Jenni Haukio

Syysmuuton ihme

SE_HaukioHuom! Vain Seuran käyttöön!

Viime viikolla tehtiin Sauvossa harvinaislaatuinen Suomen ennätys, kun Maalun näkötornista laskettiin kaikkiaan 23 329 etelään muuttavaa kurkea 316 eri parvessa.

Markku Jokisipilä

Kesän 1944 raaka poliittinen peli

Marsalkka Mannerheimin toimintaan kesällä 1944 liittyi hänen omista etunäkökohdistaan lähtenyttä laskelmointia. Kuva: SA-kuva.

Vuodesta 1956 eteenpäin Urho Kekkonen teki itsestään idänsuhteiden vakauden korvaamattoman takuumiehen, johon Moskovassa luotettiin ja jota ei oikein kotimaassakaan voinut asian ulkopoliittisten ulottuvuuksien vuoksi arvostella. Toinen itsestään korvaamattoman tehnyt suomalainen oli marsalkka Mannerheim.

Antero Raevuori

”Joko Pariisi palaa?”

Adolf Hitler oli määrännyt kaikki Pariisin tärkeimmät kohteet räjäytettäviksi, jos kaupunki joutuu liittoutuneiden käsiin. Kuva: SA-kuva.

Muutamia viikkoja sitten Suomessa ensi-iltansa saanut Diplomatia-filmi kuvaa Pariisin saksalaisen komendantin, kenraali Dietrich von Choltitzin jaakobinpainia elokuun 24. ja 25. päivän vastaisena yönä vuonna 1944.

Puheenaihe

Puoliksi uneksija

Peter von Bagh 1943-2014. Kuva: Pekka Nieminen.

Viime viikolla 71-vuotiaana kuollut elokuvahistorijoitsija Peter von Bagh kiintyi jo lapsena elokuvateatterien maailmaan. Siitä tuli äidin sylin korvike. Oheinen juttu julkaistiin Seurassa talvella 2013.