Kuninkaallisasiantuntija Sanna-Mari Hovi hehkuttaa – ”Victoria vaikuttaa täydelliseltä kuningattarelta”

Kuninkaallisasiantuntija Sanna-Mari Hovi kuitenkin arvelee, että Ruotsin kuninkaallisten tarve hiipuu entisestään tulevaisuudessa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Miten monarkiat ovat pysyneet voimissaan satojen, jopa tuhansien vuosien ajan, Sanna-Mari Hovi pohtii.

Kuninkaallisasiantuntija Sanna-Mari Hovi kuitenkin arvelee, että Ruotsin kuninkaallisten tarve hiipuu entisestään tulevaisuudessa.
Teksti: Linda Martikainen

Kuninkaallisasiantuntija, Matka kuninkaalliseen Tukholmaan -kirjan (Tammi) julkaissut Sanna-Mari Hovi suosittelee Tukholman-kävijöille erityisesti Kuninkaanlinnaa ja sen aarrekammiota.

Mikä kuninkaallisissa kiinnostaa?

Kirjoitin Kaisa Haatasen kanssa Monarkian muruset -kirjan muutama vuosi sitten ja sitä tehdessä innostuin kuninkaallisista ilmiönä. Minua eivät niinkään kiinnosta yksilöt tai kuninkaallisjuorut vaan enemmänkin monarkian merkitys ja se, miten tällainen erikoinen asia maailmassa on pysynyt voimissaan satojen, jopa tuhansien vuosien ajan.

Mikä kuningasperhe on sydäntäsi lähellä?

Ruotsin kuninkaalliset, koska he ovat osa myös suomalaisten historiaa. He esimerkiksi perustivat useita kaupunkeja ja rakennuttivat linnoja Suomeen. Nyt saamme ikään kuin ilmaiseksi nauttia hovin seuraamisesta. Ruotsin hovin jäsenet käyttäytyvät kunnollisesti ja ajavat tärkeitä asioita. Heillä kaikilla on ollut myös vaikeuksia elämässään.

Lue myös: Prinsessa Madeleine ja Chris O’Neill palaavat Ruotsiin – tällainen arki prinsessaperhettä odottaa Tukholmassa

Millaisena näet Ruotsin hovin tulevaisuuden?

Kuningasperhe on yhä enemmän edustuksellinen porukka. Victoria vaikuttaa täydelliseltä kuningattarelta. Mutta voi hyvinkin olla, että kuninkaallisten käyttötarve hiipuu entisestään vuosien saatossa.

Lue myös: Kruununprinsessa Victorian, 45, tyyli ihastuttaa – nämä 6 upeaa asua todistavat Victorian olevan tyyli-ikoni

Oletko tavannut kuninkaallisia itse?

Henkilökohtaisesti en ole tavannut kuin Norjan prinsessan Märtha Louisen, kun hän oli käymässä suurlähetystössä Suomessa uuden lastenkirjansa tiimoilta. Kättelimme ja sanoin ”God dag!”. Märtha Louise vaikutti minusta ehkä vähän ujolta.

Mikä Tukholman kuninkaallinen kohde kannattaa ainakin kokea?

Kuninkaanlinnassa näkyy vuosisatojen kertymää: asukkaat ja muoti näkyvät sisustuksessa. Aarrekammiossa esitellään kruunuja ja valtion regaaleja ja Varuskamarista löytyy hääpukuja, Kaarle Kustaan vauvanvaate sekä lapsuusleikeissä ollut poliisipuku!

Lue myös: Tukholman museot – Näe tuttu matkakohde uusin silmin

Tukholman museot

Carl Millesin patsaissa on mukana myös huumoria, joka paljastuu usein pienistä yksityiskohdista. © Tuukka Ervasti

X