Olipa kerran… Sergio Leone – Dokumentti ohjaajan elämästä ja elokuvien taustoista

Jaa artikkeliTilaa Seura
Sergio Leone (1929–1989). 
Sergio Leone (1929–1989).  © CHRISTOPHE D YVOIRE / Yle Kuvapalvelu
Vain 60-vuotiaana sydänkohtaukseen menehtyneestä ohjaajasta kertoo uusintadokumentti Olipa kerran... Sergio Leon, joka ei luotaa kovin syvälle.

Vuosina 1964–1971 italialaisohjaaja Sergio Leone (1929–1989) ohjasi viisi lännenelokuvaa, jotka muuttivat westernin ikiajoiksi. Niistä tuli westernklassikkoja, vaikka ne olivat kaikkea muuta kuin klassisia westernejä.

Vain 60-vuotiaana sydänkohtaukseen menehtyneestä Leonesta kertoo uusintadokumentti, joka ei luotaa kovin syvälle. Se tuo silti valoon kiintoisia seikkoja sekä ohjaajan elämästä että hänen elokuviensa taustoista. Myös Leonen westerneille oleellista yhteistyötä säveltäjä Ennio Morriconen kanssa sivutaan.

Sergion isä Vincenzo Leone oli italialaisen elokuvan pioneereja, joka ohjasi elokuvia nimellä Roberto Roberti. Äiti Edvige oli näyttelijä. Sarjakuvista ja nukketeatterista lapsena innostunut Sergio aloitti elokuvauransa Vittorio de Sican avustajana neorealismin klassikossa Polkupyörävaras (1948) ja eteni sitten tekemään italialaisia, antiikin aikaan sijoittuvia ”sandaalioopperoita” ennen kuin koki kansainvälisen läpimurron westernillä Kourallinen dollareita (1964).

Dokumentissa nähdään myös lukuisia otteita Leonen westerneistä (ranskaksi dubattuina!), joista Huuliharppukostaja (1968) on se ylittämätön mestariteos.

Olipa kerran… Sergio Leone, su 26.7. klo 15.40 Yle Teema & fem

Lue myös: Dokumentti kertoo John Steinbeckin Vihan hedelmät -romaanin tarinan pientilallisten ahdingosta

X