Slovakiassa Jeesus-vauva tuo joululahjat ja karppi uiskentelee kylpyammeessa
Slovakiassa syödään usein jouluisin hapankaalikeittoa, mutta perinteinen jouluruoka ei ole kinkku, vaan karppi.
”Slovakiassa on perinteenä, ettei koko päivänä syödä ja illallinen on päivän ensimmäinen ateria. Vaikka joulupöytä on lihaton, lapsille kerrotaan, että kultainen porsas ilmestyy päivän päätteeksi. Illallisen aika on silloin, kun taivaalle syttyy ensimmäinen tähti. Aikuisena tajuaa, että tietenkin kultainen porsas ilmestyy, kun on niin nälkä”, Eva Valkovicova kertoo.
Slovakialaistaustainen Eva asuu italialaisen miehensä ja lastensa kanssa Suomessa. Vaikka hän pitää suomalaisesta Joulupukista, joulua perhe viettää vuorovuosin Slovakiassa ja Italiassa.
”Karppi ostetaan elävänä paria päivää ennen joulua ja laitetaan kylpyammeeseen. Moni ihmettelee, missä käymme peseytymässä, mutta meillä on toinen kylpyhuone. Aattona syömme paistettua karppia perunasalaatin kanssa. Jokainen perheenjäsen säilyttää karpista yhden kalansuomun, jonka tarkoitus on tuoda vaurautta.”
Italialainenkin joulu poikkeaa
Koko perhe koristelee joulukuusen aattona, viikonloppuisin ehkä päivää tai paria aiemmin. Samalla olohuoneeseen asetetaan pöytä, jossa on esimerkiksi joulukeksejä, kuivahedelmiä ja joulukarkkeja, joita lapset voivat päivän aikana napostella.
”Slovakialainen ja suomalainen jouluruokailu on melko lyhyt. Slovakiassa pöytään istuu ydinperheen lisäksi mahdollisesti isovanhemmat, mutta ei sisaruksia. Italiassa pöytään kutsutaan koko perhe ja jouluruokailu kestää.”
Eva Valkovicova kertoo, että Italiassa varsinainen juhla-ateria on joulupäivän kuusi tuntia kestävä päivällinen, jolle on oma menu.
”Siihen kuuluu alkuruoat, ensimmäinen ja toinen pääruoka, sekä jälkiruoka. Jokaiselle ruoalle on oma viininsä. Päivällisen aikana tietysti keskustellaan ja siihen käytetään aikaa. Monissa perheissä päivällisen jälkeen pelataan tombolaa, joka on bingon tapainen peli. Voittajille on luvassa pieniä lahjoja.”
Toisin kuin Suomessa ja Slovakiassa, Iltaliassa ei ole yhtä varsinaista pääruokaa kinkun tai karpin tapaan. Suomalaisesta joulunvietosta Valkovicovan perhe vie mukanaan yleensä lohta, juustoleipää, pipareita ja aurajuustoa, sekä glögiä.
Jeesus-vauva tuo lahjat
”Ruokailun jälkeen joku soittaa kelloa merkiksi siitä, että lahjat ovat saapuneet. Suomessa Joulupukki tuo lahjat, Italiassa Babbo Natale ja Slovakiassa Jeesus-vauva. Lapsille tämä on ollut vaikea selittää, eikä meidän perheessämme kestänyt kauaa, kun tajuttiin, ettei Joulupukki tuo lahjoja.”
Hän rakastaa sitä, että Suomessa on tapana pukeutua Joulupukiksi. Sitä trendiä pitäisi hänestä viedä myös maailmalle.
”Kenenkään ei kuitenkaan ole tapana pukeutua Jeesus-vauvaksi, vaan lahjat vain ilmestyvät ruokailun aikana.”
Espanjassa tuodaan lahjat 6. tammikuuta, joka juontaa juurensa perinteeseen, jossa kolme kuningasta toi lahjoja Jeesus-vauvalle. Italiassa lahjat annetaan 25. joulukuuta, mutta tammikuun 6. päivä hyvä noita, Befana, tuo karkkia tai pieniä lahjoja.
”Meidän perheessämme on täytynyt valita myös, mistä perinteistä pidämme kiinni. Slovakiassa joulukuun 5.–6. päivien välillä Pyhä Nikolaus tuo karkkeja ja jättää ne yleensä kenkään. Italiassa 13. joulukuuta Pyhä Lucia tuo karkkeja”, Eva Valkovicova.