”Suomi saavutti itsenäisyyden poikkeusoloissa, sitä puolustettiin poikkeusoloissa – ja sitä juhlitaan nyt poikkeusoloissa”

Jaa artikkeliTilaa Seura
Päätoimittaja Erkki Meriluoto.
Päätoimittaja Erkki Meriluoto. © Tommi Tuomi/Otavamedia
”Vaikka Linnan juhlat peruttiin, on itsenäisyyspäivän lähes normaaliin viettoon olohuoneen sohvalla mahdollisuus nytkin”, Erkki Meriluoto kirjoittaa. 

Koronarajoitukset ovat iskeneet suomalaisten perinteisiin ajanviettotapoihin. Vaikka Linnan juhlat peruttiin, on itsenäisyyspäivän lähes normaaliin viettoon olohuoneen sohvalla mahdollisuus nytkin. Yle lähettää ohjelmaa koko päivän ja illan.

“Ai kauhee, katsopas Mauri tuota!” ja “Vau, mikä puku, olisiko tässä illan kuningatar?!” huudahdukset jäävät vain tällä kertaa väliin – tai sitten tilalle tulee vain joitakin muita kohteita.

Koronakriisin mallioppilaita

Viime viikon perjantaina uutiset kertoivat sekä Seinäjoen Ideaparkin ovelle syntyneestä Black Friday -tungoksesta että pääkaupunkiseudun kiristyneistä päätöksistä: kaupunkien sisäliikuntapaikat ja museot menivät kiinni. Peruskouluissa lähiopetus jatkuu, samoin päiväkodeissa lapset viettävät päivät tiiviisti yhdessä. Sen sijaan koulun edessä olevalle kentälle eivät yli 20-vuotiaat saa enää mennä pelailemaan.

Ristiriitaisuuksia löytyy, mutta niinhän se menee aina. Suositukset, rajoitukset ja perustuslain takaama liikkumisvapaus menevät iloisesti sekaisin.

Meille suomalaisille rajoittuneempi elämä taitaa kuitenkin sopia aika hyvin. Tämä ei sitten ole tutkittua tietoa, vaan ihan oma päätelmä, josta saa olla eri mieltä. Ainakin muihin maihin verrattuna olemme koronakriisin mallioppilaita.

Haemme kaupasta ruokaa, kokkaamme kotona, käymme ulkoilemassa itseksemme tai sopivan etäisyyden päässä kaverista, luemme kirjoja, lehtiä sekä verkkouutisia ja iltaisin kirkasvalonamme toimii viihdyttävä näköradio.

Yhteydenpito läheisiin toimii puheluin ja viestein. Ehkäpä joulukortitkin saavat tänä vuonna ansaitsemansa arvon, kun jokaisella yhteydenotolla on merkitystä.

Suomi saavutti itsenäisyyden poikkeus-oloissa ja sitä puolustettiin poikkeusoloissa.

Moni pohtii, onko joulukuun eri juhlien aikaan järkevää lähteä sukuloimaan etäkontaktien lisäksi. Terveys- ja turvallisuusriskit tarkasti huomioiden se voi olla monille jopa tärkeämpää kuin koskaan.

On aika muistaa isänmaan sankareita

Suomi saavutti itsenäisyyden poikkeusoloissa, sitä puolustettiin poikkeusoloissa ja sitä juhlitaan nyt poikkeusoloissa – onneksi huomattavasti helpommissa ja yhä monia vanhoja perinteitä vaalien.

Itsenäisyyspäivän paraati on tältä vuodelta peruttu. Mannerheim-ristin ritarin Tuomas Gerdtin hautajaiset loivat jo ajankohtaan sopivaa isänmaallista tunnelmaa. Nyt on aika muistaa edesmenneitä ja yhä elossa olevia isänmaan sankareita. Tuntematon Sotilaskin tulee televisiosta.

Liput liehuvat ja Suomi on upea maa elää – hyvää itsenäisyyspäivää kaikille!

X