Mustan huumorin yhdistämät – André Wickström löysi Juha Vuorisesta isoveljen: ”Vittuilemme toisillemme raskaasti, mutta isolla sydämellä”

Juha Vuorista ja André Wickströmiä yhdistää sama maailmankatsomus ja rakkaus mustaan huumoriin.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Kirjailija Juha Vuorinen ja stand up -koomikko André Wickström eivät koskaan riitele.

Juha Vuorista ja André Wickströmiä yhdistää sama maailmankatsomus ja rakkaus mustaan huumoriin.
Teksti:
Jesse Raatikainen
Kuvat:
Tommi Tuomi

Kirjailija Juha Vuorinen, 56, ja stand up -koomikko André Wickström, 48, tutustuivat televisio-ohjelman kuvauksissa. Siitä asti he ovat olleet läheiset ystävät, jotka tukevat toisiaan niin myötä kuin vastoinkäymisissä.

Kaveruksilla on myös podcast. Bazarin julkaisema, kahdeksannelle kaudelle edennyt V- ja W-tyylillä on hauska, mutta siinä käsitellään myös vakavia aiheita.

Juha Vuorinen ystävästään: ”Andre on luottopuolustaja”

”André on nopea kollega. En voi heittää mitään, mikä vetäisi hänet sanattomaksi. Tapasin Andrén ensimmäisen kerran Helsingin kirjamessuilla vuonna 2005. Kaiken kukkuraksi vielä niin, että minä kävin hakemassa nimmarin hänen kirjaansa.

Vuosia myöhemmin minulle soitettiin ja kysyttiin, lähdenkö mukaan Hyvät ja huonot uutiset -ohjelmaan. Kysyin, keitä muita siinä on. Voin avoimesti sanoa, että kun kuulin Andrén nimen, vastasin, että kiinnostaa. Olin digannut hänen tekemisistään ja tavastaan tehdä komediaa.

Jälkikäteen ajateltuna minun olisi kannattanut jättää osallistumatta tähän sarjaan, mutta ei niin pahaa, ettei jotain hyvääkin, koska sieltä löytyi André. Tutustuimme kuvauksissa, ja huomasin, että nauramme samantyyppiselle huumorille. Keräsin rohkeuteni ja kysyin, voisimmeko tehdä podcastia kimpassa. Olemme riittävän erilaisia mutta tarvittavalla tavalla samanlaisia.

André on luottopuolustaja. Sana pitää purkaa osiin. On tilanteita, joissa André taistelisi puolestani. Välillämme vallitsee täydellinen luottamus. Olen puhunut Andrélle sellaisia asioita, joita en missään nimessä haluaisi ryöpyteltävän missään.”

”Emme ole koskaan riidelleet”

”Jos minut on kategorisoitu tietynlaiseksi pissakakkakirjailijaksi, niin podcast on saattanut laajentaa sitä näkökulmaa: ”Jos Juha funtsii tällaisia asioita, niin miksi hän sitten sitä pissakakkaa kirjoittaa?”

Muistan, kuinka André heitti minulle niin kyseenalaisen kommentin, että nauramalla olisin kaivanut itselleni kuopan. Podcast-jakson taustalla kuuluu pidätelty nauruni, mikä tekee tilanteesta hirveän hauskan. Kuulija tajuaa, että maalaisin itseni ihmishirviöksi, jos nauraisin. André ihmettelee enkelinä vieressä, että mitä minä muka sanoin.

Puhelumme ovat minulle terapeuttisia, koska voimme viedä huumorin niin mustaksi kuin haluam­me. Meillä on myös syvällisiä keskusteluja. Komiikkaamme seuraaville se saattaa tulla yllätyksenä. Olemme molemmat vanhoja sieluja emmekä ole koskaan riidelleet.

Kun André tulee käymään, kuopukseni silmät syttyvät. André on osa perheemme kalustoa. Meillä on aina helvetin hauskaa yhdessä.

Kun minulla oli terveyshuolia, André soitti päivittäin. Se kosketti minua. Ystävyys mitataan hankaluuksien edessä. Totta helvetissä teen kaiken mahdollisen, jos voisin auttaa Andréta missä tahansa hankalassa tilanteessa. Hän tietää, ettei tarvitse edes kysyä.

Ehkä voisi ajatella, että suhteemme on kuin R-­juna. Sitä voi ajaa molemmista päistä. Ja aina vaan tullaan Riihimäelle.”

Anrdé Wickström ja Juha Vuorinen soittelevat toisilleen pitkiä puheluita, koska Vuorinen asuu valtaosan vuodesta Espanjassa. © Tommi Tuomi

André Wickström: ”Teemme komiikkaa eri tavalla”

”Ensivaikutelmani Juhasta? Onpas pitkä mies. Tiesin Juhan olevan kirjailija, joka on myynyt helvetisti kirjoja. Ennen kuin tunnen henkilön, olen aika arka ja hiljainen. En halua olla huoneen keskipiste.

Juhan arvomaailma on hyvin samankaltainen kuin minulla. Meillä on samanlainen huumorintaju, mutta teemme komiikkaa eri tavalla. Juhan kirjoissa huumori on samaa kuin oma lavakomiikkani, mutta tapa käsitellä aiheita on toinen. Tyylilajimme ovat erilaiset.

Kun Juha kysyi, tekisimmekö podcastia yhdessä, olin sitä mieltä, että täytyy ensin keksiä hyvä näkökulma. Kaksi jätkää juttelemassa, niitä podcasteja on jo niin paljon. Olisiko meillä tarjota jotain erityistä?

Keksimme, että jokaisessa jaksossa toinen tuo yhden keskusteluaiheen toiselle. Kumpikaan ei tiedä toisen aihetta etukäteen, joten yllätämme toisemme. Juhan kanssa on kiva tehdä, minkä voi päätellä siitä, että olemme jatkaneet jo kahdeksan kautta.”

”Juha on isobroidini”

”En näe ohjelman äänittämistä työntekemisenä. Teemme sitä kesäisin, jotta saamme hengata yhdessä ja syödä kalaruokia. Kokkaamme toisillemme.

Luulen, että kuuntelijatkin haluavat meistä enemmän. Emme ole aamuradio vaan kaksi keski-ikäistä miestä, joiden elämä näyttää nyt tältä. Meihin voi tutustua podcastin avulla, koska varsinaista tarvetta naurattaa ei ole. Olisi tylsää kuultavaa, jos kaikki heitettäisiin vitsiksi.

Juha asuu Espanjassa, joten jaksot äänitetään yhtenä ajankohtana ja julkaistaan toisena. Suhteemme ei ole siinä mielessä normaali, koska välimatkamme vuoksi tapaamme harvoin. Soitamme kuitenkin toisillemme pitkiä puheluja.

Puheluissa keskustelemme kuin stand up -koomikot takahuoneissa. Meitä molempia naurattaa se, mitä julkisesti ei todellakaan saa sanoa. Rajoitus tekee siitä hauskaa. Kaikki ei kuitenkaan ole vitsinheittoa. On sellaisia kavereita, joille saa soittaa vain, jos on jotain hauskaa kerrottavaa. Juhalle voi soittaa koska vain.

Jos sanon luottamuksella jotain, tiedän, että se pysyy meidän välisenämme. Koen, että Juha on isobroidini. Vittuilemme toisillemme raskaasti, mutta isolla sydämellä.”

Lue myös: Kirjailija Juha Vuorinen inspiroituu sekopäisestä ajasta: ”Enää ei tiedä, mikä on tragediaa ja mikä komediaa”

X