Ariel Sella muutti Israeliin jo 1980-luvulla – Kotona Tel Avivissa suojan tuo betoninen turvahuone: ”Kun rakettihälytys tulee, menemme sinne”

Hamasin hyökkäys Israeliin on järkyttänyt. Paikallisten tuntoja raottaa lähes 40 vuotta maassa asunut matkaopas Ariel Sella.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Seela Sellan poika Ariel muutti Israeliin jo 1980-luvulla ja perusti perheensä sinne.

Hamasin hyökkäys Israeliin on järkyttänyt. Paikallisten tuntoja raottaa lähes 40 vuotta maassa asunut matkaopas Ariel Sella.
Teksti:
Jesse Raatikainen

Tuntuu ajalta koronarajoitusten välissä. Monet paikat ovat kiinni, eikä ihmisiä ole niin paljoa liikenteessä. Ihmiset pysyttelevät kotona, eivätkä mielialat ole korkealla. Näin kuvaa Ariel Sella, näyttelijä Seela Sellan poika. Hän on asunut Israelissa 37 vuotta.

Yli puolet siitä Sella on asunut perheineen Tel Avivin alueella. Vuosien varrella hän on ehtinyt kokea paljon pelottavia, valtion rauhaa koetelleita tilanteita, mutta Hamasin terrori-iskut ovat olleet poikkeuksellisen veriset.

Ariel Sella huomauttaa, että uhreja on kymmenkertaisesti, jos verrataan vaikka maailmaa järkyttäneisiin World Trade Center -iskuihin Yhdysvalloissa. Hän kuitenkin vakuuttaa, että voi tilanteeseen nähden perheineen kohtuullisen hyvin.

”Kaikilla on shokki päällä. Kaikkiin uusiin taloihin rakennettiin betoninen turvahuone, jossa on rautaovi, kun Irakista tuli ohjuksia vuoden 1991 Persianlahden sodan jälkeen. Meillä on kotona sellainen. Kun rakettihälytys tulee, menemme sinne”, Sella kertoo.

Ulkopuolisen on vaikea ymmärtää, miten vuodesta toiseen jatkuvan kriisin keskellä pää voi pysyä kasassa.

”Tähän on muka tottunut. Jossain määrin sitä elää omassa kuplassaan. Pitää yrittää keskittyä enemmän positiiviseen. Lähi-idässä on yleensä ulospäin suuntautuva ilmapiiri, jossa on jotain lämmintä. Täällä on miellyttävä olla, jos ei keskity poliittiseen ongelmaan. Se vaan tulee aina vastaan.”

Ariel Sella on seurannut kriisejä läheltä vuosikymmeniä Lähi-Idässä. © Ariel Sellan kotialbumi

Yhden tai kahden valtion ratkaisu purkaisi konfliktin

Ariel Sella uskoo, että konfliktin osapuolet haluavat elää enemmän tai vähemmän normaalia elämää. Ongelmana ovat kuitenkin fundamentalistit, kuten Hamas.

Sella huomauttaa, että vaihtoehtoja konfliktin purkamiseen on kaksi: yhden tai kahden valtion ratkaisu.

”Jos on kaksi valtiota, jotkut ajattelevat, että se ei toimi. Sitten on yhden valtion ratkaisu, jossa palestiinalaisilla on Palestiina ja israelilla Israel, mutta loppupeleissä kukaan ei häivy mihinkään.”

Yksi Hamasin tavoitteista saattaakin olla se, että he saavat iskullaan muutkin radikaalisiivet toimintaan. Sella sanoo, että esimerkiksi Israelin nykyinen hallitus on radikaalisin israelilaishallitus kautta aikojen. Radikaalit syöttävät toinen toisiaan, mistä ei seuraa mitään hyvää.

”Minulla on hyvin paljon sympatiaa myös palestiinalaisia kohtaan. Hamas ei ole palestiinalaisten asianajaja, päinvastoin. Mitä enemmän Hamas toimii, sitä enemmän se aiheuttaa hallaa. Palestiinan Fatah on maallinen puolue, mutta Hamas on radikaali-islamistinen terroristijärjestö. Jos Hamas voittaisi, se tarkoittaisi Isis-tyyppistä islamistista valtaa, ei palestiinalaisten etuja.”

Sella huomauttaa, että Hamasin propagandaan ei pidä uskoa. Hamas väittää tehneensä onnistuneen sotilaallisen iskun Israeliin, vaikka todellisuudessa iski siviileihin. Panttivankeja on yli 200, joista osa on vauvoja, lapsia, naisia ja vanhuksia.

Kaikki palestiinalaiset eivät välttämättä tiedä, mitä todellisuudessa tapahtui, eivätkä välttämättä usko, jos heille kerrottaisi. Moni voi pitää sitä Israelin propagandana.

Lähi-idässä vahvoja valtioita kunnioitetaan ja heikot jyrätään

Hamasin iskut ovat muuttaneet israelilaisten suhtautumista omaan hallitukseensa, ainakin Sellan havaintojen mukaan. Moni haluaa nykyisestä hallituksesta eroon, koska ovat huomanneet heidän tehottoman politiikkansa Hamasin suhteen.

Toisaalta joistain kansalaisista on tullut vieläkin radikaalimpia. Seuraus nähdään seuraavissa vaaleissa.

”Positiivista on, että Israelin arabiväestö ei hyväksy Hamasin tekoa. Esimerkiksi Israelin lehdistössä on arabijournalisteja, jotka ovat täysin shokissa ja kirjoittaneet julkisia lausuntoja, että me olemme hyökkäyksen alla. Minun suhtautumiseni palestiinalaisiin ei ole muuttunut, vaikka radikaalimpi porukka haluaa tappaa meidät”, Ariel Sella sanoo.

