Espanjalainen umpikuja – Dokumentti keskittyy Katalonian tilanteeseen

Jaa artikkeliTilaa Seura
Vangittujen poliitikkojen vapauttamista vaativat mielenosoitukset riistäytyivät väkivaltaisiksi lokakuussa Barcelonassa.
Vangittujen poliitikkojen vapauttamista vaativat mielenosoitukset riistäytyivät väkivaltaisiksi lokakuussa Barcelonassa. © Yle Kuvapalvelu
Espanja on ajautunut syvään poliittiseen umpikujaan suhteessa Kataloniaan. Katalonian itsenäisyyttä ajanut aluehallinto on vankilassa jo toista vuotta ilman oikeudenkäyntiä.

Pertti Pesosen ajankohtaisraportti Espanjalainen umpikuja keskittyy ymmärrettävästi Katalonian tilanteeseen, joka on nyky-Espanjan pahin kipupiste.

Espanjassa järjestettiin 10. marraskuuta jo neljännet parlamenttivaalit neljässä vuodessa. Äärioikeistolainen Vox-puolue sai lisäpaikkoja, mutta hallitusta lähtivät muodostamaan sosialistit ja vasemmistopopulistinen Podemus-puolue, vaikka kummankaan paikkamäärä yhteensä ei riitä enemmistöhallitukseen. Jo vuosikausia maata piinanneesta poliittisesta umpikujasta ei siis välttämättä vieläkään löydy tietä ulos.

Haastatteluissa Katalonian kysymystä pohditaan lähinnä katalonialaisten poliitikkojen ja toimittajien kautta. Espanjan hallitus on suhtautunut hyvin jyrkästi alueen itsenäistymispyrkimyksiin. Katalonian aluehallinnon johtajia on tuomittu pitkiin vankeusrangaistuksiin ja alueen itsehallinto on lakkautettu.

Raportissa esitetty näkemys siitä, että alueellisten erojen tunnustamatta jättäminen ja yhtenäisen Espanjan kiivas kannattaminen periytyy yhä diktaattori Francon nationalistisesta ideologiasta entisten pääministerien Jose Maria Aznarin ja Mariano Rajoyn kautta pitää varmasti paikkansa. Mutta mitenkään puhtaita papereita ei saa nykyinen sosialistipääministeri Pedro Sanchezkaan, joka vaalien jälkeen lupasi sovintoa Katalonian kanssa, mutta tuntuu sittemmin unohtaneen lupauksensa.

Ulkolinja: Espanjalainen umpikuja, to 12.12. klo 22.00 Tv1

Lue myös: Ulkolinjan dokumentti Mosul nousee tuhkasta seuraa kaupungin jälleenrakennusta

X