Ydinvoimayhtiö Fennovoimallakin oli yhteys Jevgeni Prigožinia auttaneeseen CLS-lakiyhtiöön – ”Uutinen tuli meille yllätyksenä”

Suomessa viihtynyt CLS:n johtaja Vladislav Zabrodin ei voi kertoa todellisia näkemyksiään Venäjän tilanteesta, uskoo Fennovoimassa työskennellyt henkilö

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Venäläisellä Capital Legal Services -lakiyhtiöllä oli asiakkaina liuta tunnettuja suomalaisia suuryrityksiä.

Suomessa viihtynyt CLS:n johtaja Vladislav Zabrodin ei voi kertoa todellisia näkemyksiään Venäjän tilanteesta, uskoo Fennovoimassa työskennellyt henkilö
Teksti:
Outi Salovaara

Palkka-armeija Wagneria johtanutta ja elokuussa kuollutta Jevgeni Prigožia auttaneen venäläisen Capital Legal Services -yhtiön (CLS) kanssa yhteyksissä oli myös suomalainen ydinvoimayhtiö Fennovoima.

Vuonna 2007 perustetun Fennovoiman piti rakentaa Pyhäjoelle ydinvoimala yhdessä Venäjän valtiollisen Rosatomin kanssa. Kesäkuun lopussa 2015 Fennovoima joutui kuitenkin heti Pyhäjoen voimalan rakennuslupahakemuksen jätettyään omistuskohun keskelle. 

Fennovoiman CLS-yhteys käy ilmi kansainvälisen tutkivien journalistien verkostolle OCCRP:lle annetusta tietovuotoaineistosta, jota Seura kävi läpi. Anonymous-hakkeriryhmän viime vuonna kaappaama tietovuotomateriaali sisältää muun muassa CLS -yhtiön sisäistä kirjeenvaihtoa.

Aineiston kertoo esimerkiksi CLS:n omistajalla ja johtajalla Vladislav Zabrodinilla olleen tapaamisia Fennovoiman edustajan kanssa.

Lue myös: Seura tutki: Venäläisellä Capital Legal Services -lakiyhtiöllä oli tiiviit Suomi-yhteydet: Hyvästit Suomen-yhtiölle ja golfille Kerimäellä

Pietarilainen juristi Vladislav Zabrodin perusti 1999 Capital Legal Services -asianajotoimiston (CLS) Pietariin. Yhtiön ainoa ulkomainen toimipiste aloitti toimintansa Helsingissä 2014.
Pietarilainen juristi Vladislav Zabrodin perusti 1999 Capital Legal Services -asianajotoimiston (CLS) Pietariin. Yhtiön ainoa ulkomainen toimipiste aloitti toimintansa Helsingissä 2014. © Dpru.obs.ru-moscow-1.hc.sbercloud.ru / Anu Nieminen

”Zabrodin oli erittäin mukava ja miellyttävä herrasmies”

Venäjän hyökkäys Ukrainaan oli viimeinen niitti alusta pitäen nihkeästi edenneelle Fennovoiman ydinvoimalahankkeelle ja erilaisissa sotkuissa ryvettyneelle yhtiölle. Fennovoima kirjasi viime vuonna noin 800 miljoonan euron tappiot.

Nyt Fennovoima ja Rosatom vaativat toisiltaan miljardikorvauksia keskeytyneestä voimalahankkeesta.

”Zabrodin oli erittäin mukava ja miellyttävä herrasmies, jonka käytöksestä näkee hänen viettäneen paljon aikaa ulkomailla ja nähneen muutakin kuin vain yhden maan”, kertoo Fennovoiman palveluksessa ollut suomalainen.

Hän haluaa pysyä nimettömänä.

Fennovoiman neuvottelut eivät miehen mukaan koskaan edenneet niin pitkälle, että yhtiö olisi ostanut CLS:ltä lakipalveluja.

Tietovuotomateriaali kuitenkin paljastaa, että CLS:n henkilökunta on keskustellut Fennovoimasta “luottamuksellisena” asiakkaana. Keskustelujen perusteella yhtiö oli CLS:n asiakas ainakin vuonna 2018, mutta kyseisen projektin sisältö ei selviä aineistosta.

