Alpeilla sähköpyörällä ajo on elämys upeissa postikorttimaisemissa – Nappaa vinkit aktiivilomaan Itävallan Bad Gasteinissa

Jaa artikkeliTilaa Seura
Michael Briewasser (vas.) ohjaa suomalaisia pyöräily- ja hiihtoryhmiä Gasteinin laaksossa.
Michael Briewasser (vas.) ohjaa suomalaisia pyöräily- ja hiihtoryhmiä Gasteinin laaksossa. © Timo Kunnari
Sähkömaastopyöräily on mainio tapa kuntoilla ja nauttia luonnosta. Alpeilla sähköpyörällä ajo on upea elämys aktiivilomailijalle.

Istuin ensimmäisen kerran elämässäni sähkömaastopyörän satulaan heinäkuussa Alpeilla, Itävallan Bad Gasteinissa. Suunnitelmissa oli kevyttä ulkoilua ja liikuntaa, sähköpyörällä ajoa sekä hyvää ruokaa sisältävä viikko postikorttimaisemissa.

Väärin.

Maisemat Gasteinin laaksossa Salzburgerlandissa ovat toki henkeäsalpaavan kauniita. Ruokakin Salzburger Hof -hotellissa oli erinomaista.

Mutta sähköpyörällä maastoajo Alpeilla ei ole puistopyöräilyä, vaan hikistä liikuntaa. Toki asiaan vaikutti heinäkuun ensimmäisellä viikolla koko Keski-Eurooppaa otteessaan pitänyt helle. Fillarilenkkiä poljettiin parhaimmillaan, tai pahimmillaan 35 asteen lämmössä.

Sähköpyöräilijöiden ajoreitit valitaan sen mukaan, että sähkö auttaa. Ne ovat siis melko vaativia. Ajopäivän jälkeen tuntee urheilleensa, olo on nautinnollinen.

Bad Gastein on noin 4000 asukkaan tunnelmallinen Alppikylä Salzburgerlandissa.

Bad Gastein on noin 4000 asukkaan tunnelmallinen Alppikylä Salzburgerlandissa. istockphoto

Kesäisin vuorilla voi nähdän kukkaloistoa.

Kesäisin vuorilla voi nähdän kukkaloistoa. istockphoto

Koe Alpit sähköä säästellen

Vaativasta maastosta huolimatta pyörän satulassa aika kuluu nopeaan ja kilometrit taittuvat kuin huomaamatta. Laakson vihreät vuoret näkyvät taustalla sinistä taivasta vasten ja jossain kaukana vilahtaa myös lumihuippuja.

Juuri kun Alppien terävä nousu alkaa polttaa reisissä, voi sähköapua napsauttaa vaihtajasta lisää. Näin meno helpottuu hieman, mutta helppoa touhu ei silti ole.

Mikäli kuski on laiska ja käyttää tehokkainta ”vaihdetta” jatkuvasti, saattaa akku hyytyä kesken ajopäivän. Se ei olisi mukavaa, sillä sähköinen maastopyörä painaa noin 10–12 kiloa enemmän kuin tavallinen.

Yksi vinkki Alpeille pyöräilemään lähteville tulee tässä: nousut ovat ajoittain vaativia, mutta mäkiä alas ajaessa pitää olla erittäin varovainen. Vauhti kiihtyy kuin varkain todella kovaksi, joten jarrut ovat kovilla.

Yksi loistava osa vuoristolenkkejä olivat lounastauot. Pyöräilijät lounastavat yleensä rinneravintoloissa tai alppimajoissa. Ruoka on maittavaa ja maisemista ehtii nauttia hetken pulssin ollessa normaalilla tasolla. Radler, eli sitruunainen mieto olut on suositeltu palautusjuoma.

Pyöräily- ja vaellusmatkat ovat suomalaisten keskuudessa koko ajan suositumpia.

Pyöräily- ja vaellusmatkat ovat suomalaisten keskuudessa koko ajan suositumpia. istockphoto

Kesäisellä sähköpyöräreitillä voi törmätä monenlaisiin liikkujiin.

Kesäisellä sähköpyöräreitillä voi törmätä monenlaisiin liikkujiin. istockphoto

Sähkömaastopyöräilyn suosio hurjassa kasvussa

Itävallassa erityisesti sähkömaastopyöräilyn suosio on hurjassa kasvussa. Vielä viitisen vuotta sitten sähköpyöräily oli Itävallassakin eksoottista ja outoa, vähän samalla tavalla kuin laskettelukypärän käyttö oli aikoinaan.

”Asenteet muuttuvat melko nopeasti. Tekniikka sähköpyörissä kehittyy, siksi suosio kasvaa vauhdilla. Kymmenen vuotta sitten Itävallassa myytiin noin 5000 sähköpyörää. Nykyään myyntimäärä on noin 150 000 pyörää vuodessa”, sanoo Manuel Etzer, joka myy ja vuokraa pyöriä Bad Gasteinin ja Bad Hofgasteinin kylissä.

