Miten laihtua pysyvästi? Näin pudotat painoa ja pääset tavoitteeseen – Lue personal trainerin vinkit laihduttajan sudenkuoppien välttämiseen

Tammikuu on elämäntaparemonttien sesonkia. Hyvinvointialan yrittäjille riittää töitä vuoden vaihteen jälkeen, koska äkillinen motivaatio ja halu muutokseen iskevät: uusi vuosi, uusi minä.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Motivaation pitää lähteä itsestä, muuten muutos ei ole pitkäkestoinen, Pauli Reinikainen sanoo.

Tammikuu on elämäntaparemonttien sesonkia. Hyvinvointialan yrittäjille riittää töitä vuoden vaihteen jälkeen, koska äkillinen motivaatio ja halu muutokseen iskevät: uusi vuosi, uusi minä.
(Päivitetty: )
Teksti:
Jesse Raatikainen

Liikunta ja kiinnostus hyvinvointiin on ollut Pauli Reinikaiselle elämäntapa aina. Personal trainer ja Kuntokeskus Riihimäen kuntosaliyrittäjä pitää myös Seuran verkossa  Kunnon juttuja -blogia.

Milloin elämäntaparemontti on järkevä aloittaa?

”Se kannattaa aloittaa aina. Liikkuminen on kuin rahan laittamista omalle tilille.

Tammikuu on sitä sesonkia, kun kaikki tekevät lupauksen ja haluavat aloittaa uuden elämän puhtaalta pöydältä, mutta lupaus ei yleensä konkretisoidu muutaman kuukauden päähän. Siinä on osittain kyse itsensä huijaamisesta, eikä johda haettuun lopputulokseen.

Elämäntapamuutos on nimensä mukaisesti elämän tapojen muutos, eli pitkäjänteinen ja kauaskantoinen muutos. Se edellyttää, että ihminen on oikeasti motivoitunut tekemään jonkun muutoksen elämässään, joka johtaa nykyistä parempaan lopputulokseen.

Silloin ei puhuta, onko se tammi-, helmi-, vai mikäkuu, vaan kannattaa aloittaa, jos siihen on tarve. Se ei ole tammikuun asia, vaikka tietysti kaikki hyvinvointialan ihmiset ovat mielissään, että ihmiset ryhtyvät siihen tammikuussa.”

Pauli Reinikainen muistuttaa, että elämäntapamuutos on nimensä mukaisesti elämän tapojen muutos – pitkäjänteinen ja kauaskantoinen muutos, joka edellyttää motivaatiota. © Tommi Tuomi

Mikä on tärkein asia, että muutos syntyy ja uusista elämäntavoista tulee pysyviä?

”Motivaatio. Muutos syntyy miettimällä, mikä elämässä oikeasti on tärkeää, eli se, että teemme itsellemme paremman olon, huomioimme ja asetamme itsemme jalustalle.

Vaikka uhraamme aikaa elämässä esimerkiksi työlle, niin onko se työ loppupeleissä tärkeämpää kuin se, että ajattelisimme itseämme ja elämäntapojamme?

Näiden asioiden ajattelun pitäisi johtaa siihen, että muutamme elämäntapojamme ja menemme kohti parempaa hyvinvointia. Kun ihminen ymmärtää oman terveytensä arvon ja löytää liikunnan ilon, silloin on mahdollista, että niistä tulee elämäntapoja. Se voi kestää vuoden, kaksi tai vähemmän, riippuen ihmisestä.

Motivaatioon voi vaikuttaa se, että lähtee johonkin porukkaan, jossa toinen kannustaa toista. Jos aloittaa liikunnan yksin, on todella vaikea kasvattaa motivaatiota niin paljon, että lähtisi joka päivä tai joka toinen päivä liikkumaan. Se on varmasti haastavaa monelle.”

Lue myös: Personal trainer auttoi laihtumaan – Kirsin vyötärö kapeni 31 senttiä: ”Paino putosi kaksi kiloa kuukaudessa”

Mikä merkitys onnistumisessa on motivaatiolla?

”Se on lähtökohtaisesti tärkein asia. Jos haluaa opiskella pianonsoittoa, pitää olla motivaatiota siihen. Jos motivaatiota on, pyrkii yleensä toimimaan sen mukaisesti ja pääsemään tavoitteeseen, mikä tässä tapauksessa voi tarkoittaa painon pudottamista, parempaa kuntoa tai jaksamista arjessa.

Eiväthän ihmiset pääasiassa tavoittele isompia lihaksia, vaan sitä että jaksavat paremmin. Motivaation pitää lähteä ihmisestä itsestään. Valmentaja ei lähde hakemaan ketään sohvalta, mutta vaikka hakisi, sellainen muutos ei ole kestävä. Jos ihminen ei halua jotakin asiaa, hän ei tee sitä.”

Kannattaako dieetti?

”Elämäntapamuutoksesta puhuttaessa pitäisi unohtaa kaikki dieetit, koska useimmissa tapauksissa ne eivät vie pysyvään elämäntapamuutokseen. Dieetti kestää jonkun aikaa, mutta kun pitäisi pyrkiä saavuttamaan elämäntavat dieetin jälkeen, retkahdetaan ja ollaan alkupisteessä.

Dieetti tai hetken humputus, johonkin verkkovalmennukseen meneminen, ei ole ratkaisu. Toki, niilläkin voi päästä kuntoon ja niistä voi tulla pysyviä tapoja, mutta harvemmin.”

Lue myös: Syömällä laihtuu – 13 vinkkiä! Tee kevyempiä valintoja ja vahvista tahdonvoimaasi

Miten itseään kannattaa palkita?

