Eturauhassyövän oireet huolettavat – Näin hoitopolku etenee, mikäli eturauhassyöpä diagnosoidaan
Matilla, 65, on eturauhasvaivoja ja kohonnut PSA-arvo. Kliinisen tutkimuksen perusteella lääkäri on ehdottanut hänelle magneettikuvausta. Entä jos kysymys on eturauhassyövästä?
Eturauhassyövän oireet herättävät huolta. Näin kysymyksiin vastaa urologian professori ja HUS:in osastonylilääkäri Antti Rannikko.
1. Minulla on ollut tihentynyttä virtsaamistarvetta ja polttelua virtsaamisen yhteydessä. PSA-arvokin on koholla. Ovatko nämä jo eturauhassyövän oireet?
Jos sinulla on oireita, on hyvä, että olet käynyt lääkärissä. On kuitenkin hyvä tietää, että koholla oleva PSA-arvo ei koskaan yksin kerro, että potilaalla olisi syöpä.
PSA-arvoa voivat väliaikaisesti nostaa esimerkiksi infektiot, kuten virtsatieinfektio, koronavirus, influenssa tai esimerkiksi kuume ja vatsatauti. Tilanteesi vaatii kontrollia ja jatkotutkimuksia.
2. Lääkäri tutkikin eturauhastani tuseeraamalla ja ehdotti sen perusteella magneettikuvausta. Mitä siitä selviää?
Eturauhasen tunnustelu peräsuolen kautta sormella kuuluu tällaisissa tapauksissa lääkärin perustutkimuksiin. Siinä arvioidaan, tuntuuko eturauhasessa kyhmyjä tai kovettumia. Toimenpide on ilmeisesti antanut aihetta jatkotutkimuksiin eli magneettikuvaukseen.
On hyvä tietää, että monissa syövissä, myös eturauhassyövässä, on sattumalöydöksiä, joissa syöpä muistuttaa hyvin paljon normaalia eturauhaskudosta, eikä tällainen syöpä aiheuta potilaalle haittaa.
Magneettikuvauksen hienous on siinä, että se ei juurikaan löydä näitä kilttejä muotoja, joita ei edes haluta löytää. Magneettikuvauksella löydetään todennäköisemmin äkäisempiä ja hoitoa vaativia syöpiä.
3. Entä jos magneettikuvauksessa löytyy syöpäepäily? Mitä sen jälkeen tapahtuu?
Jos magneettikuvaus antaa aihetta epäilyyn, seuraavaksi kudoksesta saatetaan ottaa koepala. Magneettikuvauksen avulla voidaan myös kohdentaa koepalan otto oikean paikkaan.
Koepala on kaikista tärkein päätös eturauhassyöpäpotilaan hoitopolulla: lääkäri tekee arvion, onko mahdollisesta syöpädiagnoosista potilaalle enemmän hyötyä vai haittaa, koska iso osa syövistä on kilttejä ja edellyttää vain seurantaa.
Jos koepala otetaan, siitä selviää, onko eturauhasessa syöpää vai ei. Lisäksi se kertoo, millaisesta syövästä on kysymys, eli miten äkäinen se on.
4. Selviääkö koepalan perusteella se, onko syöpä levinnyt?
Ei selviä. Jos PSA-arvo on korkea ja syöpäkudos osoittautuu koepalan perusteella äkäiseksi, riski levinneisyyteen on korkea. Sellaisessa tapauksessa lääkäri arvioi tarpeen lisäkuvauksille. Se tarkoittaa koko kehon kuvausta, jonka perusteella voidaan arvioida viitteitä levinneisyydestä.
Jos syöpä on niin sanotusti kiltti, riski levinneisyyteen on pieni, eikä lisäkuvauksia tarvita.
5. Voisiko kysymys olla vain eturauhasen liikakasvusta?
On mahdollista, että koepalankin perusteella saadaan liikakasvudiagnoosi. Vaikka PSA-arvo on koholla ja magneettikuvauksessakin herää jotain epäilyttävää, koepalasta voi hyvin ilmetä, että kysymys onkin hyvänlaatuisesta muutoksesta tai tulehdusmuutoksesta, joka on nostanut PSA-arvoa ja aiheuttanut kudokseen muutoksia, joita röntgenlääkärin on ollut vaikea erottaa syövästä.
6. Jos minulla todetaan eturauhassyöpä, miten sitä hoidetaan ja hoitopolku etenee?
Eturauhassyövän hoito suunnitellaan aina potilaan mukaan huomioiden ikä, mahdolliset perussairaudet ja syövän ärhäkkyys sekä mahdollinen levinneisyys.
Jos syöpä on niin sanotusti kiltti, se ei aiheuta toimenpiteitä vaan sitä seurataan. Jos syöpä on ärhäkkä, yksi vaihtoehto on leikkaushoito, jossa koko eturauhanen poistetaan tähystystekniikalla robottiavusteisesti. Toinen vaihtoehto on sädehoito, jossa sädehoito kohdistetaan suoraan eturauhaseen.
Paikallisessa eturauhassyövässä sädehoidon tukimuotona käytetään lääkehoitoa tehostamaan vaikutusta. Sen avulla testosteronin tuotanto loppuu hetkeksi aikaa. Jos kysymys on levinneestä eturauhassyövästä, jolloin syöpäpesäke ei olekaan enää eturauhasessa vaan tyypillisesti esimerkiksi luustossa, ensisijaisena hoitona on aina lääkehoito.
7. Olen myös kuullut höyläyksestä. Mitä se tarkoittaa?
Eturauhasen hyvälaatuinen liikakasvu, jossa ei siis ole kysymys syövästä, on hyvin yleistä, ja höyläystä käytetään sen hoitoon. Tällöin liikakasvun aiheuttama massa tukkii ulosvirtauskanavaa, mikä aiheuttaa virtsausvaikeuksia. Se on kuin viemäriputki, johon kertyy iän mukana putkea tukkivaa sakkaa.
Jos lääkehoito ei auta liikakasvuun, eturauhasesta voidaan puudutuksessa tai nukutuksessa kaapia ylimääräistä kudosta pois niin, että tukos poistuu.
8. Joudunko hoitojen myötä heittämään hyvästit seksielämälle?
Jos syöpä on kiltti, on mahdollista tehdä säästävä leikkaus, jolloin eturauhasen kyljessä olevat erektiohermot voidaan säästää. Tällöin erektio on mahdollinen hoitojen jälkeen. Jos syöpä on ärhäkkä tai sen epäillään kasvavan erektiohermoihin kiinni, koko eturauhanen hermoineen on poistettava.
Tässä tapauksessa luomuerektiolle joutuu heittämään hyvästit, mutta apua on saatavilla erektiolääkkeistä. Erityisesti paikallisesti annosteltava pistoslääke auttaa saamaan erektion hoitojen jälkeen.
Juttu on julkaistu ensi kerran Vivan numerossa 11/2023.
Kiinnostuitko? Tilaa Viva-lehti