Vuokratilastoissa sähkömaastopyörien osuus nousee entisestään.

”Sanoisin, että noin 70–75 prosenttia vuokrapyöristä on sähköisiä. Ne pitää varata noin viikkoa aikaisemmin, jos sellaisen aikoo käyttöön saada.”

Kauppias nostaa yhden tekijän muutoksen taustalle.

”Sähkömaastopyöräily on ennen kaikkea yhdessä tekemistä. Ennen näki paljon sitä, että perheen isä lähti maastopyörälenkille ja vaimo jäi hotelliin. Sähköpyörällä voi liikkua koko perhe, myös lapsille on olemassa omat mallinsa.”

Kesäistä alppimaisemaa Itävallassa.

Kesäistä alppimaisemaa Itävallassa. Timo Kunnari

Vuoristomatkailua pyörän selässä

Myös alan ammattilainen vahvistaa, ettei sähkön avustama maastopyöräily ole kevyt liikuntamuoto.

”Tämä ei sovi kaikille, sillä sähkömaastopyöräily on urheilua. Pitää osata ajaa pyörällä ja olla tietyllä tavalla urheilullinen. Sähkömoottorin apu on erittäin rajoitettua, ei tämä ole mitään moottoripyörällä kruisailua”, sanoo Gasteinin laaksossa muun muassa suomalaisia ryhmiä ohjaava vuoristo-opas Michael Briewasser.

”Monet huippu-urheilijat harjoittelevat Itävallassa nykyään sähköpyörillä, koska niillä rasitusta ja sykettä voi kontrolloida paremmin. Sähkömaastopyöräily on täysin uusi osa vuoristomatkailua.”

Ammattitaitoinen opas on tärkeä osa sähköpyöräilyretkeä.

Ammattitaitoinen opas on tärkeä osa sähköpyöräilyretkeä. Timo Kunnari

Bad Gastein on suosittu kohde Itävallassa

Bad Gastein on suomalaisten suosikkikohde. Suosiolle on selviä syitä.

”Gasteinin laaksoon pääsee Salzburgin kentältä autolla nopeasti, reilussa tunnissa. Junallakin matkaan kuluu vain noin puolitoista tuntia. Laaksossa on neljä hyvää hiihtoaluetta, mutta sieltä löytyy talvella muutakin tekemistä kuin hiihtoa. Majoitus on hyväntasoista ja ruoka korkealaatuista. Moni tulee kylään uudestaan ja uudestaan”, sanoo STS Alppimatkojen Suomen johtaja Harri Kaijanto.

Suomalaiset ovat käyneet Bag Gasteinissa pitkään.

”1970-luvulta saakka on sinne tehty matkoja Sun&Skin ja Tjäreborgin kautta. Alpeilla ei ole kovin monia vastaavia kohteita, joissa suomalaisilla matkaajilla on näin pitkä historia.”

Gasteinin laakson upeat maisemat hivelevät katsojan silmiä.

Gasteinin laakson upeat maisemat hivelevät katsojan silmiä. istockphoto

Bad Gastein on myytyjen matkojen perusteella suomalaisten suosituin hiihtokohde Alpeilla.

Bad Gastein on myytyjen matkojen perusteella suomalaisten suosituin hiihtokohde Alpeilla. istockphoto

Lomailua laaksossa tai liikuntaa vuorilla

Jos laskettelu, vaellus tai pyöräily eivät kiinnosta, Gasteinin laaksossa on muutakin tekemistä.

”Bad Gastein on tunnettu kylpyläkohde. Kylpylässä käynti on koko perheen yhteistä tekemistä. Talvella voi harrastaa jääseinäkiipeilyä, hevosrekiajelua tai käydä jossain lähialueen muussa kylässä, esimerkiksi Zell am Seessä”, muistuttaa neljä kautta kylässä työskennellyt Walter Ilander.

Vuosien aikana kylä on kehittynyt paljon. Vanha keskusta, eli ”alakaupunki” alkaa vihdoin heräillä henkiin ja tekee Bad Gasteinista entistä monipuolisemman kohteen.

Alkuperäiseen keskustaan remontoidaan hotelleja hyvää vauhtia, myös uusia ravintoloita ja kahviloita avautuu.

Artikkeli on julkaistu ensi kerran Kotilääkärissä 10/19.

Lue myös: Pohjois-Italian Dolomiitit sopivat matkakohteeksi liikkuvalle lomailijalle – Lähde patikoimaan, pyöräilemään ja nauttimaan upeasta vuoristosta!

Kiinnostuitko? Tilaa Kotilääkäri-lehti

X