Taitoluistelija Kamila Valijeva on elänyt jäisen lapsuuden – Mitä tapahtui Pekingin olympialaisissa musertuneelle teinitähdelle?

Venäjällä odotukset mitaleista ja kansallisesta kunniasta ovat valtavat jopa lapsiurheilijoille. Kamila Valijevan tulevaisuuden piti olla satumainen matka tähtisumuun.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Venäjän Kamila Valijeva kilpailemassa taitoluistelun naisten yksinluistelun lyhytohjelmassa Pekingin 2022 talviolympialaisissa Capital Indoor stadionilla 15. helmikuuta vuonna 2022.

Venäjällä odotukset mitaleista ja kansallisesta kunniasta ovat valtavat jopa lapsiurheilijoille. Kamila Valijevan tulevaisuuden piti olla satumainen matka tähtisumuun.
Teksti:
Antero Eerola
Kuvat:
Mvphotos

Kohu oli valmis, kun nuori venäläinen taitoluistelija Kamila Valijeva, 15, luisteli jäälle Pekingin olympialaisissa vuonna 2022.

Hän oli naisten vapaaohjelman lähes ylivoimainen ennakkosuosikki. Odotukset jäivät kuitenkin lunastamatta. Nuori lupaus epäonnistui pahasti ja kaatui useamman kerran jäähän.

”Kultamitali näyttää lipuvan pois varsin nopeasti ja dramaattisesti”, Eurosportin selostaja huokasi suorassa lähetyksessä.

Valijeva tippui täpärästi mitalisijoilta neljänneksi ja oli murtumaisillaan. Yleisö kannusti Valijevaa seisaaltaan nousten.

”Kuunnelkaa tätä tukea, paljon sympatiaa ja ihailua. Mikä sääli, mikä sääli”, selostajat toistelivat.

Kilpailija-aitiossa omien taholta odotti kuitenkin kenttääkin hyisempi jää.

Valijevan valmentaja Eteri Tutberidze oli selvästi tyytymätön. Tämä torui luistelijaa ja tivasi, miksi tämä luovutti eikä taistellut loppuun saakka. Maailmalla ihmeteltiin, miksi kaikkensa antanutta teini-ikäistä urheilijaa ei odottanut halaus tai edes muutama lohduttava sana.

Nuori huippulupaus romahti täysin ja puhkesi katkeriin kyyneliin.

Kamila Valijeva ­romahti nähtyään pistemääränsä ­Pekingin olympailaisissa 17. helmikuuta. Vasemmalla valmentaja Eteri Tutberidze.
Kamila Valijeva ­romahti nähtyään pistemääränsä ­Pekingin olympailaisissa 17. helmikuuta. Vasemmalla valmentaja Eteri Tutberidze. © Kyodonews / Zuma Press / MVPhotos

Isä Krimiä miehittämässä

Kamila Valijevan tulevaisuuden piti olla satumainen matka tähtisumuun.

Kansallisuudeltaan Valijeva on Venäjän Volgan tataari. Hän syntyi huhtikuussa 2006 Kazanissa, joka on Venäjän suurimman muslimienemmistöisen tasavallan Tatarstanin pääkaupunki.

Valijevan perhetausta on vaatimaton. Esimerkiksi äidinpuoleinen isoäiti Galija työskenteli raitiovaununkuljettajana.

Luistelijatähden äiti Alsu puolestaan omistautui jo varhain ainoan lapsensa uralle huippu-urheilussa.

Tatarstanin valtiollisen median Tatar-informin mukaan Kamilan tataari-isä on Ravil-niminen armeijan sotilas, jonka sijoituspaikka on nykyisin Venäjän ­Ukrainalta keväällä 2014 valtaamalla Krimin niemimaalla.

Isän ja tyttären tiet kuitenkin todennäköisesti erosivat varhain, sillä Kamila Valijevan passiin isän etunimeksi on merkitty Valeri*.

Taitoluistelijan elämä, erityisesti Venäjällä, on kurinalaista, jopa ankaraa – etenkin jos tavoitteet ovat kilpauran kautta päästä maailman huipulle. Kouluiässä aloittaminen voi olla liian myöhäistä.

Alsu-äiti päättikin, että lapsen on paras jo 5-vuo­tiaana keskittyä vain luistelemiseen ja jättää muut harrastukset baletti ja voimistelu.

Kaikkien aikojen ennätyksiä

Ensimmäiseen kilpailuunsa tuleva tähti osallistui nelivuotiaana. Hän selviytyi kahden minuutin esityksestä vain yhdellä kaatumisella.

