Elokuva-arvio: Jörn Donnerin elokuva Armi elää! rikkoo perinteisen kerronnan muotoja

Jaa artikkeliTilaa Seura
Minna Haapkylä elokuvassa Armi elää!.
Minna Haapkylä elokuvassa Armi elää!. © Lasse Lecklin/Yle Kuvapalvelu
Tekstitiilitaiteilija Armi Ratian elämää ja uraa luodataan Karoliina Lindgrenin käsikirjoittamassa, Jörn Donnerin ohjaamassa metaelokuvassa Armi elää!

Tekstitiilitaiteilija Armi Ratian (1912-79) elämää ja uraa luodataan Karoliina Lindgrenin käsikirjoittamassa, Jörn Donnerin yli kahdeksankymppisenä ohjaamassa metaelokuvassa Armi elää! (Suomi 2015). Se siis rikkoo perinteisen kerronnan muotoja ja kommentoi itse itseään; kehykseksi sommiteltiin kohutusta merkkihenkilöstä näytelmää valmisteleva teatteriseurue.

Ratkaisu on ymmärrettävä ja poikkeuksellisuudessaan rohkeakin Suomen perinteisesti totisia näköispatsaita kunnioittavassa elämäkertakulttuurissa. Valittu etäännyttävä näkökulma ei kuitenkaan osoittaudu merkittäväksi ilmaisulliseksi viisaudenkiveksi tai taiteelliseksi vapauttajaksi.

Minna Haapkylä tekee haastavan nimiroolin päättäväisen oloisesti. Tuokioihin jumittuneista kohtauksista välittyy muotokuva töykeästä ja itsepäisestä henkilöstä, jonka olemus luovana taiteilijana ja jättimäiseksi kasvaneen liikeyrityksen johtajana jää sekä kyseenalaiseksi että arvoitukselliseksi. Irrallisistakin palasista voisi rakentaa jatkuvuutta ja ulottuvuuksia, joihin ei nyt ylletä.

**½

Armi elää! su 23.8. klo 20.55 Tv1

Lue myös: Elokuva-arvio: Aleksi Salmenperän Häiriötekijä on riemastuttava ja ahdistava komedia

X