Argus Spectrumin Savonlinnan tehtaalla on yhä hiljaista – Kremlin johtoon kytkeytyvä kohuyhtiö pyörittää silti miljoonaliikevaihtoa

Savonlinnassa toimiva turvateknologiayhtiö Argus Spectrum muutti virallisen nimensä ja sanoi katkaisseensa yhteydet aiempiin venäläisomistajiin. Venäjän hyökkäys vaikutti yhtiön talouteen, mutta kaikki yhteydet eivät ole katkenneet.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Kaupunki vuokrasi 2019 Argus Spectrumille tilat Savonlinnan teknologiakeskus Elektroniasta ja julisti auttavansa yritystä työvoiman rekrytoinnissa ja investointitukien hakemisessa.

Savonlinnassa toimiva turvateknologiayhtiö Argus Spectrum muutti virallisen nimensä ja sanoi katkaisseensa yhteydet aiempiin venäläisomistajiin. Venäjän hyökkäys vaikutti yhtiön talouteen, mutta kaikki yhteydet eivät ole katkenneet.
Teksti:
Petri Jääskeläinen

Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa on vaikuttanut Savonlinnassa toimivan kohuyhtiö Asi Oy ltd:n liikevaihtoon ja voittoon. Seura on uutisoinut aikaisemmin Argus Spectrum -nimellä tunnetun yhtiön vaiheista useasti viime vuosien aikana. Yhtiö aloitti Savonlinnassa vuonna 2019.

Yhtiö on Venäjällä merkittävä paloturvallisuustuotteiden valmistaja, jonka johtajalla Sergei Levtšukilla on läheiset suhteet esimerkiksi Venäjän puolustusministeriin Sergei Šoiguun ja maan turvallisuuspalveluihin.

Sergei Levtšukin lisäksi Suomen yhtiössä toimi hänen poikansa Mikhail Levtšuk.

Šoigu esitteli vuosia sitten Venäjällä yhtiön Streletz-turvaranneketta henkilökohtaisesti presidentti Vladimir Putinille.

Yhtiö on vuosien varrella joutunut useisiin kohuihin. Venäjällä siihen liittyi rikostutkinta, jossa epäiltiin, että Tseljabinskin hätätilaministeriön päädirektoraatista vuodettiin tarjouskilpailun aikana tietoja Argus Spectrumille.

Suomessa yhtiö väitti toimittavansa järjestelmiä muun muassa Ison-Britannian parlamenttitalolle, minkä parlamentin viestintäosasto kiisti Seuralle.

Argus Spectrum ei katkaissut kaikkia Venäjä-kytköksiä

Keväällä 2022 Savonlinnan yhtiö katkaisi kytköksensä Levtšukien perheeseen. Sen johtoon asettui Britannian kansalainen Anthony Betka.

Hallitukseen liittyi myös Levtšukien talonmiehenä toiminut suomalaismies ja venäläissyntyinen Argus Spectrumin entinen työntekijä.

Yhtiön nimeksi vaihtui Asi Oy ltd (Argus Spectrum International), mutta tuotteet ovat yhä Argus Spectrumin. Yhtiö siivosi sivuiltaan maininnat Venäjän suurlähetystön väestä tehtaan avajaisissa.

Omistajanvaihdos tapahtui Venäjän hyökättyä Ukrainaan ja sen jälkeen, kun Seura oli kertonut yhtiön teknologian aikaisemmasta sotilaallisesta käytöstä Krimin niemimaalla. Mahdollinen kaksikäyttöteknologia olisi voinut olla peruste pakotteille. Yhtiö kiisti yhteydet sotilasteknologiaan.

Argus Spectrum oli aikaisemmin kohdannut vastoinkäymisiä, kun sen suomalaiset pankkitilit suljettiin. Tilanteesta nousi selkkaus, kun Venäjän kaupallinen edustusto syytti suomalaisia venäläisten syrjinnästä.

