Kotiliesi: Maria Guzeninan äiti sairastui muistisairauteen – ”Halusin ajatella, että kyllä äiti pystyy, jos vaan vähän tsemppaa”

Maria Guzenina tunsi aluksi syyllisyyttä laitettuaan muistisairaan äitinsä hoivakotiin.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Maria Guzeninan mielenrauha syntyy muun muassa Luna-Irmeli-koiran kanssa lenkkeilystä.

Maria Guzenina tunsi aluksi syyllisyyttä laitettuaan muistisairaan äitinsä hoivakotiin.
Teksti:
Anni Niittylahti

Kansanedustaja Maria Guzenina kertoo Kotilieden haastattelussa äitinsä muistisairaudesta ja siitä, kuinka tämä lopulta laitettiin hoivakotiin.

Ensimmäiset merkit, jotka Maria huomasi äidissään, olivat tavaroiden kadottaminen ja mielialojen muutokset. Pian hän myös huomasi äidin kodin muuttuvan epäsiistiksi ja tämän tavaroiden löytyvän oudoista paikoista.

Kansaedustaja yritti saada äitinsä lääkäriin tutkituttamaan muistinsa, mutta tämä sai äidin vain suuttumaan ainoalle lapselleen.

”Äiti muuttui jääräpääksi, jonka kanssa asiasta ei voinut keskustella. Jouduin vakuuttelemaan, että mitään hätää ei ole, mutta olisi syytä tutkia mistä hänen erikoinen käytöksensä johtuu – mainitsin jopa aivokasvaimen mahdollisuuden, jotta olisin saanut hänet suostuteltua lääkäriin.”

Suostuttelu ei kuitenkaan toiminut.

Myöhemmin Maria sai kuulla äitinsä hakeutuneen muistitesteihin omatoimisesti ja saaneen Alzheimer-diagnoosin. Tämä selvisi Marialle, kun äiti sai vuonna 2020 aivoinfarktin ja joutui sairaalaan. Aivojen magneettikuvissa näkyi infarktin lisäksi muistisairauden aiheuttamia muutoksia.

Vuonna 2022 Marian äiti sai paikan Kirkkonummella sijaitsevasta hoivakodista, kun yksineläminen ei ollut hänelle enää turvallista. Muistisairauden etenemisen lisäksi äiti sai toisen aivoinfarktin, jonka seurauksena menetti puhekykynsä.

Pitkät jäähyväiset – ”Sitä ihmistä ei enää ole”

Maria Guzenina kertoo Kotiliedelle, että tuntee menettäneensä äitinsä, vaikka tämä on vielä elossa.

”On hyväksyttävä, että sitä ihmistä ei enää ole eikä hän koskaan palaa. Jäähyväiset ovat pitkät.”

Äidin sairauden alkuvaiheessa kansanedustaja tunsi turhautumista.

”Halusin ajatella, että kyllä äiti pystyy, jos vaan vähän tsemppaa. Se oli omaa toiveajatteluani, kuvitelma siitä, että äiti ymmärtää, jos puhun asiani hänelle selväksi”, Maria Guzenina sanoo Kotilieden haastattelussa.

Pikkuhiljaa hän oppi hyväksymään, että äiti reagoi asioihin kuin pieni lapsi. Kaksikon aiempi tapa puhua toisilleen jämäkästi ei ollut enää mahdollista, sillä se saattoi aiheuttaa äidissä pelkoa. Äidin ja tyttären roolit kääntyivät päälaelleen.

Maria ymmärtää, ettei voi tukeutua äitiinsä enää samalla tavalla kuin aikaisemmin. Omat tarpeet on laitettava sivuun, jotta hän voi tukea vanhempaansa. Suru Marialla on kuitenkin läsnä.

Lue myös: Alzheimer vei isän, sitten sairastui äiti – Hanna Jensen on kulkenut molempien vanhempiensa rinnalla: ”En jaksa enää pelätä muistisairautta”

”Meidän pitää olla läsnä tässä omassa elämässämme. Ottaa siitä omistajuus. Siihen liittyy myös, että pidetään huolta terveydestä ja hyvinvoinnista. Perusasiat: riittävä nukkuminen, ravinto ja liikunta luovat pohjan, mutta jos keho alkaa antaa hälytysmerkkejä, ne pitää ottaa aina vakavasti”, TTK-ohjelmassakin mukana ollut Maria Guzenina kertoi.
”Meidän pitää olla läsnä tässä omassa elämässämme. Ottaa siitä omistajuus. Siihen liittyy myös, että pidetään huolta terveydestä ja hyvinvoinnista. Perusasiat: riittävä nukkuminen, ravinto ja liikunta luovat pohjan, mutta jos keho alkaa antaa hälytysmerkkejä, ne pitää ottaa aina vakavasti”, TTK-ohjelmassakin mukana ollut Maria Guzenina kertoi. © Tiia Ahjotuli

Lue myös: Maria Guzenina menetti ystävänsä Maarit Feldt-Rannan syövälle: ”Sairastunut tarvitsee rinnalleen ihmisiä – tuen ja tiedon ettei ole yksin”

X