Koulua Valijeva ei kuitenkaan ole jättänyt. Alkuvuodesta 2023 venäläinen talousmedia RBK uutisoi, että hän suoritti sikäläisen peruskoulun päättökokeen ja valmistautuu jo täyttä päätä suomalaista ylioppilastutkintoa vastaavaan valtiolliseen loppukokeeseen.

”Sitä ennen kävin koulussa vain pari kertaa viikossa ja tein kotiläksyjä. Mutta nyt opiskelen harjoittelutaukojen aikana ja opettajien kanssa etänä”, hän kertoi.

Ensiaskel huipulle oli Suomessa vuonna 2021 pidetyissä Finlandia Trophy -kisoissa, joissa Valijeva teki uudet pistemääräiset maailman ennätykset naisten yksinluistelussa ja vapaaohjelmassa. Saavutukseen siivittivät näyttävät piruetit ja painovoimaa uhmaavat neloishypyt.

Vuonna 2022 lohkesivat vielä Venäjän ja Euroopan mestaruuskisojen kultamitalit. Ennen täysi-ikäisyyttä Valijevalla on hallussaan peräti yhdeksän maailmanennätystä.

Skandaali ja sekavia selityksiä

Voittoputki jatkui Pekingin olympialaisissa, joissa Valijeva oli pokkaamassa kultamitalia Venäjän taitoluistelujoukkueen riveissä. Mitali on kuitenkin yhä hyllyllä johtuen toisesta skandaalista, joka nousi esiin juuri ennen mitalien jakoa.

Valijeva oli joulukuussa 2021 antanut Venäjän kansallisissa taitoluistelukisoissa Pietarissa positiivisen doping-näytteen.

Hänen elimistöstään löytyi trimetatsidiini-nimistä sydänlääkettä. Kansainvälinen antidopingtoimisto WADA on kieltänyt tämän erityisesti sepelvaltimotaudin hoitoon tarkoitetun lääkkeen, koska sen katsotaan parantavan verenkiertoa ja kestävyyttä.

Valijevan onni oli, ettei kielletystä aineesta käryäminen johtanut kilpailukieltoon, sillä WADA:n sääntöjen mukaan Valijeva oli alaikäisenä ”suojeltava henkilö”. Tutkintaa laajennettiinkin joukkueen lääkäreihin ja valmentajiin.

Urheilun kansainvälinen välitystuomioistuin (CAS) puolestaan totesi, että kisoista ulos sulkeminen olisi aiheuttanut tytölle ”korvaamatonta vahinkoa”. Tällä viitattiin hänen tulevaisuuteensa urheilijana, minkä kisoista sulkeminen alaikäisenä olisi tuhonnut.

Seurasi joukko erikoisia selityksiä. Luistelijan äiti Alsu Valijeva sanoi tyttären käyttävän lääkettä sydämen epäsäännöllisten lyöntien hoitoon. Urheilija itse puolestaan kertoi Business Gazetalle positiivisen näytteen saattaneen olla seurausta siitä, että hän oli juonut vettä kyseistä sydänlääkettä käyttävän isoisänsä lasista.

Skandaalista käynnistyi pitkä kansainvälinen oikeustaistelu, joka jatkuu edelleen. CAS on tänä vuonna lykännyt jo kolme kertaa päätöstään siitä, käyttikö Valijeva kiellettyä ainetta. Osapuolina prosessissa ovat Valijeva, Venäjän antidoping-komitea RUSADA, Kansainvälinen taitoluisteluliitto ISU ja Maailman antidopingtoimisto WADA.

Marraskuun alkupuolella CAS tiedotti, että se lausuu tuomionsa tammikuun 2024 loppuun mennessä.

Vihaa ja surua – Kenen on syy?

Länsi-Euroopassa alaikäisen Valijevan kohtelu olympiaepäonnistumisen jälkeen herätti suuttumusta.

Suomessa kommentaattorina toiminut ex-taitoluistelija Kiira Korpi purki tunteitaan Ylen suorassa lähetyksessä.

”Taitoluistelulla on vakava peiliin katsomisen paikka, ja näitä lapsiurheilijoita ei voida polkea määräänsä kauempaa erilaisin tavoin”, hän sanoi Iltalehden mukaan.

”Olen niin vihainen. Harmittaa hänen puolestaan. Kun tietää nämä venäläistytöt historian valossa, niin ei hänellä ole enää toista mahdollisuutta olympialaisissa. Siitä voidaan olla satavarmoja. Olympialaisissa ovat aina nämä 15-, 16- ja 17-vuotiaat tytöt, ja sieltä on jo seuraavat tulossa”, Korpi sanoi.

