Veijo Tormis, myrskyssä ja tuulessa -dokumentti kertoo virolaisesta Kalevalasta inspiroituneesta säveltäjästä

Kun neuvostohallinto katkaisi nuoren Tormisin mahdollisuuden jatkaa urkujensoittoa, siirrettiin lapsi musiikkikouluun opiskelemaan kuoronjohtoa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Veljo Tormis oli virolainen säveltäjä.

Kun neuvostohallinto katkaisi nuoren Tormisin mahdollisuuden jatkaa urkujensoittoa, siirrettiin lapsi musiikkikouluun opiskelemaan kuoronjohtoa.
Teksti: Arto Pajukallio

Tallinnan ja Moskovan konservatorioiden myötä Veljo Tormis kehkeytyi kuoromusiikin säveltäjäksi. Hän tosin itse ei alkujaan uskonut kykyihinsä, kuten hän muistelee dokumentin haastatteluissa.

”Jos Arvo Pärtin musiikki nostaa taivaallisiin korkeuksiin, niin Veljo Tormisin musiikki juurruttaa kiinni maahan”, vertaa kapellimestari Endrik Üksvärav Viron kuuluisimpia säveltäjiä Erle Veberin ohjaamassa henkilödokumentissa.

Merkittävä osa Veljo Tormisin (1930 – 2017) laajasta säveltuotannosta pohjautuu suomensukuisten kansojen lauluperinteeseen, ja hän on säveltänyt sekä Viron kansalliseepoksen Kalevipojan että suomalaisen Kalevalan tekstejä.

Kansanperinnetaustoineen Tormisin tuotannosta kypsyi ­teknisesti usein haastavaa mutta kansallista identiteettiä ja itsetuntoa lujittavaa taidetta, johon neuvostosensoreiden oli vaikea puuttua. Henkilöhistorian lomassa dokumentti käsittelee näitäkin ­kysymyksiä.

Veljo Tormis, myrskyssä ja tuulessa, sunnuntai 19.2. klo. 16.25, Teema & fem 

Lue myös: Seuran arkistosta vuodelta 1950: Näin Sibelius kertoo rakkaudestaan sikareihin

X