Anna-lehti: Riitta-Liisa Roposen mukaan urheilijalle ei ole oikeaa aikaa tulla äidiksi – ”Emme missään tapauksessa yrittämällä yrittäneet lasta”

Riitta-Liisa Roposen perhe joutui elämään hiihtäjän ehdoilla hänen kilpauransa aikana.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Riitta-Liisa Roponen kertoo Anna-lehden haastattelussa rakastaneensa olla raskaana.

Riitta-Liisa Roposen perhe joutui elämään hiihtäjän ehdoilla hänen kilpauransa aikana.
Teksti:
Anni Niittylahti

Ex-maastohiihtäjä Riitta-Liisa Roponen kertoo Anna-lehden haastattelussa, miten huippu-urheilijan elämä vaikutti koko hänen perheensä elämään.

Riitta-Liisa on ollut yli 20 vuotta yhdessä miehensä Tonin kanssa. Pari tapasi toisensa hiihtopiireissä Tonin toimiessa valmentajana.

Pariskunnalla on aikuinen tytär Ida, ja Tonilla on Tommi-poika aikaisemmasta suhteestaan.

”Aloittaessamme seurustelun Tonin poika oli vielä pieni. Tommi on aina ollut osa elämäämme, mutta en koe olleeni hänelle äitipuoli. Olen ollut ihan vaan Ritu”, hiihtäjä sanoo Annalle.

Hiihtokisoihin palaaminen pian synnytyksen jälkeen

Riitta-Liisa Roposen mukaan huippu-urheilijalle ei ole koskaan oikeaa aikaa tulla äidiksi. Hän sanoo silti olevansa onnellinen, että tuli äidiksi.

”Emme missään tapauksessa yrittämällä yrittäneet lasta, mutta iloit­simme, kun hän ilmoitti tulostaan. Olin aina tiennyt haluavani perheen.”

Riitta-Liisa kävi hiihtolenkillä vielä päivää ennen lapsen syntymää. Puolentoista kuukauden kuluttua synnytyksestä hän osallistui jo ensimmäisiin kisoihinsa.

Toisen lapsen hankkimista ei harkittu

Toisesta lapsen hankkimista Riitta-Liisa Roponen ei koskaan vakavissaan harkinnut.

”Sanoinkin Tonille, että jos rupean haaveilemaan perheenlisäyksestä, muistuta minua urheilu-urani tärkeydestä”, Riitta-Liisa kertoo Annalle.

Jossain vaiheessa kilpauraa Tonista tuli hänen valmentajansa.

Toni pystyi näkemään maastohiihtäjän kokonaiskuormituksen ja sopeuttamaan lapsen kanssa valvotut yöt harjoitusohjelmaan.

”Hiihtoasioissa Toni oli pomo ja toimin hänen suunnitelmiensa mukaan.”

Tasan kerran pariskunnalle tuli valmennusasioissa näkemysero.

”Sitä selvi­teltiin niin, että koko Levi raikui”, Riitta-Liisa sanoo.

Urheilu-ura määritti perheen elämää

Riitta-Liisa Roponen kertoo Anna-lehden haastattelussa, että hänen perheensä eli urheilu-uran aikana pitkälti hänen ehdoillaan.

”Henkeen ja vereen hiihtomiehenä Toni käytti mielellään lomansa reissatak­seen mukanani harjoitusleireillä”, Riitta-Liisa sanoo.

Pariskunnan Ida tytär pääsi näkemään leirien ansioista maailmaa enemmän kuin moni hänen muu ikäisensä lapsi. Alkuvuosina Riitta-Liisan äiti lähti usein hoitamaan tyttärentytärtään reissuille.

”Muistan äidin joskus kauan sitten haaveilleen, että pää­sisipä näkemään Itävallan Alpit. Niitä hän on totisesti päässyt näkemään!” ex-hiihtäjä kertoo.

Talvi on Roposten perheessä kiireistä aikaa
Talvi on Roposten perheessä kiireistä aikaa, koska elämä pyörii hiihdon ympärillä. Riitta-Liisa kiertää maailmancupia yhdessä valmentajamiehensä Tonin kanssa. Myös Ida-tytär on innostunut kilpahiihdosta. © TOMMI TUOMI / OTAVAMEDIA

Lue myös: Mustasukkaisuus loi Riitta-Liisa Roposen urheilijaperheessä varjon suhteeseen – Valmentaja-aviomies Toni tunnustaa: ”Tärkeintä on itse ymmärtää ja huomata asia – vasta sitten voi parantua”

X