Elokuva-arvio: Heinähattu, Vilttitossu ja ärhäkkä koululainen ei yllä ensimmäisen elokuvan tasolle

Jaa artikkeliTilaa Seura
Matilda Pirttikangas ja Emelia Levy  tähdittävät elokuvaa Heinähattu, Vilttitossu ja ärhäkkä koululainen.
Matilda Pirttikangas ja Emelia Levy  tähdittävät elokuvaa Heinähattu, Vilttitossu ja ärhäkkä koululainen. © Nelonen
Lastenelokuva Heinähattu, Vilttitossu ja ärhäkkä koululainen on jo kolmas sovitus Kattilakosken siskoksista kertovista kirjoista.

Ensimmäinen Heinähattu ja Vilttitossu -filmatisointi valmistui vuonna 2002. Kaisa Rastimon ohjaus oli monin tavoin oivaltava kuvaus ydinperheen kriisistä, ja viitoitti tietä tulevalle kotimaisen lastenelokuvan nousulle. Rastimon teosta voi edelleenkin pitää genrensä parhaimpana edustajana tällä vuosituhannella.

Uusissa viritelmissä ei ole samanlaista vetovoimaa. Heinähattu, Vilttitossu ja ärhäkkä koululainen (Suomi 2020) on jo kolmas sovitus Kattilakosken siskoksista kertovista kirjoista. Lavastus on komeaa, värit kirkkaita ja kuvat kulkevat. Pääosan lapsinäyttelijät ovat ihastuttavia, mutta aikuisten näyttelijätyö takkuaa.

Pahinta on käsikirjoitus, mikä on aiheeltaan vanhan toistoa. Ensimmäisessäkin elokuvassa kuvattiin pikkusiskon yksinjäämisen pelkoa, kun isosisko aloittaa koulun. Mutta se mikä Rastimon käsissä oli koskettavaa, on uudessa elokuvassa lähinnä pinnallista. Uutukainen ei ole muuta kuin sarja kepposia toistensa perään.

**

Heinähattu, Vilttitossu ja ärhäkkä koululainen, la 10.4. klo 18.15 Nelonen

Lue myös: Elokuva-arvio: Miss Farkku-Suomi on nostalginen 70-luvun ajankuva – pääosaa näyttelee laulaja Sanni

X