Vietnamilainen Yen Pham syö jouluisin suomalaisen perinteen mukaan – Perheen jouluperinteissä on myös vietnamilainen twisti
Yen Phamin perheen jouluaaton aterialla on vain suomalaisia ruokia. Vuoden kaikkina muina päivinä syödään vietnamilaisittain.
Kun Yen Pham, 56, muutti Suomeen marraskuussa 1998, hän ei ollut koskaan viettänyt joulua. Suomenvietnamilaisilta hän kuuli, että jouluna on vapaata töistä, ja se on vuoden suurin juhla – vähän kuin vietnamilainen uusivuosi.
”Kerran Hanne-tytär tuli koulusta ja ehdotti, että olisi kiva alkaa viettää joulua joululomalla. Aloin tutkia, miten se järjestettäisiin.”
Yen osti Stockmannilta joulukuusenkoristeita ja hankki kuusen.
”Opin myös, että lahjat paketoidaan ja avataan 24.12. Vietnamissa annetaan uutenavuotena vain punaisia rahakirjekuoria.”
Kinkku pöytään 10 vuoden jälkeen
Kolmelta lapseltaan Yen kehuu oppineensa, että uuteen kulttuuriin pitää sopeutua ja ottaa siitä avoimin mielin jotain itselleen.
”Olen ollut koulun ja päiväkodin joulujuhlissa. Lastenlasten Figon, 12, ja Fionan, 9, kanssa olen käynyt Tuomaan markkinoilla ja katsomassa Aleksanterinkadun jouluvaloja. Olen ostanut heille myös joulukalenterin.”
Suomalainen joulu on pikkuhiljaa hiipinyt perheeseen 23 vuodessa. Aluksi syötiin vietnamilaista juhlaruokaa, mutta kymmenen vuoden asumisen jälkeen alettiin tehdä laatikoita ja paistaa kinkkua.
”Olin vuosikausia grillikioskilla töissä. Mutta kun menin lounasravintolaan töihin viisi vuotta sitten, tutustuin joululaatikoihin. Aloin tehdä niitä itse, vaikka ennen olin ostanut ne valmiina.”
Perheen suosikki on bataattilaatikko. Se ammentaa muotonsa suomalaisesta perinteestä. Imelletty perunalaatikko ja pieni porkkanalaatikko ostetaan valmiina.
”Olen oppinut tykkäämään suomalaisista jouluruuista. Niitä voi myös muokata. Savustan lohen hiukan eri lailla kuin suomalainen kokki, joka käyttää vain merisuolaa. Minä lisään hyppysellisen sokeria, joka pyöristää makua. Käytän sokerikikkaa muissakin ruuissa. Joulutorttuihin en laita luumusosetta vaan omenasosetta.”
Jouluaattona Yen Phamin ja hänen miehensä Nhan Truongin kotiin kerääntyy kolme lasta perheineen ja muutakin sukua, yhteensä noin 15 ihmistä.
”Jouluaatto on minulle lomapäivä kokkaamisesta, koska lapset tekevät ruuan. Vävy huolehtii kinkusta, tyttäret muista ruuista.”
Tarjolla on laatikoita, graavi- ja savulohta, peruna- ja sienisalaattia, rosollia ja katkarapuja. Palanpainikkeeksi nautitaan punaviiniä. Jälkiruokana on glögiä ja joulutorttuja.
Uusia sävyjä lahjaperinteeseen
Ruokaa tehdään vietnamilaiseen tyyliin aina liikaa. Perinteen mukaan pöytään myös katetaan ylimääräisiä astioita, jos vaikka tulisi yllätysvieraita. Jouluateria nautitaan kuudelta, ja sen jälkeen avataan lahjat.
Paras hetki Yen Phamin joulussa on se, kun lapsenlapset avaavat lahjoja ja kiljuvat riemuissaan.
”Odotan aina sitä. Vietnamissa lahjoihin liittyy paljon merkityksiä antajan ja vastaanottajan suhteesta ja lahjan rahallisesta arvosta. Täällä on rennompaa. Uutta minulle oli se, että joululahjat tulevatkin joulupukilta…”
Yenin joulu on yhdistelmä vietnamilaisia ja suomalaisia tapoja. Suomalainen jälkiruoka, joulutortut, nautitaan vietnamilaistyylisen matalan olohuoneen pöydän ääressä lattialla istuen.
”Sitten alkaa karaoke. Laulamme aamuun asti vietnamilaista iskelmää. Yleensä kaikki jäävät yöksi.”
Juttu julkaistu ensi kerran Vivan numerossa 12/2022.
Kiinnostuitko? Tilaa Viva-lehti