Koe Tallinna ja nämä unohdetut nähtävyydet! Matkabloggaaja Henna Mikkilä paljastaa kotikaupunkinsa ja sen lähialueen yllättävät vierailukohteet

Kiinnostaisiko syysreissu Tallinnaan, mutta tuntuuko että kaikki on jo nähty?

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Henna Mikkilä on Sooloiluja-blogisti, joka tuntee kotikaupunkinsa Tallinnan unohdetut nähtävyydet.

Kiinnostaisiko syysreissu Tallinnaan, mutta tuntuuko että kaikki on jo nähty?
Teksti:
Marjo Näkki

Suuntana Tallinna ja nähtävyydet? Viron pääkaupunki on suomalaisten suosikkimatkakohde, mutta juuri sen tuttuuden takia matkan suunnittelu jää usein puolitiehen. Raatihuoneentori on toki hieno, mutta mitä muuta jatkuvasti kehittyvä kaupunki voisi suomalaisille tarjota?

Sooloiluja-matkabloggaaja Henna Mikkilä kokosi parhaat ja vähemmän tunnetut vinkit Tallinnaan menijöille.

Hän aloitti matkablogin pitämisen Tallinnasta vuonna 2018. Lopulta kaupunki vei hänen sydämensä kokonaan ja hän muutti sinne pysyvästi viime vuonna. Nyt Henna Mikkilä paljastaa kotikaupunkinsa salaisuudet matkailijoille.

Henna Mikkilä perusti myös Tallinnantärpit-facebookryhmän, jossa jaetaan matkavinkkejä. © Juha Metso

1. Tehdasalueen uusi elämä – Põhjala tehas ja Paavli kultuurivabrik

Tallinnan vanhojen tehdasalueiden renesanssi jatkuu. Jos Telliskivi on nähty, kannattaa suunnata rohkeasti kohti pohjoista vaikka Kopliin menevällä raitiovaunulla.

Põhjala tehas on entinen kumisaapastehdas ja laivanvarustamoalue, josta on tulossa vilkas kulttuurikeskus Pohjois-Tallinnaan. Alueella on jo pari ravintolaa ja kahvilaa, leipomo ja kirjakauppa sekä työskentelytiloja taitelijoille ja luovan alan työntekijöille. Alueen erikoisuuksiin kuuluu yhteisöpuutarha.

Entiselle kalatehtaan alueelle tänä vuonna perustettu Paavli kultuurivabrik aikoo kehittyä vuoden ympäri toimivaksi tapahtumapaikaksi. Ohjelma kannattaa tarkistaa netistä ennen vierailua.

Kolmas kehittyvä paikka on vanha koneteollisuusalue Krulli kvartal, jonka edistystä kannattaa seurata.

Viron elokuvamuseo perustettiin syksyllä 2006. Se on avoinna tiistaista sunnuntaihin.
Viron elokuvamuseo perustettiin syksyllä 2006. Se on avoinna tiistaista sunnuntaihin. © iStock

2. Viron elokuvamuseo ja unohdetut Leninit

Viron historiallisen museon Maarjamäen linnan alueella on kaksi poikkeuksellista kohdetta. Viron elokuvamuseoon astellaan punaista mattoa pitkin ja vihreän kankaan edessä pääsee itsekin esiintymään elokuvaan. Bonuksena on museon moderni arkkitehtuuri.

Linnan takapihalla voi ihastella tai kauhistella poistettuja neuvostoaikaisia muistomerkkejä. Leninit ovat hyvin edustettuina.

Keila-Joan kartano
Harjumaalla Keilan kunnassa on Keila-joen uusgoottilainen, upea kartano. Sen läheisyydessä on upea vesiputous, mikä on elämys. © iStock

3. Keilan kaupunki on päiväretkikohde Tallinnasta

Keilan pikkukaupunki sijaitsee runsaan puolen tunnin junamatkan päässä Tallinnasta. Ennen Keila tunnettiin lähinnä liikenteen solmukohtana, mutta 10 000 asukkaan pikkukaupungista on tullut mainio päiväretkikohde Tallinnan lähelle.

Henna Mikkilän suosikki on nimensäkin mukaisesti pikkuriikkinen mikroleipomo Kraft, jonka erikoisuuksiin kuuluvat artesaanipitsat ja croissantit. Aikamatkailu menneeseen onnistuu amerikkalaistyylisessä Legends dinerissa ja tai jämerässä skotlantilaispubissa. Vanhaan taloon upeasti remontoitu Jää-ravintola taas vie matkalle maailman ympäri.

Tallinna yllättää monin eri kasvoin, Patarein vankilan sisäpiha.
Tallinna yllättää monin eri kasvoin. © iStock

4. Vana Kalamaja -katu tarjoaa kotiruokaa ja karujakin elämyksiä

Uudistettu Vana Kalamaja -katu kannattaa kävellä päähän saakka, sillä sen varrelta löytyvät muun muassa Flower Garden -kuppila, virolaista kotiruokaa tarjoileva Desiree kodukohvik (Soo-kadun puolella), tallinnalaishipstereiden suosima Tops -baari, italialaisravintola Bertolucci sekä perinteinen Kalamaja pagarikoda -leipomo.

Kadun päästä pääsee merenrantaan ja pahamaineisen Patarein vankilan viereen.

Patarein vankila on yksi suurimmista kokonaisuutena säilyneistä klassisen arkkitehtuurin rakennuskokonaisuuksista Virossa ja lähialueilla. © iStock

Vana Kalamaja alkaa Vanhankaupungin Nunne-kadun päästä ja äskettäin valmistunut katuremontti on tuonut Tallinnaan kaksikin uutta aukiota, toisen Balti jaaman aseman tuntumaan ja toisen Kotzebue-kadun risteykseen.

Lue myös: Tallinnan parhaat ravintolat 2023 – Onko hyvä lounas- tai päivällisravintola haussa? Tutustu suosikkien listaan ja valitse sopiva ruokapaikka

Tallinnan parhaat ravintolat 2023 -lista sisältää monta vaihtoehtoa, kuten 180 degrees -ravintolan.
Tallinnan parhaat ravintolat 2023 -listaus sisältää monta maukasta vaihtoehtoa, kuten 180 Degrees -ravintolan. © Lauri Laan

5. Paljassaaren niemen upea luonto

Haluatko rentoutua hetkeksi luonnon helmassa? Tallinnan pohjoisosassa on Paljassaaren niemen luonnonsuojelualue, jossa voi nousta jompaan kumpaan kahdesta lintutornista ja ihailla siivekkäiden lisäksi merta ja ohi lipuvia laivoja.

LIntubongaus Länsi-Rannikolla Virossa kannattaa.
Alueella on tavattu yli 200 eri lintulajia. Lintubongarin kannattaa viivähtää luonnonsuojelualueella ja meren rannalla. © iStock

Alueella on 300 metriä mereen ulottuva Katariinan laituri, josta avautuu näkymä Tallinnaan.

Luonto on säilynyt koskemattomana sen takia, että alue oli vuosikymmeniä armeijan käytössä ja siksi suljettu.

Lue myös: Koe upeat luontokohteet Virossa! Ainutlaatuinen luonto yllättää matkailijan – Luontoharrastaja Mikko Virta kokosi Viron luonnon parhaat matkatärpit

Viro matkakohde luontokohteet
Upea luonto Virossa yllättää matkailijan! © Mikko Virta
X