Betka on kertonut sekä Seuralle että myöhemmin Helsingin Sanomille yhtiön katkaisseen kaikki taloudelliset siteensä Venäjän emoyhtiöön. Vuoden 2022 tilinpäätöksen mukaan Asilla on kuitenkin edelleen Sergei Levtšukin myöntämä 620 000 euron pääomalaina, jota se ei ole maksanut takaisin. Yhtiön oma pääoma ilman lainaa on vain vajaat 36 000 euroa.

Anthony Betka sai kaikki yhtiön osakkeet toissakeväisen yrityskaupan yhteydessä, eikä julkisten tietojen perusteella voi vahvistaa, onko aiemmilla venäläisomistajilla jonkinlaista päätäntävaltaa yhtiön toimintaan.

Asin työntekijöistä epäselvyyksiä

Vuonna 2021 yhtiön liikevaihto pomppasi 3,2 miljoonaan euroon ja sen liikevoitto oli yli 400 000 euroa.

Helsingin Sanomat nosti esiin yhtiön alhaiset palkkakulut tuona vuonna ja sen, että tehtaalla työskenteli pääasiassa venäläisiä. Lehden mukaan heidän työnteko-oikeudestaan ei ollut varmuutta.

Edes yhteydet Venäjään tai Levtšukeihin eivät vaikuttaneet katkenneen keväällä 2022, sillä lehden haastatteleman henkilön mukaan toinen heistä oli saapumassa paikalle tehtaalle.

Samassa HS:n jutussa Betka sanoo, että pietarilaiset työntekijät olisivat vain mukana siirtymävaiheessa kouluttamassa suomalaisia.

Vuonna 2022 Asin henkilöstökulut yli kaksinkertaistuivat, mutta yhtiön toimihenkilöiden määrä putosi kolmesta kahteen.

Seuran tiedossa ei ole, onko yhtiön suomalaistyöntekijöiden määrä kasvanut, mutta ainakaan julkisesti tehtaalle ei ole etsitty uusia suomalaisia työntekijöitä.

Ukrainan sota vaikutti tuotantoon

Savonlinnassa on ihmetelty Asin tehtaan hiljaiseloa. Tämän jutun kirjoittaja vieraili tehtaan liepeillä viimeksi keväällä 2023, eikä sen ulkopuolella näkynyt juurikaan elonmerkkejä.

Argus Spectrum valmistaa langattomia palohälyttimiä ja turvalaitteita. Savonlinnan tehtaassa oli tarkoitus rakentaa muun muassa savusukellushälytinjärjestelmää, joka on yhtiön päätuotteita Streletz-älyrannekkeen ohella.

Savusukellusjärjestelmällä voidaan seurata savusukeltajan hengitysilmatilannetta etänä.

Asi-yhtiön verkkosivuilla listataan Savonlinnassa tehtäviin laitteisiin ainoastaan palohälytinjärjestelmä ja sen osia.

Vuonna 2022 yhtiön liikevaihto oli 2,6 miljoonaa euroa ja liikevoitto vain vajaa 16 000 euroa. Se on merkittävä pudotus edellisvuoteen verrattuna.

Tilinpäätöksensä mukaan Asi ei ole voinut aloittaa täysimittaista tuotantoa. Syynä on tilinpäätösasiakirjojen mukaan ”Ukrainan sodan vaikutus komponenttien saatavuuteen ja hankintaketjuun”.

Yhtiö uskoo kuitenkin toimintansa jatkuvan. Se on kuluvana vuonna esitellyt tuotteitaan kansainvälisissä turvallisuusalan konferensseissa ainakin Dubaissa.

”Positiivisena on pidettävä yhtiön valmistamien tuotteiden kovaa kysyntää”, tilinpäätöksessä kerrotaan.

Riita-asia toimitusjohtajan erottamisesta ratkaistu

Lisäksi tilinpäätöksessä mainitaan, että entisen toimitusjohtajan erottamiseen liittyvä riita-asia on ratkaistu käräjäoikeudessa kuluvana keväänä.

Kyse on tapauksesta, jossa Argus Spectrumia johtanut savonlinnalaismies erotettiin jo ennen tehtaan avajaisia. Hänen tilalleen nousi Mikhail Levtšuk.

Entisen toimitusjohtajan kanne hylättiin. Tuomio ei ole lainvoimainen.

X