Estä urkkiminen ja tunnistaudu turvallisesti eri tavoin: Joko henkilökorttisi kansalaisvarmenne on aktivoitu? Näin luotettava kämmentunnistin toimii

Ota salasanat hallintaan. Hyödynnä myös turvalliset salasanojen korvaajat.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Harvinainen kämmentunnistin on yksi biometrinen menetelmä, jolla voi täydentää ja jopa korvata salasanat.

Ota salasanat hallintaan. Hyödynnä myös turvalliset salasanojen korvaajat.
Teksti: Vesa Ylä-Jääski

Teemme ostoksia lukuisissa verkkokaupoissa ja hyödynnämme kymmeniä eri verkkopalveluja. Niihin kaikkiin pitäisi keksiä hyvät, mieluiten eri salasanat. Oikeilla tekniikoilla selviää kuka tahansa tehtävästä.

Millainen on vahva, turvallinen ja hyvä salasana?

Tärkeimmän sähköpostin ja muun keskeisimmän palvelun salasanat ovat erityisen tärkeitä. Pitempi salasana on turvallisempi. Hyvä salasana on helppo muistaa mutta vaikea arvata. Käytä isoja ja pieniä kirjaimia, numeroita ja erikoismerkkejä. Kokonainen lause on hyvä. Hyödynnä murresanat ja kirjoitusvirheet. Salasanat voi kirjoittaa muistiin – kunhan muistiinpanot säilyttää taatusti turvallisessa paikassa.

Salasanojen holvisovellus säilöö ja auttaa luomaan laadukkaat, yksilölliset salasanat. Muistamaan joutuu vain holvin salasanan. Monipuolinen holvi toimii niin tietokoneissa kuin mobiililaitteissa. Google-tiliin liittyvä ilmainen Google Salasanat toimii Chrome-selaimella.

Lue myös: Älä tee tätä yleistä virhettä tietokoneissa ja älylaitteissa – Asiantuntija varoittaa: ”Tietomurto voi johtaa sähköisen henkilöllisyyden anastamiseen”

Aseta salasana oikein

Aseta salasana oikein! Lue vinkit. © iStock

Biometriset menetelmät täydentävät ja korvaavat salasanat

Kasvot tunnistava kamera, sormenjälkilukija, silmän iiriksen tunnistin ja kämmentunnistin ovat niin sanottuja biometrisiä menetelmiä, joilla voi täydentää ja jopa korvata salasanoja. Joitakin kasvontunnistimia voi harhauttaa jopa valokuvalla. Sormenjälki on luotettavampi, mutta se ei välttämättä toimi kylmällä tai kostealla sormella. Harvinaisempi kämmentunnistin on luotettava ja toimintavarma.

Kaksivaiheinen henkilöllisyyden varmistus tuo lisäturvaa

Ota käyttöön tärkeimmissä palveluissa kaksivaiheinen henkilöllisyyden varmistus, joka on turvallisempi kuin pelkkä salasana. Esimerkiksi tietokoneella syötetyn salasanan lisäksi vaaditaan tunnistautuminen toisella menetelmällä, esimerkiksi puhelimella.

Lue myös: Seura tutki, miten nettirikollisuus kasvaa ja luikertelee – Tunnista hakkerin ansat! Näin suojaudut etkä menetä rahojasi tai henkilötietojasi

© F-Secure

© F-Secure

Suojaa identiteetti ja luo turvalliset salasanat

F-Secure Key -holvi säilöö ja auttaa luomaan turvalliset salasanat. ID Protection havaitsee ja varoittaa murroista estäen kalliit vahingot. Turva maksaa vuodessa yhteensä 40 e viidelle laitteelle.

Puhelimen sim-kortin mobiilivarmenne

Tunnistaudu näppärästi ja turvallisesti tuhansiin julkishallinnon ja yritysten palveluihin. Puhelimen sim-korttiin kytkeytyvä mobiilivarmenne maksaa 2–4 e/kk. Tunnusluvut saat itse keksiä.

© Fujitsu

© Fujitsu

Kämmentunnistin löytyy jo läppäreiltä

Luotettava kämmentunnistin sisältyy moniin Fujitsu-yritysläppäreihin, joita myydään edullisesti käytettyinä. Toimii tietokonetta koskettamatta myös kylmällä, märällä ja rasvaisella kädellä.

© Verkkokauppa.com

© Verkkokauppa.com

Tunnistaudu henkilökortilla ilman pankkitunnuksia

Tunnistaudu julkishallinon ja palveluihin ilman pankkitunnuksia sekä allekirjoita asiakirjoja sähköisesti. Tietokoneeseen liitettävä henkilökortin lukulaite Identiv uTrust 2700R maksaa 35 e.

© Gigantti.fi

© Gigantti.fi

Suojaa ­maksukortti

Estä kaikkien lompakkosi lähilukukorttien luvaton lukeminen ja varkaudet. Kätevä Skimsafe-suoja maksaa 27 e. Se estää luvattomat lukusignaalit eikä se tarvitse akkua eikä paristoja.

© Verkkokauppa.com

© Verkkokauppa.com

Estä salasanan urkinta

Piilota tunnukset, salasanat ja muut luottamukselliset tiedot sivusta kurkkijoilta. Aseta läppärin näytön päälle 3M-tietoturvasuoja, joka kaventaa katselukulmaa. Hinnat alkavat noin 64 eurosta.

Juttu julkaistu ensi kerran Vivan numerossa 2/2023.

Kiinnostuitko? Tilaa Viva-lehti

X