Nurmes on kuin kätketty helmi Pohjois-Karjalassa – Kokosimme elämysvinkit matkailijoille: Koe upea luonto, kulttuuritarjonta ja perinteet!

Pieni pohjoiskarjalainen kaupunki Pielisen ja Nurmesjärven tuntumassa tarjoaa paljon kokemista ja näkemistä matkailijalle.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Nurmes tarjoaa upeita luontoelämyksiä. Tutustu myös kaupungin kulttuuritarjontaan ja alueen kulttuuriperintöön.

Pieni pohjoiskarjalainen kaupunki Pielisen ja Nurmesjärven tuntumassa tarjoaa paljon kokemista ja näkemistä matkailijalle.
Teksti: Reija Ypyä

Nurmes on kaupunki, jossa on kaksi keskustaa. Puu-Nurmeksessa on järvi, rautatieasema, kirkko, koulut ja tori. Parin kilometrin päässä olevassa Porokylässä on suurin osan kaupoista.

Autotonkin voi matkata Nurmekseen, sillä Joensuusta lähtee sinne pieni paikallisjuna kahdesti päivässä. Junamatka Helsingistä Nurmekseen kestää seitsemän tuntia.

Kesäpuuhaa Pielisen äärellä

Nurmeksen sataman uimarannalla on hiekkaranta, pitkät laiturit, pukukopit ja vessa. Vieressä on leikkipuisto ja iso nurmikenttä, jossa on kesäisin satunnaisesti ohjattuja jooga- ja kahvakuulaharjoituksia. Näistä saa parhaiten tietoa liittymällä paikalliseen Facebook-ryhmään.

Satamakahvila Nurmes

Idyllinen Satamakahvila palvelee suositulla uimarannalla, josta on myös pukukopit ja suihku uimareille. Kahvilasta voi lainata pelejä rantaleikkeihin. © Sanna Liimatainen

Nurmeksen Satamakahvila on kesäisin auki joka päivä kello 12—19. Tarjolla on esimerkiksi munkkeja, lämpimiä leipiä, vohveleita ja wrapeja, ja myös vegaanisia annoksia.

Sataman vanhassa pakkahuoneessa on kahvila, josta tulee iltaisin A-oikeuksin varustettu kyläbaari. Siellä on usein karaokea, elävää musiikkia tai tapahtumia. Esimerkiksi vanhojen autojen omistajat kokoontuvat satamaan kerran kuussa. Vuokrattavana on sup-lautoja ja kanootteja, ja asiakas voi ostaa vesijettiajelun Pielisellä. Avoinna kello 10—19 asiakasvirran ja ilmojen mukaan.

Nurmes kahvila Pakkahuone

Sataman kyläbaari-kahvila, Vanha pakkahuone tarjoaa virvokkeita, mutta sieltä voi vuokrata myös välineitä vesille. © Sanna Liimatainen

Pohjois-Karjalan luonto tarjoaa innostavia elämyksiä

Äksyjen ämmien nettikaupassa on tarjolla kiinnostavia eri yrittäjien järjestämiä retkiä. Esimerkiksi neljän päivän pyöräily, jossa saunotaan neljässä saunassa ja nautitaan joka majatalossa paikallisia herkkuja.

Toivontorni-retkellä kierretään Kohtavaaran luonto- ja historiapolku. Tornilta avautuu kolimainen maisema Pohjois-Pieliselle.

Omatoimiselle melojalle löytyy Nurmeksen seudulta paljon sopivia reittejä.

Omatoimiselle melojalle löytyy Nurmeksen seudulta paljon sopivia reittejä. © Sanna Liimatainen

Kesän viikko-ohjelmaan kuuluu myös esimerkiksi opastettu kävelykierros Puu-Nurmeksessa, karjalanpiirakkapaja, jigikalastus ja melontaretki.

Hyvärilän nuoriso- ja matkailukeskuksessa voi vuokrata kaikenlaisia urheiluvälineitä SUP-laudoista polkupyöriin ja kanootteihin. Alueella on myös 19-korinen frisbeegolfrata sekä rantalentopallo-, hyrlinki-, padel-, kyykkä- ja golf-kentät.