Venäjällä alan ammattipiireissä oltiin myös vihaisia ja surullisia, mutta näkökulma oli tyystin toinen. Kaksinkertainen olympiamitalisti ja maailmanmestari Irina Slutskaja puhkesi hänkin kyyneliin televisiossa ja sanoi ”heidän särkeneen lapsen”.

Slutskajan versiossa syyllisiä olivat kuitenkin ulkomaalaiset aikuiset miehet, joiden motiivina oli vain Valijevan vainoaminen ja mustamaalaaminen, jotta häneltä voitaisiin viedä ansaittu kulta ja samalla hyppiä Venäjän silmille.

Putin on kiekkomiehiä

Teinitytön kyynelistä tuli Venäjällä pian valtiollinen kysymys. Kremlin lehdistöpäällikkö Dmitri Peskov kommentoi asiaa.

”Kaikki tietävät, että valmentajan kovuus huippu-urheilussa on avain siihen, että urheilijat saavuttavat voittoja”, Peskov kuittasi Reutersille.

Venäjällä urheilu ja erityisesti jäälajit ovat valtiovallan suojelussa. Presidentti Vladimir Putin on tunnetusti jääkiekkomiehiä, joka on pelannut myös presidentti Sauli Niinistön kanssa.

Venäjän menestys jäälajeissa on ollut perinteisesti huikea. Miesten yksinohjelmassa maa on olympiamitalien suhteen kolmosena kuudella olympiamitalilla. Pariluistelussa edesmennyt Neuvostoliitto ja Venäjä ovat ylivoimaisia ykkösiä yhteensä 20 olympiamitalilla. Samoin jäätanssissa 16 mitalilla. Naisten yksinluistelussa menestys on ollut hyvä, mutta selvästi vaatimattomampi, ”vain” kolmen olympiamitalin verran.

Venäjän ­presidentti Vladimir Putin ­puhuu (vasemmalta oikealle) hiihtäjä Denis Spitsoville sekä taitoluistelija Kamila Valijevalle, Anastasija Mišinalle ja Aleksandr Galljamoville Moskovan Kremlissä pidetyssä tilaisuudessa, jossa palkittiin Venäjän mitalisteja Pekingin talviolympialaisissa 2022 sekä Venäjän paralympialaisjoukkueen jäseniä.
Venäjän ­presidentti Vladimir Putin ­puhuu (vasemmalta oikealle) hiihtäjä Denis Spitsoville sekä taitoluistelija Kamila Valijevalle, Anastasija Mišinalle ja Aleksandr Galljamoville Moskovan Kremlissä pidetyssä tilaisuudessa, jossa palkittiin Venäjän mitalisteja Pekingin talviolympialaisissa 2022 sekä Venäjän paralympialaisjoukkueen jäseniä. © TASS / Sipa USA / MVPhotos

Venäjällä some räjähti

Kun Pekingin raskas kisakokemus oli takana, Valijeva palasi kotiin ja sai muiden olympiavoittajien kanssa kutsun Kremliin ottamaan vastaan korkeimman valtiovallan tunnustusta taitoluistelujoukkueen ykkössijasta.

Myös Putin puuttui doping-kohuun huomauttamalla, että Valijeva oli kuitenkin mukana menestyneessä joukkueessa.

”Tuollaista täydellisyyttä ei voi saavuttaa epärehellisesti tai millään kepulikonsteilla”, Putin totesi Ilta-Sanomien mukaan palkitessaan venäläisurheilijoita.

Myös sosiaalisessa mediassa kansa asettui jyrkästi Valijevan puolelle.

Venäjälle taitoluistelun olympiakultaa joukkuekisassa ja pariluistelussa voittanut Tatjana Volosožar laski somessa liikkeelle aihetunnisteen, joka kääntyy suomeksi ”en ikinä usko” #Ineverbelieve. Se viittasi venäläisten alan harrastajien näkökulmasta vääriin ja valheellisiin doping-syytöksiin.

Sääntöjä muutettiin

Urheilun ja urheilumenestyksen yhteiskunnallinen merkitys Venäjällä on valtava. Vastuu kansallisesta kunniasta lepää raskaana yksittäisen urheilijan harteilla. Kun valtio ja sen omistamat yhtiöt rakentavat massiivisia harjoituskeskuksia, vastineeksi odotetaan mitalien kiiltoa.

