Kotiliesi: Markku Kanerva paljastaa, miten säilyttää valmentajana mielenrauhansa ammatissa, joka ei välty kritiikiltä

Huuhkajien valmentaja Markku Kanerva valmistui opettajaksi ammattilaisuransa aikana. Opettajana hän toimi lopulta lähes 10 vuotta.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Markku Kanerva on valittu neljä kertaa Urheilugaalassa vuoden valmentajaksi.

Huuhkajien valmentaja Markku Kanerva valmistui opettajaksi ammattilaisuransa aikana. Opettajana hän toimi lopulta lähes 10 vuotta.
Teksti:
Anni Niittylahti

Markku ”Rive” Kanerva tunnetaan Huuhkajien eli Suomen jalkapallomaajoukkueen päävalmentajana, jonka johdolla Suomi meni ensimmäistä kertaa jalkapallon EM-kisoihin.

Kanerva kertoo Kotilieden haastattelussa, kuinka innostus jalkapalloon syttyi hänen ollessa pikkupoika.

Ammattilaisurasta hän ei lapsena osannut haaveilla, mutta päästyään 10-vuotiaana pallopojaksi HJK:n miesten peliin Olympiastadionille, Markku Kanerva päätti, että pelaisi siellä vielä itsekin.

Urheilijoiden opettaminen kiehtoi

Parikymppisenä Kanerva päätyi kuitenkin luokanopettajan sijaiseksi ja sitä kautta opettajankoululaitokseen. Nuorimies valmistui maisteriksi aikataulun mukaan, vaikka arkeen piti sovittaa opinnot, sijaisuudet ja HJK:n pelireissut.

Hän toimi opettajana lähes kymmenen vuotta. Pelatessaan IF Elfsborg -jalkapalloseurassa Ruotsissa, hän opetti paikallisen koulun ruotsinsuomalaisille lapsille ensin suomea ja myöhemmin ruotsin yläkoulussa matematiikkaa ja liikuntaa.

Mieluisinta oli, kun hän pääsi opettajaksi Helsingin Haagaan liikuntapainotteisia luokkia.

”Oli kiehtovaa päästä opettamaan sporttareita”, Markku Kanerva kertoo Kotilieden haastattelussa.

Tausta opettajana auttaa valmentamisessa

20 vuotta sitten Markku Kanervaa pyydettiin nuorten maajoukkueen valmentajaksi. Vuonna 2016 hän puolestaan siirtyi miesten A-maajoukkueen johtoon.

Opettajataustasta on hyötyä valmentajana työskennellessä.

”Molemmissa on kyse oppimaan ohjaamisesta. Sekä luokanopettajan että valmentajan pitää oppia tuntemaan joukkueensa persoonat ja kullekin tehokkaimmat tavat oppia. Kaikille pitää antaa myös vastuuta omasta kehittymisestään”, valmentaja kertoo Kotilieden haastattelussa.

Kanerva kertoo perustavansa työnsä turvallisen, positiivisen ja kehitystä edistävän ilmapiirin luomiseen. Ilmapiirin tulee olla sellainen, jossa jokainen pystyy olemaan oma itsensä ja tuoda vahvuuksiaan esille pelkäämättä epäonnistumista.

Kritiikiltä ei voi välttyä

Toimiessaan jalkapallovalmentajana Markku Kanerva ei ole välttynyt kritiikiltä.

”Kritiikki kuuluu tähän ammattiin. Kun aloitin 21-vuotiaiden maajoukkueen valmentajana, kritiikkiä tuli, kun toiset karsinnat eivät menneet hyvin. Media kirjoitteli, että onko tämä nyt oikea kaveri vetämään joukkuetta.”

Kritiikki kuitenkin vaimeni hänen osaltaan, kun joukkue pääsi 21-vuotiaiden EM-kisoihin.

Kanerva kertoo saaneensa kansainvälisessä valmentajakoulutuksessa neuvon, että mielenrauhan säilyttämiseksi median kirjoitukset tulisi jättää lukematta.

”Koskaan et ole niin hyvä kuin media kirjoittaa – etkä myöskään niin huono kuin kirjoitetaan.”

Hän sanoo oppineensa summaamaan nopeasti menneet ja suuntaamaan katseensa eteenpäin.

Markku Kanerva
Markku Kanervasta tuli ensimmäinen valmentaja, joka on luotsannut Suomen jalkapallon arvoturnaukseen. © Arto Wiikari/Otavamedia

Lue myös: Tunnetko jalkapallomaajoukkueen? Huuhkajat-visa kertoo tietojesi tason!

X