Nainen ja kamera sodassa kertoo rintamalla henkensä menettäneen Gerda Taron tarinan

Camille Ménagerin ranskalaisdokumentti Nainen ja kamera sodassa esittelee merkittävän naisen, jonka työ lähestulkoon katosi historian hämärään. 

Jaa artikkeliLähetä vinkki

© Brotherfilms / France Télévisions / Yle

Camille Ménagerin ranskalaisdokumentti Nainen ja kamera sodassa esittelee merkittävän naisen, jonka työ lähestulkoon katosi historian hämärään. 
Teksti: Pertti Avola

Gerda Taro (oik. Gerda Pohorylle) oli saksalaissyntyinen valokuvaaja ja ensimmäinen naispuolinen sotakuvaaja, joka menetti henkensä rintamalla. Taron (1910–37) ura jäi hyvin lyhyeksi, mutta hän ehti ottaa lukuisia hienoja valokuvia Espanjan sisällissodasta. Suuri osa niistä löytyi 2000-luvun alussa, ja Gerda Taron nimi nousi jälleen esiin.

Dokumentti esittelee Taron vaiheita ja pohtii sitä, kuinka romanttinen myytti on peittänyt Taron ja hänen rakastettunsa ja yhteistyökumppaninsa valokuvaaja Robert Capan (oik. Endre Friedmann) työn merkittävyyttä.

Samalla viitseliäs dokumentti on kuva aikakaudesta, jolloin fasismi levisi Euroopassa vasemmistolaisen kulttuuriväen ryhmittyessä vastustamaan sitä. Taro oli hyvin vahvasti osa tätä liikettä. Hän kuoli onnettomuudessa Espanjan tasavaltalaisjoukkojen vetäytyessä Bruneten taistelusta heinäkuussa 1937.

Gerda Taron hautajaisiin Pariisin Pére Lachaisen hautausmaalla osallistui tuhansia ihmisiä. Hänen haudallaan on Alberto Giacomettilta tilattu muistomerkki, Horus-haukka.

Historia: Nainen ja kamera sodassa, ke 8.9. klo 19.00, TV1

X