Milloin Alexander Stubb itki viimeksi, mitä sanoisi vähävaraiselle ja kuinka toimisi Venäjän presidentin kanssa – Näin hän vastasi Seuralle

Presidentti Alexander Stubb vastasi vaalikampanjansa aikana Seuran moniin kysymyksiin. Lue kooste, ja tiedät myös, mitä sääntö 1+1+1 hänelle tarkoittaa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Alexander Stubb ensimmäisessä tiedotustilaisuudessaan Suomen presidenttinä maaliskuun alussa.

Presidentti Alexander Stubb vastasi vaalikampanjansa aikana Seuran moniin kysymyksiin. Lue kooste, ja tiedät myös, mitä sääntö 1+1+1 hänelle tarkoittaa.
Teksti:
Jukka Vuorio

Alexander Stubb valittiin Suomen tasavallan presidentiksi vuoden 2024 alussa käydyissä vaaleissa. Kokosimme vastaukset, jotka presidentti Alexander Stubb antoi Seuralle ehdokkaana ollessaan.

Milloin itkit viimeksi ja minkä takia?

”Kun luin vaimoni puoluekokouspuheen.”

Mitä haluat sanoa kansalaiselle, jolla on tällä hetkellä taloudellisesti vaikeaa?

”Taloudellinen tilanne on ollut viime aikoina monella vaikea. Moniin asioihin löytyy apua, kun sitä rohkenee ­pyytää. ­Asian kanssa ei kannata jäädä yksin. Toivon, että suomalainen yhteiskunta on myös ­jatkossa sellainen, joka tulee apuun, kun ihmisellä on vaikeaa.”

Mitä suosikkijoukkueesi kertoo sinusta?

”Olen kasvanut HIFK:laiseksi. Isäni Göran Stubb oli IFK:n joukkueenjohtaja ja rakensi sen IFK-hengen, jonka näemme yhä tänään. En gång IFK, alltid IFK.”

Kuinka paljon luet kirjoja ja minkälaisia?

”Luen kaikenlaista. ­Erityisesti tietokirjoja ja elämäkertoja, joskus myös romaaneja. Pyrin noudattamaan sääntöä 1+1+1, eli tunti lukemista, tunti liikuntaa ja tunti somea. Somessa valitettavasti epäonnistun.”

Näetkö ongelmaa siinä, että presidentillä on paljon valtaa Suomen Nato-asioiden hoitamisessa?

”En näe ongelmaa. Työnjako on loppujen lopuksi aika selkeä. Meillä on Nato-presidentti ja EU-pääministeri. Tasavallan presidentti johtaa ulkopolitiikkaa yhteistoiminnassa hallituksen kanssa.”

Mitkä asiat nostaisit ensimmäisenä esiin, kun keskusteluyhteys Venäjän presidentin kanssa joskus palaa?

”Suomi voi alkaa rakentaa suhteita Venäjään vasta, kun Venäjä poistuu Ukrainasta. Kyse ei ole yhdestä henkilöstä vaan vallitsevasta asiaintilasta ja Venäjän koko nykyisestä regiimistä. Mikään ei voi normalisoitua niin kauan, kun Venäjä käy sotaa Ukrainassa.”

Lue myös: Tältä näyttää presidentti Alexander Stubbin virka-asunto − Valtion vierastaloa on kritisoitu uinahtaneesta sisustustyylistään

Valtion vierastalo sijaitsee Munkkiniemessä. Tasavallan presidentin kanslian mukaan presidenttipari saa sisustaa yksityistiloja haluamallaan tavalla.
Valtion vierastalo sijaitsee Munkkiniemessä. © Tommi Tuomi, Jussi Toivanen / Valtioneuvoston kanslia

Lue myös: Yhdeksän muistoa Alexander Stubbin elämästä ja uran varrelta – Muistatko vielä pääministerin kadonneen kalenterin ja salamarakkauden?

Näin Alexander Stubb kuvaili muita presidentinvaaliehdokkaita:

”Presidentinvaaleissa on erittäin asiantuntevia ­ehdokkaita. Arvostan jokaista ehdokasta, joten kehun heidät kaikki.

Mika Aaltolalla on ollut kyky sanoittaa Venäjän hyökkäys­sodan eri vaiheita. Li Andersson on aina ollut suoraselkäisesti punavihreä arvopoliitikko. Sari Essayah on ­todellinen asiaosaaja, joka ­paneutuu ­asiaan kuin asiaan. Pekka Haavistolla on kokemusta sisä- ja ulkopolitiikasta sekä kansainväliset verkostot kunnossa. Jussi Halla-ahon ulkopoliittinen analyysi on terävää ja selkeää.

Hjallis Harkimolla on laaja-alainen kokemus yritysmaailmasta. Olli Rehn on pitkäaikainen ystäväni ja yksi tämän porukan kokeneimmista ehdokkaista.

Jutta ­Urpilainen on yksi sukupolvemme kokeneimmista poliitikoista, kovassa liemessä keitetty ­entinen valtiovarain­ministeri ja empaattinen asiantuntija.”

Lue myös: Tällainen on Firenzen-instituutti, jossa Alexander Stubbilla on professuuri – “Hän ratsastaa lainahöyhenillä”, tylyttää emeritusprofessori

X