”Palkitseminen kävelylenkin jälkeen on huono idea – jos aina haluaa palkita itsensä, kun käy vaikka kävelyllä ja ostaa suklaalevyn, se on huono toimintamalli. Hyvä tavoite on sellainen, ettei se ole tarpeeksi helposti saavutettavissa. Toki, joidenkin tavoite voi olla se ensimmäinen lenkki, mutta tavoite on hyvä asettaa hieman pidemmälle.

Yksi hyvä palkinto voi olla se, miten hyvä olo liikkumisen jälkeen tulee. Harvemmin tulee hyvä olo siitä, että jää sohvalle. Itselleni tulee aina paljon parempi olo siitä, että lähden liikkeelle. Suoritus itsessään palkitsee.

Turhasta palkitsemisesta voi tulla itseään ruokkiva tekijä. Jos koiralle antaa palkinnon, niin se alkaa pyytämään niitä palkintoja useammin. Tämä ei välttämättä johda siihen motivaation kasvattamiseen.

Itsekuria on hyvä opetella. Se on haastavaa ja sitä pitää harjoitella, mutta jos saavuttaa tietyn itsekurin, se palkitsee. Sitten pystyy esimerkiksi kieltäytymään sellaisista asioista, joista aiemmin ei ole pystynyt. Se lisää motivaatiota, koska saa ihmisen huomaamaan, että minä pystyn tähän.

Ihminen on lähtökohtaisesti laiska, haluamme usein mennä helpoimman kautta. Töissä voidaan olla vaativia, mutta yksityiselämässä saatetaan olla hyvinkin laiskoja.”

Lue myös: Näin Riitta selätti laihduttajan sudenkuopat – ja laihtui 30 kiloa: ”Kun keskityin syömään oikein, paino vaan tippui – liikuin tai en”

Itsensä kanssa pitää olla sinut, eikä itseään voi koko ajan sättiä, Pauli Reinikainen sanoo. Negatiivisuuden kautta ei kannata lähteä liikkeelle. © Tommi Tuomi

Miten laihtua pysyvästi? 

”Jojoilijat ovat usein dieettaajia. On helppoa haksahtaa yhteen dieettiin, ehkä mainoksen mukana. Ravinto-ohjelmasta maksaessa tulee hyvä fiilis, että saa jotain aikaiseksi. Siinä voi olla puolivaloilla mukana, ja kun dieetti loppuu, on hyvä syy palata taas vanhaan. Se on tyypillistä jojoilua. Ei tiedetä mitä halutaan, ei ole suuntaa.

Jos kotona on joku, esimerkiksi avopuoliso, joka vetää vanhaan elämäntyyliin, olkoon se sitten herkuttelua tai muuta passiivista elämää, silloin on todella vaikea yksin taistella sitä kaikkea vastaan. Tämä on myös harmittava ongelma, jos puoliso ei ole lainkaan liikunnallinen, kun itse haluasi tehdä muutoksen. Voi olla ihan konkreettinen ongelma, miten laihtua pysyvästi ja pysyä projektissa mukana, kun tukea ei saa kotona.

Ihmisillä on kaikenlaisia haasteita arjessa, jotka vetävät takaisin vanhoihin tapoihin ja tottumuksiin. Vanha vetää puoleensa, kunnes pääsee siihen pisteeseen, että uudesta alkaa tulla normaalia, on saanut tuloksia aikaan ja fiilis on niin hyvä, ettei enää halua palata takaisin vanhaan. Silloin uudet elämäntavat ovat jo hyvin pitkällä.”

Lue myös: Ole kerrankin rehellinen ja tee terveyden tilinpäätös!

Miten ihmisten pitäisi nähdä itsensä, oma kehonsa, jotta elämäntaparemontti sujuisi paremmin?

”Kehopositiivisuudesta puhutaan paljon. Totta kai itsensä kanssa pitää olla sinut, emme voi koko ajan sättiä itseämme. Negatiivisuuden kautta ei ole hyvä lähteä, mutta jos itsessään näkee tai kokee jotain mihin ei ole tyytyväinen, niin asialle kannattaa tehdä jotain.

Sohvalla surkuttelu ei auta. Jos tapetti repsottaa seinässä, niin sen surkutteleminen ei auta asiaan.

Muutos on työtä oman itsemme eteen. Parannamme omaa hyvinvointiamme ja saamme lisää elinvuosia. Ongelmat pitää tunnistaa ja asettaa tavoite, silloin tästä elämäntapaprojektista saa elämäänsä lisää sisältöä.

Itselle pitää olla myös armollinen. Itsensä piiskaaminen ei ole läheskään kaikkien kohdalla ratkaisu, varsinkaan aloittelijoiden kohdalla. Itse kuulun niihin, jotka tykkäävät itsensä piiskaamisesta, mutta jos vasta aloittelee liikuntaharrastusta, pääasia on ottaa ensimmäinen askel ja lähteä.

Aina kun kroppa liikkuu, se on eteenpäin. Jokainen ihminen on yksilö. Moni liikuntaharrastuksen aloittava vetää itsensä heti piippuun. Joku menee salille tai ostaa sukset, tekee viikon täysillä ja sitten ollaan kipeitä. Se on vaaranpaikka, mihin koko homma saattaa tyssätä. Tärkein oppi on maltti.”

Vaaranpaikka liikuntaharrastuksen aloittamisessa on se, että tekee liian innokkaasti alussa ja vetää itsensä piippuun, jolloin koko harrastus tyssää siihen. Tärkein oppi on maltti, Pauli Reinikainen opastaa. © Tommi Tuomi

Lue myös: Miten pudottaa painoa pysyvästi? Painonhallintalääkäri André Heikius vastaa 10 kinkkiseen kysymykseen laihduttamisesta – ”Mieti, miksi laihtuminen on sinulle tärkeää”

X