Suomalainen taitoluistelija Mila Kajas sanoo, että taitoluistelukulttuuri ja erityisesti valmentamisen tavat ovat Venäjällä ja länsimaissa hyvin erilaisia. Esimerkiksi lahjakkaat pienet tytöt ja pojat lähetetään Venäjällä jo varhaislapsuudessa suuriin harjoituskeskuksiin aloittamaan huipulle vievää uraa.

Hän muistuttaa, että paljon merkitystä on valmentajan persoonalla, Valijevan tapauksessa Eteri Tutberidzella.

”Hänhän on hyvinkin kivinaama. Ja hänen eleensä ovat tv-kuvissa minimalistisia jopa voiton hetkellä”, Mila Kajas luonnehtii.

Hän on ollut lyhyitä aikoja venäläisten valmennuksessa itsekin. Kajas kertoo, että häntä kohdeltiin hyvin.

Toinen selvä ero on se, että Venäjällä on suosittu etenkin naisten taitoluistelussa lapsia.

”Esipuberteettisen tytön vartalo on aivan eri kuin naisella. Se kestää enemmän iskuja ja kuormitusta. Se on liikkuvampi ja palautuminen on huomattavasti nopeampaa”, sanoo Suomen Taitoluisteluliiton valmennuspäällikkö Satu Niittynen.

Hänen mukaan aivan nuorena huipulle kiivennet lahjakkuudet ovat kuitenkaan harvemmin siellä pysyneet. Samaa mieltä on Mila Kajas.

”Venäjällä on monta lahjakasta lasta jonossa. ­Mikäli yksi ei pärjää kovassa kilpailussa, löytyy seuraava ­ottamaan paikan.”

Kansainvälinen Taitoluisteluliitto ISU muutti sääntöjä viime vuonna niin, että kansainvälisiin kilpailuihin saavat osallistua vain vähintään 17-vuotiaat nuoret.

”Tämä päätös ei niinkään kummunnut Valijevan ­tapauksesta vaan sitä oli valmisteltu jo aiemmin”, Satu Niittynen sanoo.

Taitoluistelija Kamila Valijeva esiintyi viime joulukuussa naisten vapaaohjelmassa Venäjän taitoluistelumestaruuskisoissa Traktorin jääareenalla Tšeljabinskissä Venäjällä.
Taitoluistelija Kamila Valijeva esiintyi viime joulukuussa naisten vapaaohjelmassa Venäjän taitoluistelumestaruuskisoissa Traktorin jääareenalla Tšeljabinskissä Venäjällä. © TASS / Sipa USA / MVPhotos

Kamila Valijevan kilpaura jatkuu Venäjällä

Kamila Valijeva jatkoi kilpailemista palattuaan kotiin. Hän on osallistunut useisiin kotimaisiin kisoihin Moskovassa, Pietarissa ja kotikaupungissaan Kazanissa. Tämän vuoden EM-kisoissa häntä ei nähdä, koska venäläiset ja valkovenäläiset ovat Ukrainan sodan takia kilpailukiellossa. Kielto on voimassa toistaiseksi.

Venäläisessä mediassa hän on esiintynyt kohtuullisen paljon. Nuori urheilija on muun muassa kertonut unelmistaan ryhtyä näyttelijäksi ja toimia joku päivä urheiluvalmentajana.

Valijeva itse on aktiivinen sosiaalisessa mediassa, erityisesti Instagramissa, jossa hänellä on 1,3 miljoonaa seuraajaa.

Todennäköisesti Valijevaa ei nähdä kansainvälisillä kentillä ainakaan niin kauan kuin sota Ukrainassa jatkuu. Hänen kansainvälinen potentiaali jää meillä nähtäväksi vasta horisontin tuolla puolen.

*Itäslaavilaisissa maissa Venäjällä, Valko-Venäjällä ja Ukrainassa ihmisen koko nimi muodostuu omasta etunimestä, isän etunimestä ja jommankumman vanhemman sukunimestä, ja ne kaikki merkitään virallisiin asiakirjoihin. Jos virallinen isännimi on toinen kuin isän oikea nimi, voi tämä usein johtua vanhempien välien katkeamisesta tai siitä, ettei isä ole tiedossa.

Lue myös: Sota muutti taitoluistelija Kyrylo Marsakin elämän ja toi hänet 17-vuotiaana Suomeen: ”Pelkään vanhempieni puolesta – siskoni on turvassa Puolassa”

Taitoluistelija Kyrylo Marsak
Kun sota loppuu, Kyrylo Marsak haluaa palata takaisin Ukrainaan. ”Siellä on kaikki: elämäni, vanhemmat, ystävät, opinnot, huoneeni, kaikki tavarani.” © Kaisa Hämäläinen
X