Miehet eivät päässeetkään ilmastotalkoihin – Vedettömän pisuaarin markkinointilupaus on ”suurta kusetusta”

Viime vuosina miesten katse on kiinnittynyt julkisessa käymälässä usein tiettyyn pisteeseen – pisuaarin kannen tekstiin: ”Tämä pisuaari on vedetön. Se säästää vuodessa 100 000 litraa puhdasta juomavettä.”

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Viime vuosina miesten katse on kiinnittynyt julkisessa käymälässä usein tiettyyn pisteeseen – pisuaarin kannen tekstiin: ”Tämä pisuaari on vedetön. Se säästää vuodessa 100 000 litraa puhdasta juomavettä.”
(Päivitetty: )
Teksti:
Mikael Vehkaoja

Pisuaarin vedettömyys perustuu patentoituun teknologiaan, jossa pikkuhätää ei enää tarvitse huuhdella. Virtsa valuu itsekseen viemäriin, minkä jälkeen viemärin suulle sijoitettu hajulukko sulkeutuu automaattisesti ja estää tympeiden kaasujen leviämisen miestenhuoneeseen.

Nykyään vedettömiä pisuaareja tuntuu olevan joka paikassa. Monen pisuaarin kannessa on jopa videonäyttö, joka mahdollistaa mainosten katselun intiimin tuokion aikana.

Suomessa vedettömiä pisuaareja myy Novosan Oy. Yhtiön mukaan pelkästään Suomessa on säästetty 2,5 miljardia litraa juomavettä siitä lähtien, kun vedettömät pisuaarit rantautuivat Suomeen 2009. Näin valtaisan vesimäärän puhdistaminen olisi aiheuttanut ympäristölle 1,3 miljoonaan kilon CO2-kuormituksen.

Henkilöautolla se vastaa lähes 10 miljoonan kilometrin ajoa.

Pisuaarin päästökuorma: 4 kiloa

Maailmassa on paljon paikkoja, joissa on pulaa vedestä. Sen sijaan Suomi on tunnettu runsaista vesivarannoistaan. Meillä ei ole – ainakaan toistaiseksi – erityistä syytä säästää tai säästää juomavettä.

Mutta vedettömän pisuaarin ilmastolupaus on kiinnostava: voiko pisuaari olla maineensa suuruinen ekoteko?

Valtion kestävän kehityksen yhtiö Motiva on laskenut, että suomalainen käyttää vuorokaudessa keskimäärin 140 litraa vettä. Vuositasolla tämä vastaa noin 50 000 litraa, siis puolet yhden pisuaarin kulutuksesta.

Helsingin Seudun Ympäristöpalveluiden (HSY) vesihuollon vastaava tiedottaja Kati Mäki-Latikan mukaan vedentuotannon hiilijalanjälki on Suomessa erittäin pieni.

”Pääkaupunkiseudulla vedentuotannon hiilidioksidipäästöt ovat vuodessa 2 kiloa per asukas”, Heinonen sanoo.

Tällä laskukaavalla yksi vedetön pisuaari säästäisi vuodessa 4 kiloa kasvihuonekaasuja.

Novosanin oman arvion mukaan 100 000 vesilitran puhdistaminen tuottaa 52 kilogrammaa kasvihuonepäästöjä. Arvio vaikuttaa suuresti liiotelulta. Tulos on yli kymmenkertainen HSY:n arvioon verrattuna.

”Noin se varmaan on, jos olet sen laskenut. Täytyy tarkastaa nuo luvut ja korjata meidän nettisivuile”, markkinointijohtaja Tommi Virkki Novosan Oy:lta vastaa Seuran toimittajalle.

Objektiivisesti laskettuna pisuaarin ilmastovaikutus ei ole suuren suuri. Toki nykyään kaikki pienet teot ovat tärkeitä. Sitä paitsi vedettömyys merkitsee sievää säästöä vesilaskussa. Yhden pisuaarin vesi maksaa Helsingissä noin 300 euroa vuodessa.

Jäteveden puhdistus

Edellisestä laskukaavasta jäi pois yksi oleellinen vaihe: Jäteveden puhdistus. Viemärin kautta virtsa päätyy kaupungin jätevedenpuhdistamoon, oli pisuaari vedetön tai vesikäyttöinen.

HSY:n jätevedenpuhdistuksen osastonjohtaja Mari Heinonen vahvistaa, että virtsan puhdistus aiheuttaa suuret ilmastopäästöt. Kaikkein merkittävin niistä on virtsan sisältämä typpi, joka on peräisin ihmisen syömästä proteiinista. Yli jäävä proteiini muuttuu elimistössä typeksi ja kulkeutuu virtsan mukana jätevedenpuhdistamoon. Siellä osa typestä muuntautuu edelleen biologisessa puhdistusprosessissa typpioksiduuliksi. Kansan suussa se tunnetaan myös ilokaasuna.

”Typpioksiduuli on 300-kertaa voimakkaampi ilmastokaasu kuin hiilidioksidi”, Heinonen sanoo.

Hänen mukaansa pisuaarin ilmastovaikutus on kuitenkin sama, oli kyseessä vedetön tai vedellinen versio. Molemmissa tapauksissa pudistamoon päätyy yhtä monta litraa virtsaa.

”Vedetön pisuaari vähentää jätevedenpuhdistamon pumppaustarvetta jonkin verran. Energiaa säästyy. Mutta ilmakehään vapautuvien typpioksiduulien määrä ei muutu. Ilmaston kannalta vedettömän pisuaarin vaikutus on marginaalinen”, Mari Heinonen sanoo.

Lyhtypylväs-syndrooma

HSY:n vastaavan tiedottajan Kati Mäki-Latikan mukaan HSY:lle on tullut kyselyitä siitä, miten vedettömistä pisuaareista virtaava raaka virtsa syövyttää viemäriputkia. Kaupunkikuvassa koirien virtsailu lyhtypylväisiin on tunnettu vitsaus. Pahimmillaan virtsa syövyttää tolppien alaosat puhki.

”Omalta osaltamme olemme selvittäneet, että HSY:n viemäreihin vedettömillä pisuaareilla ei ole vaikutusta. Siellä virtaa muutenkin niin paljon vettä.”

Entä taloyhtiön omat putkistot?

”Niiden osalta en lähde spekuloimaan. Taloyhtiön viemärit ovat niiden omalla vastuulla”, Mäki-Latikka kertoo.

Otsikkoa on editoitu 26.10.2018 klo 16:43. Lisäksi Jäteveden puhdistus -osio on lisätty 29.10. klo 10:17. 

X