Neliosainen dokumentti Australia värikuvissa on ylistys elokuvan voimalle

Jaa artikkeliTilaa Seura
Australia värikuvissa.
Australia värikuvissa. © Yle kuvapalvelu
Historiallisessa dokumentissa Australia värikuvissa Australian viime vuosisadan historia kerrataan vanhojen arkistofilmien kautta.

Yksi kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa. Yksi elokuvanpätkä voi paljastaa vielä enemmän. Tämä käy harvinaisen selväksi uusintana esitettävästä neliosaisesta Historia-dokumentista Australia värikuvissa.

Näkökulma on historiallisesti kiehtova kahdella tapaa. Ajoittuvathan Australian itsenäistyminen (1901) ja elävän kuvan keksiminen (1895) samoihin aikoihin. Käsillä on siis oivallinen tilaisuus tarkastella uuden taiteenlajin ja uuden kansakunnan kehitystä rinta rinnan. Australia värikuvissa on ylistys myös elokuvan voimalle.

Dokumentissa esitetyt mustavalkoiset filmit on väritetty nykytekniikan avulla ja niiden taustalle on lisätty rikas äänimaailma. Näin filmille tallentuneet menneet tapahtumat, niin juhlassa kuin arjessa, heräävät aivan uudella tavalla eloon. Yhtäkkiä ammoin kuolleet ihmiset esiintyvät värikuvissa elinvoimaisina ja tulevat suoraan katsojan iholle. Elokuvan ihme on tapahtunut.

Historia: Australia värikuvissa, su 11.4. klo 16.25 Yle Teema & fem

Lue myös: Feels Good Man – Dokumentti meemien voimasta

X