Eränkävijät-sarjan Teemu Hostikka teki ympäristörikoksista kertovan dokumenttisarjan: ”Jännittää ehkä enemmän kuin koskaan”

Uskomattomat ympäristörikokset on tiukasti haastava sarja Teemu Hostikalta, jonka edellinen sarja on myyty yli sataan maahan. Oululaisen hevarin hieno voittokulku alkoi Eränkävijöistä.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Teemu Hostikan tekemä dokumenttisarja nostaa esiin neljä ympäristörikosta, joissa luonnolle vaarallisia aineista on heitetty luontoon. © MTV3

Uskomattomat ympäristörikokset on tiukasti haastava sarja Teemu Hostikalta, jonka edellinen sarja on myyty yli sataan maahan. Oululaisen hevarin hieno voittokulku alkoi Eränkävijöistä.
Teksti: Jussi Karjalainen

Teemu Hostikka, 44, on ohjaaja-tuottaja-käsikirjoittaja alkavassa dokumenttisarjassa Uskomattomat ympäristörikokset. Tuotantoyhtiö on NTRNZ Media, joka löi läpi Eränkävijät-sarjalla. Firma niittää kiitettävää suosiota Oulusta käsin.

”Tekijänä jännittää ehkä enemmän kuin koskaan. Alusta asti on tiedetty, että tästä sarjasta tulee sanomista”, Hostikka tuumaa.

Hiuksia nostattavaa

Ajatus tuli true crime -ohjelmien menekin räjähtäessä. NTRNZ Mediassa tuntui, että he eivät ainakaan halua ruveta kehittämään joukkoon uutta murhatarinaa. Mutta ympäristörikokset!

Tapauksia on alkaen Saariselän näyttävästä Kakslauttasen iglukylästä, jonka yrittäjä kippasi laajennuksissa rakennusjätteet kuoppiin ja poltti osan. Tällaisia määriä: poltettiin 200 tonnia rakennusjätettä, maakuoppiin valtion maille haudattiin 500 tonnia.

”Sarjaa tehdessämme tajusin paremmin jätealan ja järjestäytyneen rikollisuuden yhteyden. Esimerkkejähän löytyy Italian mafiaa myöten”, Hostikka sanoo.

Helsinkiä myöten myös. 2000-luvun alussa jätehuoltoyhtiö Lokapojat syyti asiakkailta noutamiaan likavesiä sadevesiviemäreihin ja mereen. Kenties vitsikkyyteenkin vivahtanut nimi Lokapojat kalskahtaa nyt kolkolta. Vyyhdestä tuli kahdelle päävastuulliselle neljän vuoden ehdottomat vankeusrangaistukset. Muuten Hostikka sanoo ihmettelevänsä ympäristörikosten rangaistusten alhaisuutta.

Sarjassa on hiuksia nostattavia juttuja Kuusankosken rivoimpien saastutusaikojen anonyymiltä työntekijältä, mutta katsoja haluaisi kuulla Lokapoikiakin, vaikka äänet muutettuina.

”Niin mekin olisimme halunneet, mutta yksikään Lokapoikien entinen työntekijä ei suostunut tulemaan haastatteluun. Todella ihmetyttää, että yhtiö pystyi toimimaan niin pitkään väärällä tavalla.”

Hostikan mukaan ympäristörikokset koetaan helposti uhrittomiksi rikoksiksi, jos ne pelkistetään kuvaksi jääkaappipakastimesta metsässä.

”Todellisuudessa me kaikki ollaan uhreja.”

Outdoor-ihminen

Uskomattomat ympäristörikokset tuntuu luonnolliselta jatkumolta tekijöille, jotka valmistavat myös TV1:n Eränkävijöitä. Pidetystä sarjasta käynnistyy jo kahdeksas tuotantokausi lokakuussa.

Mikä metsästyksen tai kalastuksen muoto on Hostikalle itselleen mieluisin?

”Perhokalastus. Se oli ollut minulla montakymmentä vuotta tauolla, mutta viime kesänä ostin perhokalastuskamppeet.”

Hostikka muutti 2021 Jerisjärven rannalle Kittilään. Kodin sijainti ei ole estänyt kehittämästä vielä Eränkävijöitäkin suositumpaa sarjaa, ainakin kansainvälisellä mittarilla. Dokumenttisarja Vaietut arktiset sodat (2022) on myyty peräti yli sataan maahan. Sille on työn alla jatko kylmän sodan kaudelta. On välittömiä ulkoilmaihmisiä esittävään Eränkävijät-sarjaankin viehätytty ulkomailla. Sekin on ostettu yli 30 maahan.

”Mä en ole koskaan ollut itse intohimoinen eränkävijä, vaan lähinnä outdoor-ihminen. Pyöräilyä ja niin edelleen. Se on yksi onnistumisen syy. Mitä ikinä Eränkävijöissä näytetäänkin – vaikkapa touhutaan koirien kanssa – niin minunkin pitää ymmärtää, mitä siinä tehdään. Eränkävijät tuo metsästyksen suuren yleisön lähelle.”

 Eränkävijät-ohjelman Teemu Hostikka, Aki Huhtanen ja Äijä-koira. © Tiia Ahjotuli

Eränkävijät-ohjelman Teemu Hostikka, Aki Huhtanen ja Äijä-koira. © Tiia Ahjotuli

Uskomattomat ympäristörikokset, torstai 17.8. klo. 21.00, MTV3

X