryhmän toimintaan. Yksi heistä oli tuolloin 17-vuotias Anna Pavlikova, jonka tapausta Shisova elokuvassaan seuraa.

Anna oli saanut kutsun Uusi suuruus –nimiseen chattiryhmään, jonka jäsenet pian alkoivat tapailla toisiaan Moskovan kaduilla ja kahviloissa keskusteluiden merkeissä. Seuraava askel oli oman kokoontumistilan vuokraaminen.

Soluttautuja iskee

Muita hieman vanhempi Ruslan D. alkoi johdattaa ryhmää poliittisen vastarinnan suuntaan ja jopa väkivaltaiseen toimintaan vallanpitäjiä vastaan. Lopulta Ruslan D. ilmiantoi ryhmän Venäjän turvallisuuspalvelulle FSB:lle. Ryhmään oli soluttautunut jo kaksi virkavallan edustajaa, mutta pidätettyjen asianajajan mukaan Ruslan D. oli kolmas soluttautuja, jonka tehtävä oli järjestää nuorille ansa.

Shisova kuvaa Annan vanhempien yrityksiä saada tyttärensä ­vapaaksi ja laajemminkin sellaisten vanhempien toimintaa, joiden lapset viruvat Venäjän vankiloissa ja vankileireillä. Kuin irvokkaana välinäytöksenä hän esittää kuvaa presidentti Putinin johtaman ”ihmis­oikeusneuvoston” ko­kouksesta, jossa eräs jäsen ilmaisee huolensa Uusi suuruus –nuorten houkuttelemisesta ansaan. Putin lupaa tutkia asiaa.

Lopulta kaikki pidätetyt ryhmän jäsenet tuomitaan pitkiin vankeus- ja kotiarestirangaistuksiin. Annan rangaistus on neljä vuotta kotiarestia.

Aseena vain ääni!

Ansa Moskovassa kuvaa aikaa ennen Venäjän hyökkäystä Ukrainaan, minkä jälkeen kontrolli, sorto ja mielivalta ovat maassa vain kiristyneet. Tavalliset venäläiset pelkäävät kovia rangaistuksia ja pysyvät hiljaa – ainakin toistaiseksi. Huono sotamenestys Ukrainassa ja katastrofiksi vähitellen osoittautuva osittainen mobilisaatio tosin ovat alkaneet rapauttaa Putinin suosiota ja tuoneet venäläisiä jälleen kaduille.

Mutta maassa, jossa vuosisataisesta tsaarinvallasta siirryttiin ensin kommunistiseen diktatuuriin ja sitten putinismiin, ei demokratialla ole kunnollista pohjaa. Neuvostoliiton kaaduttua siihen tähdättiin, mutta tuloksena oli taloudellinen sekasorto, mikä varmasti pohjusti Putinin valtaa. Kansa kaipasi jälleen vahvaa johtajaa – ja sai mitä halusi.

Shisova mainitsee elokuvassaan Venäjän valtaapitävien aggression, joka kohdistui aluksi toisinajattelijoihin ja nykyään ulkomaailmaankin. Tässä ilmapiirissä dokumentin kuvaamilla nuorilla syytetyillä ja heidän vanhemmillaan ei ole aseita valtavaa turvallisuus- ja väkivaltakoneistoa vastaan. Ei muuta kuin äänensä, joka Shisovan elokuvassa kuuluu kirkkaana.

Outoa sinänsä, että vaikka Yle on yksi Ansa Moskovassa –elokuvan tuottajista, se esittää dokumentista lähes puolta lyhyemmän leikatun version. Shisovan elokuvan koko kesto on 92 minuuttia, tämän version 52 minuuttia.

Ansa Moskovassa, torstai 17.11. klo 19.00, TV1

Lue myös: Diplomaatti Arto Mansala näki Venäjällä kylmän sodan lopun, itäblokin vapautumisen ja Boris Jeltsinin ajan sekasorron: ”Demokratiasta tuli kirosana”

X