Känsä voi olla kivulias vaiva – Känsän poisto onnistuu kotikonsteinkin! Lue asiantuntijan ohjeet

Ärsyttävä ja kivulias känsä syntyy helposti etenkin päkiään. Mistä känsät johtuvat ja miten niistä pääsee pysyvästi eroon? Lue jalkaterapeutin vastaukset ja neuvot.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Jalkapohjan känsä on yleinen vaiva. Sen pehmittämiseen on erilaisia salisyylihappoa sisältäviä valmisteita kuten laastaria, geeliä tai liuosta.

Ärsyttävä ja kivulias känsä syntyy helposti etenkin päkiään. Mistä känsät johtuvat ja miten niistä pääsee pysyvästi eroon? Lue jalkaterapeutin vastaukset ja neuvot.
Teksti: Kiia Heikkilä

Känsä on tavallisesti tasavärinen ja känsän sydämen ympärillä voi olla nähtävissä sisäkkäisiä renkaita. Känsät voi poistaa itse känsälaastarin avulla, jalkakylvyn jälkeen ihoa voi myös kevyesti hioa.

Lue lisää! Näin kysymyksiimme känsistä ja niiden ehkäisystä sekä hoidosta  vastaa jalkaterapeutti Reeta Eskelinen.

Mikä känsä on?

Känsä on kovettumaa, eli kerrostunutta kuollutta ihosolukkoa, jonka kasvu kiihtyy paineen ja hankauksen seurauksena. Tavallisimmin päkiään, joskus myös varpaisiin tai niiden väleihin muodostuvat känsät voivat olla kivuliaita, koska kovettuma alkaa kasvaa ihon sisälle.

Känsä kädessä syntyy voimakkaasta hankauksesta.

Känsä on voimakkaan paineen tai hankauksen myötä muodostunut ihon paksuuntuma. © iStock

Miksi känsä tulee?

Kovettuma, josta muodostuu känsä, on ihon suojautumiskeino, joka johtuu jatkuvasta paineesta. Esimerkiksi tietystä kohtaa hankaava kenkä tai jalan virheasento altistavat känsien synnylle.

Jos känsä johtuu jalan virheasennosta, eikä ongelmaa korjata, palaa känsä aina takaisin samaan kohtaan, vaikka se olisi saatu kokonaan poistetuksi.

Lue myös: Vaivaavatko jalkakivut? Jalkaterapeutti neuvoo, miten oikeanlainen kenkä voi selättää säryt ja vaivat

Mitä pahaa känsässä on?

Kivuttomassa kovettumassa ei ole mitään pahaa. Känsä kuitenkin aiheuttaa yleensä kipua, sillä se kasvaa ihon sisään. Pienikin känsä voi olla todella kivulias. Kipu saa ihmisen muuttamaan jalan asentoa ja astumaan toisin, mikä pahentaa virheasentoa ja altistaa uusille känsille.

Miten erottaa onko kyseessä känsä vai syylä?

Känsä syntyy yleensä kuormitusalueelle eli päkiään tai varpaiden väliin tai varpaan päälle. Kun känsän päälle astuu, se tuntuu kipuna tai paineena. Syylä puolestaan on pinnallisempi, eli ei yleensä aiheuta juurikaan kipua.

Känsä on tiivistä sarveismassaa, syylä on rakenteeltaan hennompi ja pinnaltaan kukkakaalimainen. Syylän päälle voi toki tulla kovettumaa, joka voi vaikeuttaa tunnistamista. Syylässä on myös usein mustia pisteitä, jotka ovat hiusverisuonten päitä, känsässä voi joskus olla yksittäinen verenpurkauma, mutta tyypillisesti sen väri on tasainen.

Mitä voi tehdä välttääkseen känsät?

Hyvät kengät, joissa on tarpeeksi tilaa, ehkäisevät känsiä ja muita jalkavaivoja. Jalkoja suositellaan rasvattavaksi päivittäin. Niillä, joilla on jalan virheasento, voi olla tarvetta tukipohjallisille, ettei sama kohta aina kuormittuisi ja känsä palaisi takaisin. Kun jalan lihaksisto on hyvä ja askel on hyvä ja rullaava, kuormitus on jaloille tasaista, eikä känsiä helposti synny.

Lue myös: 10 kysymystä: Mistä syntyy jalkaterän kipu? Syy usein päkiässä, jalkapohjassa tai akillesjänteessä

Jalkaterän kipu

Jalkaterän kipu ilmaantuvat ensimmäisen kerran jonkin rasituksen loppuvaiheessa. © Colourbox

Onnistuuko känsän poisto kotikonstein? Miten käsnälaastari tehoaa?

Apteekeissa myydään salisyylihappoa sisältäviä känsälaastareita, jotka oikein käytettyinä auttavat pehmentämään, parantamaan ja poistamaan känsät muutamassa viikossa. Känsälaastareita ei suositella ikäihmisille tai diabeetikoille infektioriskin takia.

Miten salisyylihappo toimii?

Salisyylihappo pehmittää kovettunutta ihoa ja helpottaa myös känsän aiheuttamaa kipua. Sen tarkoitus on syövyttää hiljalleen känsä kokonaisuudessaan pois. Salisyylihapon kanssa pitää olla tarkkana, koska se voi syövyttää tervettä ihoa ja pahimmassa tapauksessa aiheuttaa infektion tai tehdä haavan känsän alle.

Lue myös: Piinaava känsä palaa aina samaan paikkaan – Jalkaterapeutti, mikä nyt neuvoksi?

Miten ammattilainen poistaa känsän?

Jalkahoitaja tai jalkaterapeutti poistaa känsän veitsellä rapsuttamalla tai ikään kuin vuolemalla. Kuolleen ihosolukon poistaminen ei satu eikä jalkaan synny haavaa. Känsän ydin hiotaan pienellä poralla siihen asti, että ehjä iho löytyy.

Etenkin kun känsä on tullut ensimmäisen kerran, ammattilainen pystyy yleensä hoitamaan sen niin, ettei känsä uusiutuisi. Hän näkee myös millaiset jalat ovat, ja antaa asiakkaalle hoito-ohjeet kotiin.

Känsä varpaassa voi olla kipeä.

Kipeä känsä kannattaa suojata hankautumiselta. © iStock

Onko känsän hoidossa eroja riippuen känsän sijainnista?

Känsän hoito itsessään on sama sijainnista riippumatta. Kun taas hoidetaan känsän syitä, on tietysti väliä, mihin ja miksi känsä on syntynyt. Tapauskohtaisesti pitää siis miettiä, kannattaako esimerkiksi hankkia uudet kengät tai pohjalliset.

Känsiä syntyy välillä varvasväleihin, mutta niitä ei suositella rasvattavaksi toisin kuin jalkapohjia.

Lue myös: Varpaissa kutinaa, punoitusta, ihottumaa, kynsien värimuutoksia? Jalkasienestä pääsee eroon – lue asiantuntijan vinkit

© istock

Milloin kannattaa hakeutua jalkahoitajalle, jalkaterapeutille tai lääkäriin?

Jalkahoitajalle tai jalkaterapeutille kannattaa mennä matalalla kynnyksellä, jos vain mahdollista. Lääkäriin on syytä mennä, jos jalassa on infektion merkkejä tai kipu haittaa kävelyä.

Lue myös: Paljasjalkakengät – Kenelle ohutpohjainen kevytjalkine sopii? Fysioterapeutti neuvoo ja antaa vinkit kenkien kivuttomaan sisäänajoon

X