Arja Koriseva on oppinut, miten kaikki voi muuttua hetkessä – ”Olen aina ollut hetkestä nauttija”

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Tangokuningatar Arja Koriseva
Tangokuningatar Arja Koriseva kaipaa esiintymislavoille. ”Kaipaan voimaannuttavia kohtaamisia yleisön kanssa. On aivan varmaa, että kulttuurielämyksillä on valtavan suuri merkitys ihmisen mielelle.” © Tommi Tuomi
Laulaja Arja Koriseva ei ole pitkään aikaan halunnut täyttää kalenteriaan liian pitkälle. Syöpäsairaus ja koronapandemia ovat opettaneet, että kaikki voi muuttua hetkessä.

Tangokuningatar Arja Koriseva, 56, herää aamuun hymy huulillaan, korona-aikanakin. Pandemia on kurittanut keikkatuloista elävää artistia ja kaipuu lavoille on kova, mutta Arja luottaa positiivisen elämänasenteen voimaan.

”Nyt kun ei ole voinut tehdä töitä, olen onneksi pystynyt kääntämään tämän ajan itselleni sielun levoksi. Olen aina yrittänyt nähdä valoa läpi vaikeimpienkin hetkien ja nähdä jonkun mahdollisuuden, johon uskoa.”

Arja on jo tottunut ajatukseen siitä, että kaikki voi muuttua hetkessä.

Kun hän sairastui rintasyöpään syksyllä 2015, hän joutui pakkopysähdyksen eteen. Oli aika miettiä elämän rajallisuutta. Diagnoosin saadessaan hän oli juuri kirjoittanut Hellevi Poudan kanssa Kuningatar Arja, ammattina artisti -kirjan, joka kattoi siihenastisen uran.

Arja ajatteli, tätäkö se tarkoitti. Hän kirjoitti kirjan ja nyt elämä päättyykin.

”Kirjassa oli lausahdukseni ’Tee se tänään’. Se kuvaa minua. Olen aina ollut hetkestä nauttija ja pyrkinyt elämään muuta kuin sit kun -elämää. Kun sairastuin, se lause tuli konkreettisesti elämääni.”

Arja vietti aikaa kotona rakkaidensa kanssa ja sai tukea ystäviltään. Hän eristäytyi muusta maailmasta vahvistaakseen immuniteettiään ja keskittääkseen kaikki voimansa paranemiseen. Kevään lopussa hän pystyi jo palaamaan estradeille.

Kun koronapandemia iski vuosi sitten keväällä, Arjan ei tarvinnut enää opetella eristäytymistä. Hän oli sen jo kokenut eikä ajatus omaan valtakuntaan vetäytymisestä ahdistanut.

Pienellä toimeen

Arjalla ei ole ollut esiintymisiä juuri lainkaan 15 kuukauteen. Hän muistuttaa, että tilanne on ollut todella hankala ja epätodellinen esiintyjille, tekniikoille ja koko kulttuurialalle. Kaikki mahdollinen tuki on täytynyt anoa. Haastatteluhetkellä näyttää kuitenkin siltä, että Arjalla työt jatkuisivat jo ennen juhannusta.

Myös joitakin ulkoilmakonsertteja -ja tapahtumia on kalenterissa, ja Arja uskoo niiden toteutuvan.

Vuosien aikana sukan varteen kertyneet säästöt alkavat olla syöty, mutta onneksi Arjan aviomiehellä Pekalla työt ovat jatkuneet normaalisti.

”Se on ollut meidän onnemme. Hiukan on helpottanut myös, ettei minulla ole ollut normaaleja työhön liittyviä kuluja kuten matkakuluja tai esiintymisasuhankintoja.”

Lue myös: Arja Koriseva tietää, ettei parisuhteessa mikään ole itsestään selvää: ”Ehkä suhde ei olisi kestänyt, jos olisimme olleet toisillemme helppoja ja läpinäkyviä”

Arja muistuttaa, että suuri osa töistä on vain siirtynyt eteenpäin, ja toisaalta keikkailun sijaan Arja on tehnyt tv-töitä. Nytkin hän on saapunut Helsinkiin osallistuakseen Kultainen Venla -gaalaan. Hän työsti tango- ja viihdeorkesteri Guardia Nuevan kanssa tupla cd -livetaltioinnin 30-vuotisjuhlakonsertistaan.

Viime vuonna häntä työllisti Vain elämää -ohjelma, jonka jälkeen Arja oli kahdella biisileirillä.

Satulinnassa Arja oli ainoa artisti, joka ei ollut tehnyt omia lauluja. Arja on suomen kieleen erikoistuneena luokanopettajana ollut aina kiinnostunut kielestä ja sanoilla leikittelystä.

Hän on aiemmin kokenut, että maailma on täynnä hienoja kappaleita, eikä omien laulujen tekemiseen ole ollut suurta pakkoa. Muut Vain elämää -artistit kannustivat kuitenkin Arjaa kokeilemaan sanoittamista, ja pian alkoi tapahtua.

Ohjelman jälkeen muusikot Eija Hinkkala ja Antti Kleemola kutsuivat Arjan biisileirille. Ensimmäisellä kerralla he kokoontuivat tuottajasovittaja Samuli Turusen luo, toiselle leirille Arja kutsui muut kotiinsa Toivakkaan. Yhteistyön tuloksena syntyivät nopeampi kappale Tee se tänään ja balladi Puhun pienillä kirjaimilla.

Aiemminkin kun Arja on valinnut esitettävät kappaleensa, teksti on ollut hänelle aina tärkeä. Nyt hän nauttii siitä ajatuksesta, että saa jättää musiikkiin oman käden jälkensä.

