Etsitkö uutta työpaikkaa? Näin tuot osaamisesi hyvin esille ja myyt itsesi työnantajalle – Kertaa nämä työvalmentajan 8 neuvoa!

Työnhaku on taitolaji. Jos CV:si ei ole ajan tasalla tai motivaatiosi on hukassa, ota ammattilainen avuksesi. Työvalmentaja on työnhakusi personal trainer.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Työnhaku on taitolaji. Jos CV:si ei ole ajan tasalla tai motivaatiosi on hukassa, ota ammattilainen avuksesi. Työvalmentaja on työnhakusi personal trainer.
(Päivitetty: )
Teksti: Marjo-Kaisu Niinikoski

Takana jo useampi kuukausi työttömyyttä. Työnhaku tökkii. Tuntuu siltä, että työhakemukset häviävät mustaan aukkoon.

Motivaatio alkaa hiipua. Apua: saanko enää ikinä töitä? Kelpaanko? Olenko liian vanha?

Moni pitkän työuran tehnyt on löytänyt itsensä täyttämästä Kelan työtön, työtön, työtön -lomaketta.

Yt-neuvottelut, sairastuminen, työkyvyn menettäminen, määräaikaisen työsuhteen loppuminen ja pätkätyöt ovat osa työelämäämme.

Työelämä on muutoksessa. Ja niin on myös työnhaku.

Työnhakutaitojen oppimiseen on mahdollista saada tukea työvalmennuksesta. Työvalmentaja on työnhaun personal trainer, joka sparraa työnhakijaa päivittämään hakemisen tämän päivän tasolle.

Toimitusjohtaja Päivi Saatsi Työvalmennus Futuurista kysyy, oletko valmis ottamaan työnhaun haltuusi? Ammattilaisen tarjoama työkalupakki näyttää tältä:

1. Ylläpidä motivaatiota – työnhaussa asenne on ykkönen

Kaikki lähtee motivaatiosta. Työnhaussa asenteesi on ykkösasia. Usko omiin kykyihisi ei välttämättä hiivu heti, mutta mitä kauemmin työttömyys jatkuu, sitä vaikeampaa on ylläpitää tsemppiä.

On luonnollista, että epäilykset nousevat pintaan. Jopa tutkimukset osoittavat, että motiivien ylläpito ei ole aina helppoa. Motivaatio vaihtelee, joten siihen on hyvä suhtautua luonnollisena osana työnhakuprosessia.

Sellaisina aamuina, kun työnhaku ei innosta pätkääkään, on hyvä pysähtyä. Ja muistuttaa itseä, että ei se itse työntekokaan joka päivä innosta. Silti se on vain tehtävä.

2. Tee työnhausta rutiinia – edistä asiaa arkisin

Tee työnhaustasi säännönmukaista. Päätä, että työn hakeminen on sinun työtäsi.

Tee arkipäivisin asioita, jotka edistävät työnhakuasi. Rakenna sen ympärille omat rutiinisi.

Luo selkeä viikkorytmi työlle ja vapaa-ajalle. Ja muista, että vapaa-aikanasi et hae töitä.

Vaikka näkisit viikonloppuna ilmoituksen unelmatyöstäsi, siirrä se sivuun. Ja palaa siihen vasta maanantaina.

Käytä vapaasi tekemällä asioita, joista oikeasti nautit. Näin pidät yllä myös henkistä vireyttäsi, joka tukee työnhakuasi.

3. Hakeudu työvalmennukseen – uravalmentaja auttaa, kun työnhaku jumittaa

Jos sinulla on mahdollisuus, hakeudu työvalmennukseen. Voit saada tukea työnhaun ja työelämäosaamisen ammattilaiselta.

Hän auttaa sinua näkemään osaamisesi ja asiat, jotka kenties kaipaavat kohdallasi päivitystä.

Työvalmentaja, työhönvalmentaja tai uravalmentaja sparraa sinua silloin, kun työnhakusi on jumissa. Tai silloin, kun olet juuri jäänyt työttömäksi ja tarvitset CV:n, työhakemuksen ja muiden perusasioiden kuntoon laittamista.

Työvalmentajan kanssa pääset kartoittamaan, millaisia vaihtoehtoja sinulla voisi olla työllistymisessäsi. Opit hyödyntämään verkossa olevia työnhakukanavia ja löytämään piilotyöpaikkoja.

Valmentaja auttaa sinua myös, jos et tiedä, mitä haluat tehdä. Tai jos haluat vaihtaa alaa ja lähteä opiskelemaan uutta ammattia.

4. Kirkasta itsellesi tavoitteesi

Työvalmentajan tehtävä on myös herättää ja ylläpitää motiiviasi, jos se on kadonnut tai katoamassa. Työvalmentaja on ammattilainen, joka on aina sinun puolellasi.

Valmentajan kanssa pääset tarkastamaan ja kirkastamaan osaamistasi ja asettamaan itsellesi tavoitteet.

Kun ne ovat selvillä, voit päästä selvyyteen askeleista, jotka sinun tulee ottaa päästäksesi maaliin. Samalla myös sisäistät paremmin, miksi työnhakua kannattaa jatkaa.

Työvalmennukseen voi hakeutua eri reittejä pitkin. Työttömänä työnhakijana sinulla on oikeus TE-hallinnon tuottamiin ilmaisiin työvalmennuspalveluihin.