Ariel Sella asuu Israelissa.
”Jossain määrin sitä elää omassa kuplassaan. Pitää yrittää keskittyä enemmän positiiviseen”, Ariel Sella toteaa. © Ariel Sellan kotialbumi

Israelin naapurimaat seuraavat kiinnostuneena, mitä maassa tulee tapahtumaan. Naapurimaat pelkäävät omia fundamentalistejaan, joita Hamasin voitto saattaisi ruokkia.

Sellan mukaan Lähi-idässä vahvoja valtioita kunnioitetaan ja heikot jyrätään. Tällä hetkellä Israelin on pakko osoittaa, ettei se ole heikko, koska muuten naapurimaat saattaisivat ajatella, että valtioiden väliset sopimuksetkaan eivät olisi vahvalla pohjalla.

”Yleensä nämä kierrokset kestävät parisen viikkoa ja sitten tulee tulitauko, jolloin molemmat osapuolet näyttäytyvät voittajina. Nyt ollaan vähän eri tilanteessa, koska tämä oli niin suuri hyökkäys ja siellä on panttivankeja. Tämä ei ollut hyökkäys vain Israelia kohtaan, vaan täysin siviileihin kohdistettu antisemitistinen hyökkäys.”

Lue myös: Voiko islamilaisen vastarintaliike Hamasin iskusta syttyä suursota? Näin tutkija arvioi pitkällisen poliittisen kriisin leimahdusta

Isää lohdutetaan, kun poika kuoli Hamas-iskussa Kibbutz Kfar Azassa lokakuun 16. päivänä.
Israelilaisisää lohdutetaan poikansa hautajaisissa. Poika kuoli Hamas-iskussa Kibbutz Kfar Azassa lokakuun 16. päivänä. © LEHTIKUVA / AFP / GIL COHEN-MAGEN

Juutalaisvastainen Hamas

Kun Hamas perustettiin, järjestö vaati Israelin tuhoa. Vuonna 2017 lauselmaa muutettiin niin, että Hamas hyväksyy rajat, jotka olivat voimassa ennen vuotta 1967. Hamas perustelee juutalaisvastaisuutta muun muassa Siionin viisaiden pöytäkirjojen avulla, joilla on ollut suosiota juutalaisvastaisten keskuudessa läpi 1900-luvun.

Siionin viisaiden pöytäkirjat on kokoelma asiakirjaväärennöksiä, jotka kuvaavat keksittyjä juutalaisten maailmanvalloitussuunnitelmia. Samoihin teksteihin muun muassa Adolf Hitler tukeutui toisen maailmansodan aikana.

Rahallista tukea Hamas saa Iranilta. Wall Street Journalin mukaan Iran jopa auttoi Hamasia iskujen suunnittelussa.

Myös Venäjä ja Kiina ovat löytäneet yhteisen sävelen tässä kysymyksessä: Kiinan ulkoministeri Wang Yi antoi lausunnon, jossa huomautti Israelin toimien menneen Gazan pommituksessa itsepuolustuksen ohi.

Israelin matkailuala yhtä aaltoliikettä – aina turistit palaavat

Ariel Sella on matkaopas ja hän tiedostaa, ettei töitä vähään aikaan ole. Toimeentulo ei toistaiseksi huoleta, ellei tilanne jatku kovin pitkään. Hän on huomannut kolmen vuosikymmenen aikana Israelin matkailualan olevan yhtä aaltoliikettä: kymmenessä vuodessa on kolme kuivaa vuotta, mutta turistit palaavat aina.

Suomeen Sella ei ole harkinnut muuttaa – ainakaan vielä. Israelista on tullut hänen kotinsa.

”Minulla ei ole turvattomuuden tunnetta. Riippuu, miten alueelliseksi tilanne etenee. Ei tämä mikään Israelin olemassaoloa uhkaava sota ole. Jos sota laajenee, silloin kyse on jostain paljon suuremmasta, kuin pelkästään Israel.”

Ariel Sella korostaa, ettei Hamasta pidä sekoittaa palestiinalaisiin. Terveiset ovat sekä Israelin että Palestiinan tukijoille. Hänen mielestään on vaarallista huutaa nyt iskulauseita, kuten ”free Palestine”, koska Sellan mukaan silloin osoittaa tukea Hamasille.

”Hamas on terroristijärjestö, joka haluaa tappaa kaikki juutalaiset. Tämä oli siviilien teurastus ja nyt Israel tuhoaa Gazaa. Israel käski gazalaiset ulos, mutta Hamas käskee heitä pysymään kotonaan. Kun tulee kaatuneita, Hamas voi näyttää Israelin hirmuteot. Ihmisiä käytetään pelinappuloina. Hamasin vastustaminen tarkoittaa myös palestiinalaisten puolella olemista. Tästä ei ole kysymystäkään.”

Lue myös: Yaronin ja Annikan koti Tel Avivissa jäi, kun Hamas hyökkäsi – Perhe pakeni Alajärvelle kahden pienen lapsen kanssa

Yaron Ofri perheineen lähti Israelista pian Hamasin terrorihyökkäysten alkamisen jälkeen. Nyt he ovat turvassa Etelä-Pohjanmaan Alajärvellä.
Yaron Ofri perheineen lähti Israelista pian Hamasin terrorihyökkäysten alkamisen jälkeen. Nyt he ovat turvassa Etelä-Pohjanmaan Alajärvellä. © Jukka Vuorio / Otavamedia
X