Prisma: Algoritmeilla rikoksia vastaan -dokumentti osoittaa teknologian ongelmallisuuden

Ihmisten usko teknologian ylivoimaisuuteen ja erehtymättömyyteen on usein osoittautunut virheeksi. Teknologia on, vanhan sanonnan mukaan, hyvä renki mutta huono isäntä.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Algoritmeilla rikoksia vastaan -dokumentti pureutuu koneälyn haasteisiin.

Ihmisten usko teknologian ylivoimaisuuteen ja erehtymättömyyteen on usein osoittautunut virheeksi. Teknologia on, vanhan sanonnan mukaan, hyvä renki mutta huono isäntä.
Teksti: Pertti Avola

Tämä näytetään toteen taas kerran yhdysvaltalaisessa Prisma-dokumentissa Algoritmeilla rikoksia vastaan. Ohjelmassa käytetään esimerkkinä Steven Spielbergin scifi-elokuvaa Minority Report, ja kieltämättä se, mitä tämän jälkeen esitetään, muistuttaa kyseistä elokuvaa.

Yhdysvalloissa poliisitoiminnassa käytetään jo varsin yleisesti algoritmeihin perustuvia, rikoksia ennalta ennustavia tietokoneohjelmia, joilla pyritään ennakoimaan missä ja ketkä rikoksia tekevät ja ketkä joutuvat niiden uhreiksi.

Algoritmeilla historia taakkanaan

Ongelmana on se, että koneoppimista hyödyntävät algoritmit käyttävät pohjatietoinaan aiempaa historiaa, joka tunnetusti Yhdysvalloissa on usein rasistista ja leimaavaa. Eli jos jollain tietyllä alueella on joskus partioitu ja tehty paljon pidätyksiä, algoritmi laskee sen automaattisesti riskialttiiksi alueeksi, sillä algoritmi toimii vain sen perusteella, mitä sille on syötetty, eikä automaattisesti ota huomioon muutoksia.

Se siis toisin sanoen vahvistaa ennakkoluuloja ja -oletuksia, vaikka sen käyttöä puolustellaan juuri koneälyn puolueettomuudella ja ennakkoluulottomuudella. Onneksi asiaan on alettu tarttua, ja algoritmeja parannella, vaikka täysin puolueettomia niistä ei asiantuntijoiden mielestä koskaan voi tulla.

Prisma: Algoritmeilla rikoksia vastaan, tiistai 18.4. klo 19.00, TV1 

Lue myös: Suomalainen keksi Googlen keskeisen algoritmin – sinäkin käytät sitä aina kun googlaat

X