Myös moni ammattiliitto järjestää urapalveluita. Kela ja eläkeyhtiöt tarjoavat valmennusta ammatillisen kuntoutuksen kautta.

Muutosturvairtisanomistilanteissa työnantaja yleensä maksaa valmennuksen, joka liittyy uuden työpaikan hakemiseen.

5. Tuo osaamisesi hyvin esille – myy itsesi työnantajalle

Työvalmentaja porautuu ydinosaamiseesi ja auttaa sinua ajattelemaan laajemmin. Tänä päivänä oman osaamisen esille tuominen on onnistuneen työnhaun ehdoton lähtökohta.

Unohda siis jo heti kättelyssä hattu kourassa -asenne.

Itsesi ja osaamisesi vähättely ei vie sinua mihinkään. Terve itsetunto vie paljon pidemmälle.

Älä tuudittaudu siihen, että onhan sinulla ansioluettelo, josta mahdollinen työnantaja näkee osaamisesi aiempien titteleittesi ja työnantajiesi perusteella.

Opi ajattelemaan laatikon ulkopuolella. Opettele brändäämään, markkinoimaan ja myymään itsesi työnantajalle. Saat tähän apua työvalmentajaltasi.

Käy läpi työnvalmentajasi kanssa se, miten kerrot taidoistasi. Valmentaja auttaa sinua avaamaan ja sanoittamaan osaamistasi.

Valmentajan avulla uusi työpaikka

© ISTOCKPHOTO

6. Käytä eläviä esimerkkejä – mistä olet saanut kiitosta entiseltä esimieheltäsi?

Anna itsestäsi positiivinen kuva. Tartuta itseesi tietoisesti voittaja-asenne jo työpaikkailmoituksia lukiessasi. Asenteesi heijastuu läpi koko työhakuprosessin. Ja se näkyy kaikessa.

Nyrkkisääntö on, että älä pienennä itseäsi, mutta älä myöskään sokerikuorruta asioita.

Ammattilaisen vinkki on, että elävät esimerkit aiemmista työkokemuksistasi kertovat sinusta parhaiten sekä työnhaun asiakirjoissa että itse työhaastattelussa.

Ei siis kannata kirjoittaa työhakemukseesi, että olen sosiaalinen, ahkera ja reipas.

Anna sen sijaan esimerkkejä siitä, missä olet aiemmin onnistunut tai mistä olet saanut kiitosta entiseltä esimieheltäsi.

7. Räätälöi ansioluettelo ja työhakemus – luo positiivinen kuva itsestäsi

Ennen CV:n ja työhakemuksen laatimista lue avoin työpaikkailmoitus huolellisesti. Tee itsellesi selväksi, mitä työnantaja hakee ja millaisia vaatimuksia, odotuksia ja toiveita hänellä on työnhakijan suhteen.

Listaa itsellesi paperille työnantajan vaatimukset ja odotukset. Kirjoita listan viereen, miten vastaat niitä ja millaista osaamista sinulla on niihin liittyen.

Työnhakuasiakirjojen tehtävä on luoda hakijasta positiivinen mielikuva.

Hyvä työhakemus vastaa ilmoitukseen. Epäonnistunut hakemus on sellainen, jossa osaamisesi ei tule esille tai työnantaja ei löydä kuvauksestasi yhteyttä haettavaan työtehtävään.

Räätälöi CV:si ja työhakemuksesi aina erikseen jokaista hakemaasi työpaikkaa varten. Hakemuksen lukijan pitää pystyä näkemään olennaiset asiat silmäilemällä.

Nosta molemmissa asiakirjoissa tärkein esiin ensimmäisenä. Tärkein nimenomaan haettavan työpaikan suhteen.

Ole selkeä. Tiivistä. Toimiva työhakemus on maksimissaan A4-kokoinen. CV:n tulisi mahtua kahteen liuskaan. Tutustu myös visuaalisen CV:n tekemiseen.

Jos haluat erottautua, tee video-CV. Se on aina elävämpi esittely itsestäsi kuin pelkkä paperi.

8. Treenaa hissipuhetta – pukeudu astetta paremmin ja valmitaudu työhaastatteluun

Jos saat kutsun työhaastatteluun, valmistaudu siihen kunnolla. Ota tarkemmin selvää ilmoituksessa olevasta työtehtävästä, työpaikasta ja organisaatiosta.

Ole ajoissa. Mieti, mitä puet päällesi. Hyvä sääntö on pohtia, miten kyseisellä työpaikalla yleensä pukeudutaan. Ja pukeutua itse astetta paremmin.

Treenaa itseksesi tai työvalmentajasi kanssa hissipuhetta. Käy etukäteen läpi sitä, mitä kerrot itsestäsi ja miksi juuri sinut tulisi valita tehtävään. Työvalmentajasi antaa hyviä vinkkejä siihen, millaisia ovat työhaastattelun yleisimmät kysymykset.

Työhaastattelu on elämäsi tärkeimpiä tilanteita. Panosta siihen. Muista, että pieni jännitys ei haittaa. Se vain kertoo siitä, että pidät asiaa oikeasti tärkeänä.

Keskity. Hengittele rauhassa ennen haastattelua ja luota siihen, että sinä kyllä osaat.

Juttu on julkaistu ensi kerran Kotilääkärissä 9/18.

Kiinnostuitko? Tilaa Kotilääkäri-lehti

X