Suomi on queer -dokumenttisarja kertoo seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen kokemuksista Suomessa

Muun muassa Pirkko Saisio, Benjamin Peltonen ja Yeboyah kertovat kokemuksistaan dokumenttisarjassa Suomi on queer, joka kuvaa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen historiaa maassamme.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Suomi on queer -sarjassa omista kokemuksistaan ja yhteiskunnan asenteista kertoo muun muassa Benjamin ­Peltonen.

Muun muassa Pirkko Saisio, Benjamin Peltonen ja Yeboyah kertovat kokemuksistaan dokumenttisarjassa Suomi on queer, joka kuvaa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen historiaa maassamme.
Teksti:
Anu Räsänen

Dokumenttisarja Suomi on queer tyrmistyttää historiallisilla faktoillaan. Puhuttiinko vielä 1980-luvulla ajankohtaisohjelmassa hinteistä?

Oliko käsittämätön lakipykälä homoseksuaaliseen tekoon kehottamisesta Suomen laissa vielä 1990-luvulla?

Ja oliko se todella 2010-luvulla, kun eduskunnassa paasattiin, että tasa-arvoinen avioliittolaki saattaa viedä ihmiset alttarille ”hauveleiden” kanssa?

Suomi on queer -sarjan toimittajat ovat tehneet valtavan työn tutkiessaan seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen historiaa: sitä, miten omaa identiteettiään on voinut toteuttaa yhteiskunnassa ja kuinka vähemmistöt ovat näkyneet mediassa.

”Ajatuksemme lähti siitä, että sateenkaari-ihmisten historiaa ei ole käsitelty Suomessa varsinkaan nuorelle yleisölle suunnatusti. Kun mietimme asiaa, totesimme, että tunnemme itsekin paremmin kansainvälistä sateenkaarihistoriaa kuin sitä, mitä Suomessa on tapahtunut”, sanoo sarjan tuottaja Salla-Rosa Leinonen.

”On hirvittävän tärkeää tuntea oma historiansa, ja varsinkin sateenkaari-ihmisille on tärkeää tuntea kuuluvansa johonkin, ymmärtää paremmin sitä jatkumoa, jonka osana on.”

Erikoisia haastatteluja

Dokumenttisarjassa elämästään ja kokemuksistaan kertovat muun muassa Marja-Sisko Aalto, Silvia Modig, Benjamin Peltonen, Pirkko Saisio ja Yeboyah. Yhteensä kameran edessä nähdään reilut 60 ihmistä, minkä lisäksi ohjelmaan on tehty kymmeniä taustahaastatteluja.

Kersti Juva muistelee sarjassa, kuinka hän halusi nähdä ja kuulla itsensä kaltaisia ihmisiä kulttuurituotteissa.

”Hirveästi mieli paloi nimenomaan taiteeseen, kaunokirjallisuuteen ja elokuviin, joissa olisi käsitelty lesboja, mutta kyllä homopojatkin paremman puutteessa kelpasivat. Ja aina ne kuolevat lopussa, ne onnettomat alkoholisoituneet lesbotantat”, Juva kuvaa piikikkäästi.

Juva kertoo dokumenttisarjassa myös, kuinka kummallinen kokemus oli tulla kaapista koko kansan edessä Kulttuuriraportin haastattelussa 1984. Ursula Drake puolestaan muistelee, miten Mirja Pyykkö teki hänestä 1987 ”silli­salaattia”. Pyykkö tivasi haastattelussaan Drakelta muun muassa: ”Eihän heterotkaan tee hirveän isoa numeroa seksuaalisuudestaan, vai tekeekö?”

Seksuaalisuus korostuu

Sateenkaari-ihmisistä puhutaan tänäkin päivänä usein juuri seksuaalisuuden kautta. Suomi on queer valottaa myös tämän puhetavan taustaa.

Aikana, jona oma seksuaalinen suuntaus piti piilottaa eikä ollut internetiä, seuranhaku tapahtui esimerkiksi pimeissä puistoissa. Sana näistä kohtaamispaikoista levisi, ja kun oikeaa tietoa ei ollut saatavilla, vahvistui käsitys yliseksuaalisista ihmisistä puskissa. Samaan aikaan vakiintuneet parit elivät arkeaan neljän seinän sisällä, minne katseet, laki ja sairausluokitukset eivät yltäneet.

”Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä on aina seksualisoitu paljon. Harvoin heteroista puhutaan niin, että seksi olisi ykkösteema heidän elämässään. Onhan se aika absurdia”, Salla-Rosa Leinonen toteaa. 

Suomi on queer, lauantai 16.12. klo. 20.00, Teema & Fem

X