Antero Raevuori Sota

Kaatuneen tie

Lääkäri ja lotat hoitavat haavoittunutta sotilasta kenttäsairaalassa. Kuva: SA-kuva.

Erämaasotaa sotinut Pentti Perttuli oli Olli Saarelan ohjaaman Rukajärven tie -filmin päähenkilön esikuva.

Jenni Haukio

Reviirikiistoja

SE_HaukioHuom! Vain Seuran käyttöön!

Vielä 1980-luvulla kyhmyjoutsen oli luonnosta haltioituneelle lapselle suuri ihme, kuin eläväksi taiottu satuolento.

Jarmo Nieminen Sota

”Läpijuoksun” todelliset tappiot

Panssarintorjuntatykki toiminnassa Summan lohkolla kesällä 1944. Kuva: SA-kuva.

Karjalan kannaksen kesän 1944 taisteluja kuvataan usein läpijuoksuksi halki Kannaksen. Tulkinnat voidaan kyseenalaistaa, jos tarkastellaan suomalaisten aiheuttamia tappioita Leningradin Rintaman joukoille jo ennen Tali–Ihantalaa ja Äyräpää–Vuosalmea. Kyseinen ”läpijuoksu” aiheutti raskaat tappiot.

Esko Valtaoja

Räkättävä luonto

Esko_Valtaoja

Korvanniemen mökin pihalla laulaa mustarastas, kun kävelen aamu-uinnilleni. Mehiläiset pörräävät juhannusruusujen ympärillä. Paratiisi olisi täydellinen ilman räkätin itsepintaista säksätystä ja iniseviä hyttysiä.

Antero Raevuori

Maihinnousu Laatokalla

Tuuloksessa nousi maihin kaikkiaan 3 600 sotilasta.

Normandian maihinnousu 6.6.1944 on sotahistorian tunnetuin. Runsas kaksi viikkoa myöhemmin tehtiin Laatokan Karjalassa maihinnousu, jonka seuraukset olisivat voineet olla varsin tuhoisat Suomelle. Sen teki Neuvostoliiton 70. Merijalkaväkiprikaati juhannusaattona Tuulokseen.