Häirintä ja väkivalta koulussa jättää kauaskantoisia seurauksia – Ylen uusi draamasarja käsittelee tätä kipeää teemaa

”Koulukiusaaminen on sekä vähättelevä että harhaanjohtava käsite”, TV-Maailman toimittaja Milla Olkkonen-Lind kirjoittaa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Milla Olkkonen-Lind on Tv-Maailman toimittaja.

"Koulukiusaaminen on sekä vähättelevä että harhaanjohtava käsite", TV-Maailman toimittaja Milla Olkkonen-Lind kirjoittaa.
Teksti: Milla Olkkonen-Lind

Alaikäisten tekemät väkivaltarikokset ja niiden lisääntyminen ovat arkipäivää uutisotsikoita selatessa. Osaa näistä tapauksista olisi ennen kutsuttu koulukiusaamiseksi, mikä on sekä vähättelevä että harhaanjohtava käsite.

Häirintä harvoin rajoittuu koulupäiviin. Se seuraa sosiaalisen median kautta vapaa-ajalle, kotiin ja harrastuksiin. Kauaskantoisten seurausten lisäksi kiusaaminen ja väkivalta tekevät nuoren senhetkisestä elämästä pahimmillaan yhtä näköalatonta, yksinäistä helvettiä.

Areenassa julkaistaan ystävänpäivänä aiheeseen tarttuva draamasarja Räjähdysherkkä. Sen alussa 16-vuotias Meri (Minttu Halttula) katsoo puhelimensa näytöltä luokkatoverinsa postaamaa videota, jossa hän keräilee tarjottimelta lattialle levinneitä tavaroita. Muut nuoret huutelevat ympäriltä ilkeyksiä. Vuosien ajan moista kohtelua sietänyt Meri päättää kostaa.

Räjähdysherkkä on kertomus kouluväkivallan seurauksista mutta myös ystävyydestä. Sarja tuo koskettavalla tavalla esiin rakkaidenkin ihmissuhteiden haasteita. Oma suojakilpi on vaikea laskea, jos ei vuosikausiin ole voinut luottaa keneenkään. Kauaskantoiset myönteiset seuraukset voi olla silläkin, että uskaltaa avautua luotettavalle uudelle ystävälle.

Räjähdysherkkä, Yle Areena

Lue myös: Yllättävä taito auttoi – Näin koulukisattu Sini löysi voimavaransa ja oppi luottamaan itseensä: ”Voin olla kiltti ja herkkä mutta samalla rohkea ja vahva”

X