Lue myös: Seura selvitti: Miksi Putin pysyy vallassa? Tutkija avaa Venäjän johdon toimintaa – ”Malli on myös yksinvaltaisista järjestelmistä haavoittuvaisin”

”Krimin tapahtumat sotkivat hänen liiketoimintaansa”

Fennovoiman palveluksessa työskennellyt mies ei ole erityisen yllättynyt CLS:n Prigožin-paljastuksista, koska kyseessä on Venäjä ja venäläinen yhtiö. Hänen mukaansa CLS ja Zabrodin ovat saattaneet toimia Prigožinin avustajina myös ylemmän tahon käskystä, eivät omasta halustaan.

”Venäläistä yhteiskuntaa tuntien on vaikea kuvitella, että yhtiö voisi kieltäytyä, jos asiakas haluaa käyttää palveluita.”

Seuran haastattelussa Zabrodin pahoitteli sotaa, mutta toisaalta myötäili Kremlin näkökulmia ja korosti myös Ukrainan vastuuta tilanteen kriisiytymisessä.

Fennovoiman entinen työntekijä ei usko tämän kuvastavan Zabrodinin todellisia henkilökohtaisia näkemyksiä. Hän ei pidä Zabrodinia niin lyhytnäköisenä, että tämä olisi halunnut vaarantaa yhtiön pitkän tähtäimen toiminnan länsimaissa riskialttiilla Prigožin-yhteistyöllä.

”Aistin, että häntä henkilökohtaisesti harmittivat jo Krimin tapahtumat ihan puhtaasti sen takia, että ne sotkivat hänen liiketoimintaansa.”

Mies arvioi Zabrodinin ymmärtävän, että tieto suomalaisille medioille annetuista lausunnoista kiirii myös Venäjälle. Kriittiset lausunnot Kremlin toimista voisivat aiheuttaa suuren riskin.

”Olen aika vakuuttunut, että jos hän voisi valita vapaasti, hän ei vaarantaisi länsimaisia liiketoimintasuhteita. Mutta tällä hetkellä hän ei voi niin tehdä, tai hän voisi löytää itsensä hyvin erilaisesta paikasta – jos edes olisi elossa.”

Castrén & Snellman oli CLS:n tärkeä suomalaiskumppani

CLS:n yksi tärkeä suomalaiskumppani oli Venäjällä vuodesta 1994 toiminut Castrén & Snellman -asianajotoimisto, jolla oli edustusto sekä Pietarissa että Moskovassa.

Jo ennen Venäjän hyökkäyssotaa, vuonna 2019, Castrén & Snellman päätti vetäytyä Venäjältä ja hoitaa jatkossa asiakkaiden tarvitsemat Venäjä-palvelut joko Suomesta käsin tai alihankintana Venäjältä.

Vetäytymisen tuloksena suuri osa Castrén & Snellmanin venäläisistä työntekijöistä siirtyi CLS:n palvelukseen alkuvuonna 2020.

Venäjän-toimistojen vastuuosakkaana ja venäläisen henkilöstön esihenkilönä ollut Heidi Paalanen-Koev sanoo järjestelyn takana olleen sen, että CLS oli ennestään tuttu asianajotoimisto.

Castrén & Snellman ei halua arvioida julkisuudessa CLS:ää tai muita lakipalveluiden tarjoajia tai niiden toimintaa.

”Uutinen tuli meille yllätyksenä”, Heidi Paalanen-Koev kuitenkin sanoo CLS:n Prigožin-yhteyksistä.

Hänen mukaansa Castrén & Snellmanin kanta Venäjän hyökkäyssotaan on yksiselitteinen: hyökkäys on kansainvälisen oikeuden vastainen eikä sillä ole oikeutusta.

Lue myös: Ministeri Kai Mykkänen yllättyi tapaamansa venäläisjuristin yhteyksistä – ”On minulle uutta, että Vladislav Zabrodin on ollut Prigožinin avustaja”

Kai Mykkänen kahvitteli Vladislav Zabrodinin kanssa heti sen jälkeen, kun Venäjä oli hyökännyt Ukrainaan.
Kai Mykkänen kahvitteli Vladislav Zabrodinin kanssa heti sen jälkeen, kun Venäjä oli hyökännyt Ukrainaan. © Seppo Samuli /Lehtikuva
X