Inhimillisiä erehdyksiä sattuu ja tapahtuu – ”Itseään tai muita ei kannata liikaa ruoskia”

”Niinpä. Inhimillinen erehdys. Mutta kyllä harmitti niin, että sen vieläkin muistaa”, Erkki Meriluoto kirjoittaa nolosta hetkestä.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Päätoimittaja Erkki Meriluoto.

"Niinpä. Inhimillinen erehdys. Mutta kyllä harmitti niin, että sen vieläkin muistaa", Erkki Meriluoto kirjoittaa nolosta hetkestä.
Teksti: Erkki Meriluoto

Teini-iässä olin kovasti innostunut videokuvaamisesta. Sain kunnian taltioida isoisäni 70-vuotisjuhlilla maljannostatukset ja ennen kaikkea hänelle pidettävän juhlapuheen. Olin huolellisesti valmistautunut. Jalusta oli tukevasti kohdillaan, kuva oli rajattu kohti puhujaa – ja olin valmis kääntelemään kameraa myös kohti päivänsankaria. Nauhoituksenkin olin laittanut hyvissä ajoin päälle.

Juuri kun puhe oli alkamassa, painoin ajatuksissani nauhoituksen samasta napista uudelleen päälle. Eli tällä kertaa pois päältä. Vasta kotvasen kuluttua kuvaa zoomatessani oivalsin, että mitään alkupuheesta ei ollut mennyt talteen. Punastellen painoin nauhan taas pyörimään.

Myöhemmin synttärivideota katsoessa sain kysymyksiä, että miksi puhe alkaa yhtäkkiä kuin töksähtäen. Niinpä. Inhimillinen erehdys. Mutta kyllä harmitti niin, että sen vieläkin muistaa.

Inhimillinen erehdys otti lätkäfaneja pahkulaan

Tämän kuun alkupuolella ”inhimillinen erehdys” nousi jääkiekkokansan puheenaiheeksi. SM-Liigan HIFK–TPS-välieräottelun lähetys katkesi juuri ennen jatkoerän alkua. Katsojilta jäi näkemättä maali, jolla TPS ratkaisi ottelun ja eteni finaaleihin ensimmäistä kertaa vuosiin.

Syynä oli Ylen tiloissa Pasilassa tehdyt huoltotyöt. Inhimillisen virheen vuoksi pääkatkaisija laukesi pois päältä ja katkaisi kaikki sähköt. Kun virhe viimein huomattiin ja sähköt saatiin palautettua, oli HIFK jo isketty kesälomille. Kyllä siinä monia faneja otti niin sanotusti pahkulaan. Kiukku purkautui luonnollisesti pimennon aiheuttajan soimaamiseen.

Edelliset inhimilliset erehdykset asettuvat kuitenkin melko vähäpätöiseen kontekstiin, kun katsoo millaisia mokia me ihmiset teemme jatkuvasti.

Viime viikolla mm. Helsingin Sanomat kertoi painajaismaisesta hoitovirheestä itävaltalaisklinikalla. 82-vuotiaalta mieheltä amputoitiin väärä jalka.

Asia huomattiin vasta kaksi päivää myöhemmin, kun hänen sidettään oltiin vaihtamassa. Virhe oli tapahtunut hieman ennen operaatiota, kun väärä jalka merkittiin amputoitavaksi.

Sairaala kuvaili virhettä inhimilliseksi ja traagiseksi. Mies menetti molemmat jalkansa, sillä alunperin suunniteltu amputaatio pitää yhä tehdä.

Hoitovirheissä onneksi tapahtumat käydään perinpohjaisesti läpi, jotta vastaavilta vältyttäisiin jatkossa. Nämä pienemmät virheet menevätkin ”sitä sattuu” -osastolle. Itseään tai muita ei kannata liikaa ruoskia.

Lue myös: Christoffer Strandbergille leikkimielisyys on tärkeää mutta heittäytymistä varjostaa myös pelko: ”Inhimillinen epäonnistumisen pelko on olemassa: mitä jos olenkin huono?”

X