Vanhan kauppalan avoimet ovet -tapahtumassa elokuussa pääsee tutustumaan vanhoihin puutaloihin ja pihoihin, joissa on puutarhakirppiksiä ja kahviloita.  Samaan aikaan on Idän villafestarit, jossa ohjelma pyörii villalangan ympärillä.

Karjalaisia herkkuja Nurmeksesta

Nurmeksessa on monta lounaspaikkaa, mutta illalla on ollut vähemmän tarjontaa. Tämän kesän uutuus on muutaman kerran kesässä illalliskattaukset viidessä eri ravintolassa. Kaikissa on omaleimaiset ruuat talon tapaan. Esimerkiksi marjamöllö ja mustikkakukko ovat paikallisia jälkiruokia.

Bomba Nurmeksessa tarjoaa karjalaisia makuelämyksiä.

Bomba tarjoaa makuelämyksiä nostalgisessa karjalaiskylässä. © Sanna Liimatainen

Bomban karjalaiskylässä katetaan päivisin karjalainen pitopöytä, mutta kesän uutuutena iltaisin tarjoillaan paikallisiin makuihin keskittyviä a la carte -illallisia. Niissä on oman kylän juureksia, Pielisen kuhaa ja lähimetsien peuranlihaa.

Kulttuuria kaikelle kansalle

Nurmestalo on kulttuurin keskus. Siellä on todella upea kirjasto, josta on näkymät järvelle. Galleria Tykossa on vaihtuvia taidenäyttelyitä. Talossa on myös paikallisesta elämästä kertova Kötsin museo ja Hannikaisen sali, joka toimii elokuvateatterina ja konserttipaikkana.

Kirjasto Nurmeksessa on eläväinen.

Pääkirjasto sijaitsee Nurmes-talossa. © Sanna Liimatainen

Kajasteen lavalla on tanssit joka perjantai. Esiintyjät ovat nimekkäitä, Markku Arosta Eija Kantolaan. Hienolla paikalla olevalla lavalla kannattaa käydä fiilistelemässä, vaikka ei tanssisikaan.

Bomban kesäteatterissa esitetään Salaisuuksia ja sammakonreisiä -näytelmää.  Höljäkän kesäteatterissa seikkailee Vaahteramäen Eemeli.

Bomban karjalaiskylän yhteydessä on Nurmeksen ortodoksisen seurakunnan kaunis Pyhittäjäisien Sergein ja Hermanin tsasouna. Se on Pielisen rannalla metsäisellä niemellä.

 Tsasounan pihalla on muistomerkki, joka kutsuu hiljentymään.

Tsasounan pihalla on muistomerkki, joka kutsuu hiljentymään. © Sanna Liimatainen

Tuliaisiksi viemisiksi piirakoita ja sukkia

Nurmeksessa on kaksi leipomoa, Pielispakari ja Porokylän leipomo, joiden myymälästä voi ostaa uunituoreita piirakoita, kukkoja ja makeita leivonnaisia.

Sasta syntyi 1960-luvun lopulla nurmeslaisen Urpo Saastamoisen ideasta, kun hän suunnitteli metsästysreissuilleen käytännöllisen eräpuvun sarkavillasta. Sastan tehtaanmyymälästä Porokylästä voi ostaa erä- ja metsästysvaatteita, ja muitakin vaatteita on tarjolla.

Nurmes tarjoaa ostosmahdollisuuksia. Sasta on paikallinen merkki.

Vuodesta 1969 toiminut Sasta on paikallinen metsästys- ja retkeilyvaatteiden valmistaja. © Sanna Liimatainen

Nurmeksessa on ihan oma sukkatehdas, Tesema, ja pieni tehtaanmyymälä. Sukkien kestävyys on testattu vaativissa olosuhteissa, sillä armeijan varusmiehet käyttävät niitä.

Lue myös: Lähde vaeltamaan – nappaa vinkit! Kolin kansallismaisema on upea kaikkina vuodenaikoina

Kolin kolmelta huipulta aukeaa upea näkymä yli Pielisen järven.

Kolin kolmelta huipulta aukeaa upea näkymä yli Pielisen järven. Kuva: istockphoto

X