Hyvästi isä: dementia perheessä -dokumentti kertoo koskettavasti katalasta oireyhtymästä

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Hyvästi isä: Dementia perheessä
Tanskalainen Kasper on seurannut isänsä dementoitumista yli neljä vuotta. ©
Vuonna 2016 Kasper Frichen isä Jan sairastui dementiaan. Kasper ryhtyi kuvaamaan perheen elämää dementian keskellä siinä toivossa, että hänen elokuvastaan olisi apua samassa tilanteessa oleville tai sellaiseen joutuville.

Tanskalainen Hyvästi isä: dementia perheessä –dokumentti on sekä kipeän henkilökohtainen että surullisen yleistä tilannetta melkoisen yksityiskohtaisesti kartoittava. Sen kehyksenä on Kasperin ja hänen veljiensä kalareissu sitten, kun isä on jo poissa. Isä kun aina korosti yhteenkuuluvuutta ja yhdessä tekemistä.

Kasper purkaa omia tuntojaan ja jututtaa veljiään sekä äitiään. Isän luisuminen yhä syvemmälle dementiaan kuvataan myötäelävästi, mutta ristiriitaisia tunteitakaan kaihtamatta.

Lopussa koko perhe jo toivoo isän kuolemaa tilanteessa, jossa hän ei enää syö, puhu tai reagoi mihinkään. Neljän vuoden kamppailu dementian kanssa kuitenkin lopulta myös lujittaa perheen keskinäisiä siteitä. Parempia aikoja nähdään Frichen perheen vanhoissa valokuvissa. Ne heijastelevat muistoja, jotka eivät katoa.

Lämminhenkinen ja syvän inhimillinen dokumentti palvelee hyvin Kasperin tarkoitusta. Se antaa osviittaa siihen, miten suhtautua sairauteen, johon ei ole parannuskeinoa.

Hyvästi isä: dementia perheessä, ti 25.1. klo 18.30, Teema & Fem

Lue myös: Muistisairaus etenee salakavalasti – Näin yllättävästi yleisimmät muistisairaudet voivat oireilla

X