Lasten ja nuorten syömishäiriöt ovat lisääntyneet - Oman kehon kontrolloinnista tulee keino pärjätä vaikeiden tunteiden aallokossa

Oman kehon kontrolloinnista tulee keino pärjätä nuoruuteen kuuluvan epämääräisen tunnemöykyn kanssa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Seuran tuottaja-toimittaja Tyyne Pennanen.

Oman kehon kontrolloinnista tulee keino pärjätä nuoruuteen kuuluvan epämääräisen tunnemöykyn kanssa.
Teksti:
Tyyne Pennanen

Aamuisin poikien rasvaprosentti mitattiin. He olivat tanskalaisen Midtjyllandin jouk­kueen pelaajia, ja pian he alkoivat kilpailla keskenään siitä, kenen prosentti oli alhaisin.

Yksi pojista oli suomalainen Kaan Kairinen. Hän oli tuolloin vasta 17-vuotias aloitteleva jalkapalloilija, joka oli lähtenyt yksin maailmalle. Varhainen itsenäistyminen ja menestymisen paineet olivat kuitenkin liikaa: Kairinen sairastui syömishäiriöön, josta hän kertoo Katriina Lundelinin kirjoittamassa jutussa.

Kaan Kairinen

Kun Kaan Kairinen oli urheilu­lukion ensimmäisellä luokalla, hän pääsi Interin edustusjoukkueseen. Opiskelu jäi, sillä kursseja ja aikuisten pääsarjassa pelaamista oli vaikea sovittaa yhteen. © Franck Bjaanes

Lasten ja nuorten syömishäiriöt ovat lisääntyneet. Pande­mian aikana monissa länsimaissa ne vähintään kaksinkertaistuivat verrattuna sitä edeltävään aikaan.

Pakko-oireisuus lisääntyi

Asiantuntijat ovat arvelleet, että korona-ajan eristäytyneisyys on ehkä lisännyt syömishäiriöihin liittyvää oireilua. Myös korona-ajan tiukat hygieniasäännöt ja tartunnan pelko saattoivat vahvistaa syömishäiriöön yhdistettyä pakko-oireista käytöstä.

Syömishäiriöön ei tietenkään ole yhtä, helposti osoitettavaa syytä, mutta osa sairastuneista on kovia suorittajia, jotka tavoittelevat täydellisyyttä.

Syömishäiriöliitossa onkin pohdittu, ­altistaako perfektionistinen luonteenpiirre syömishäiriölle vai toisinpäin.

Nuoruus on elämän parasta aikaa, sanotaan. Katin kontit. Vaikka nuoruuteen liittyy paljon iloa, on samalla stressaavaa etsiä omalle elämälleen suuntaa lukemattomien eri vaihtoehtojen keskellä. Itsetuntemus on vasta nupullaan, ja silti joutuu isojen ratkaisujen eteen ja valitsemaan esimerkiksi ammatin, jota alkaa opiskella.

Ei ihme, jos alkaa ahdistaa!

Lue myös: Itsetuntemuksen kasvattaja – Päiväkirja voi olla terapeutti ja paras ystävä: ”Negatiivisista asioista kannattaa kirjoittaa korkeintaan 20 minuuttia kerrallaan”

Tukea nuorille

Moni syömishäiriöön sairastunut on sanonut, että kontrolloimalla syömistään yrittää itse asiassa kontrolloida vaikeita tunteitaan, joita ei osaa sanoittaa. Sairaudesta tulee keino pärjätä epämääräisen tunnemöykyn kanssa.

Lasten ja nuorten syömishäiriöt vaativat apua aikuisilta. Syömishäiriön Käypä hoito -suosituksia aiotaankin päivittää, mikä on tärkeää, ­jotta lisääntyneeseen hoidon tarpeeseen osataan vastata oikealla tavalla.

Meillä aikuisilla on tärkeä tehtävä. Kuljetaan nuorten rinnalla, kuunnellaan heitä ja näytetään omalla esimerkillämme, että ihan tavallinen elämä on hyvää elämää. Kenenkään ei tarvitse olla täydellinen.

Lue myös: Syömishäiriöisen Sirkan laihtuminen ja runsas urheileminen keräsivät ihailua mutta ruokkivat samalla sairautta: ”Mitä huonommin meni, sitä enemmän sain kehuja ulkonäöstäni”

X