”En ole niinkään ajatellut, että ihmisten täytyisi muistaa minut jostain biisistä. Minulle live-esiintymiset ja niiden tuomat kohtaamiset ja yhteiset hetket yleisön kanssa. Noissa hetkissä puen sanoiksi ajatuksiani laulujen välissä, mutta nyt haluan oppia kirjoittamaan ajatuksiani lauluiksi.”

Omaa aikaa

Arja Koriseva on esiintynyt 13-vuotiaasta lähtien, ensimmäisillä keikoilla Eija-siskonsa kanssa ja sittemmin oman orkesterin säestämänä.

Sen jälkeen, kun hänet kruunattiin tangokuningattareksi Seinäjoen Tangomarkkinoilla 1989, hän on keikkaillut Suomea ristiin rastiin, emännöinyt tv-ohjelmia, konsertoinut useiden kokoonpanojen kanssa, antanut äänensä Disneyn Pocahontakselle sekä näytellyt musikaaleissa ja viimeisimpänä Kontio ja Parmas -tv-ohjelmassa.

Lue myös: Tiesitkö, kenen kanssa Arja Koriseva esiintyi uransa alkuvuosina?

Arja iloitsee, että on päässyt kokemaan työssään monenlaista ja on oppinut tunnistamaan omat vahvuutensa.

Omasta ajasta on tullut myös entistä arvokkaampaa.

”Välillä on hyvä pysähtyä tuumaamaan elämää ja sitä, mistä nauttii ja mitä asioita haluaa elämäänsä lisää. En pidä siitä, että kalenteri olisi kauhean pitkälle täyteen ahdettu. Tietty määrä pitää olla, että toimeentulo on taattu, mutta nautin, että voin aistia ja elää enemmän hetkessä ja tarttua uusiin haasteisiin.”

Korona-aikana Arja on käynyt läpi vanhempaa tuotantoaan ja kuunnellut etenkin 1990-luvun levyjä. Hän on poiminut niistä suosikkeja, jotka aikoo ottaa takaisin ohjelmistoonsa uusin sovituksin. Mukana on kappaleita monilta lauluntekijöiltä, myös edesmenneiltä Pave Maijaselta ja Frediltä. Keikoilla kuullaan myös Arjan Vain elämää -ohjelmassa esittämiä biisejä sekä ainakin kaksi biisileirillä syntynyttä uutta laulua.

Ohjelmiston suunnittelu on haastavampaa, kun kappaleita ei pääse testaamaan yleisöllä ja näkemään, millaisia reaktioita ne herättävät.

”Koen, että vahvuuteni on ihmisten kohtaaminen, livehetki, jossa voin olla läsnä ja laulaa hetkeen sopivan kappaleen ja ne ajatukset juuri sinulle. Uskon, että musiikilla ja kulttuurilla on ihmisille koko elämän ajan suuri vaikutus. Olen kokenut, että tämä työ on kutsumus. Siksi olen jaksanut tehdä työtä tällä vauhdilla ja motivaatiolla.”

Arja Koriseva: ”Tekeminen on minulle terapeuttista”

Heti koronapandemian alussa keväällä 2020 Arja Koriseva hankki metsurin varusteet ja lähti metsätöihin. Korona-aikana hommaa on riittänyt myös kodin pienissä pintaremonteissa ja kolmessa eri saunaremontissa.

Arja asuu Toivakassa järven rannalla luonnon keskellä, eikä korona ole muuttanut hänen tavallista arkeaan, sillä aiemminkin hän on ulkoillut paljon ja viihtynyt pihatöissä. Arjalle puuhastelu on luonnollinen tapa olla.

”Konkreettinen tekeminen on minulle terapeuttista. Olen aika rohkea kokeilemaan uusia asioita ja nautin, kun näen kätten töiden tuloksen. Siksi myös käsityöt ovat suuri intohimoni.”

Kotia ja pihaa on laitettu kuntoon myös siksi, että perheessä juhlitaan tänä kesänä kaksia juhlia. Tytär Karla sai jo valkolakin, mutta loppukesällä on edessä myös Vernan rippijuhlat. Karla on jo muuttanut kotoa omaan asuntoonsa Jyväskylään, ja perheen esikoinen, 25-vuotias Patrik on asunut omillaan jo vuosia.

Arja ei tunne haikeutta, vaikka lapset ovat itsenäistymässä.

”Olisi surullista, jos lapset eivät uskaltaisi lähteä. Enemmän tunnen suurta ylpeyttä ja onnellisuutta siitä, että lapset uskaltavat ottaa sen askeleen ja kokeilla siipiään. On ihanaa kulkea rinnalla ja auttaa, olla tasoittamassa tietä. Lapset ovat pärjänneet hienosti.”

Lapset tulevat yhä yksin ja ystäviensä kanssa kotiin Toivakkaan viettämään aikaa, ja kodin ovet ovat aina auki. Verna on vielä kotona ainakin neljä vuotta, joten Arja ei ole vielä ajatellut pesän tyhjenemistä.

Nuorin on vielä peruskoulussa, keskimmäinen pääsi lukiosta ja vanhin on yliopistossa. Tavallinen arki jatkuu yhä tutusti ja turvallisesti.

”Kun lapsilla on isot ikäerot, pesästä lentäminen tapahtuu vaiheittain. Olemme aina harrastaneet ja touhunneet paljon perheenä, ja edelleen isotkin lapset lähtevät välillä mukaan reissuihin. Lapset ovat ehdottomasti maailman rakkain ja tärkein asia.”

Lue myös: Rakastetuin tangokuningatar Arja Koriseva on laulanut lavoilla jo yli 42 vuotta – mikä on Arjan suosion salaisuus?

X