Elokuva-arvio: Ratsuväen urhot -western perustuu löyhästi tositapahtumiin

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Ratsuväen urhot
Ratsuväen urhot. © MGM International / Yle Kuvapalvelu
John Wayne nähdään pääosassa eversti John Marlowen roolissa elokuvassa Ratsuväen urhot.

Vaikka Ratsuväen urhot sisältääkin monia ohjaaja John Fordille tyypillisiä aineksia, ei sitä voi pitää hänen ohjaustöistään parhaisiin kuuluvana. Monenlaiset kiistat ja yhden stunt-miehen kuolema varjostivat tuotantoa, eikä Ford lopulta edes kuvannut elokuvalle siihen suunniteltua loppua.

Ollaan keskellä Yhdysvaltojen sisällissotaa. Löyhästi tositapahtumiin perustuvassa tarinassa pohjoisvaltioiden eversti John Marlowe (John Wayne) saa tehtäväkseen tuhota etelävaltioiden tärkeän rautatieosuuden. William Holden esittää Marlowen kanssa jatkuvasti napit vastakkain olevaa sotilaslääkäriä ja Constance Towers everstiin rakastuvaa Etelän kaunotarta.

Lääkärin sodanvastaisessa asenteessa ja kuvauksessa sotilasakatemian keskenkasvuisten poikien epätoivoisesta hyökkäyksestä on nähtävissä jonkinlaista kommenttia sodan mielettömyydestä, mutta kokonaisuutena elokuva on John Fordilta innoton välityö ennen sellaisia merkkiwesternejä kuin Musta kersantti (1960) ja Mies, joka ampui Liberty Valancen (1962). Lukuisia westernejä kuvanneen William H. Clothierin kuvaustyö on ensiluokkaista.

**½

Ratsuväen urhot, to 9.7. klo 21.00 Yle Teema & Fem

Lue myös: Elokuva-arvio: Gangs of New York on yksinkertainen kostowestern

X