Korona- ja Trump-salaliittoteoriat – Esko Valtaoja: ”On pelottavaa ajatella, että ihminen voi hurahtaa uskomaan aivan mihin tahansa ja ryhtymään järjettömiin tekoihin”

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Esko Valtaoja
Esko Valtaoja on Seuran kolumnisti. © Tommi Tuomi / Otavamedia
”Valitettavasti salaliitot eivät ole vain hauskaa ja kiinnostavaa psykologiaa”, muistuttaa Esko Valtaoja.

Olen pohtinut taas kerran salaliittoteorioita. Työnkin puolesta, koska aina välillä joku lähettää minulle niihin liittyvää sähköpostia. Muutama on jopa yrittänyt käännyttää minua.

Nyt vedossa ovat korona- ja Trump-salaliitot. Koronasta on vaikea innostua, siellä kun vain kierrätetään vanhoja väitteitä: eliitti haluaa tappaa meidät. George Soros, Bill Gates, vaiko vapaamuurarit? Rokotteessa on mikrosiru, pedon merkki.

Hohhoijaa, kaikki on kuultu jo vuosikymmeniä sitten. Jo ennen sotia jotkut muuttivat pois Suomesta paetakseen pakkorokottamista, ”tuota harmillista hirmuvaltiasta”.

Onneksi koronapandemian ankea todellisuus näyttää lähinnä vähentäneen rokotusvastaisuutta ainakin Suomessa.

Täällä ei ole nähty sen kaltaisia ääliömellakoita kuin esimerkiksi Saksassa ja Hollannissa.

Trump-salaliitot ja niihin tiiviisti liittyvä QAnon-lahko tarjoavat vähän tuoreempaa hupia.

Uskovien parissa on käynnissä myllerrys, kun maailman pedofiileiltä pelastava messias katosikin golfaamaan Floridaan.

Eihän tässä näin pitänyt käydä!

Suomalaisen QAnon-profeetan Facebook-sivustolla seurattiin tarkoin Joe Bidenin virkaanastujaisia.

Ne ovat näyttelijöitä. Eikun tietokoneella tehtyjä.

Seremonialla ei ole merkitystä, koska USA Oy on konkurssissa. Kohta tapahtuu.

Islannista lentää kone kohti Suomea! (Hui, nyt kyllä pelottaa!)

Korona- ja Trump-salaliittoteoriat eivät ole vain kiinnostavaa psykologiaa

Kulttien tutkijat ovat tehneet mielenkiintoisen havainnon. Kun varma maailmanlopun hetki tai vastaava tulee ja menee, joku kyllä palaa vähin äänin takaisin arkeensa, mutta monen usko sen kuin vahvistuu.

Profeetta oli väärässä vain vääräuskoisten silmissä. Kaikki faktat tukevat edelleenkin meidän uskoamme, ja uusi päivämäärä tulee ihan kohta. QAnonilla se on nyt neljäs maaliskuuta, ”oikea” Yhdysvaltain presidentin virkaanastumispäivä.

”Kyllä tästä hyvä tulee”, lohduttaa Suomen profeettakin.

”Kaikki etenee niin kuin pitääkin.”

Valitettavasti salaliitot eivät ole vain hauskaa ja kiinnostavaa psykologiaa. On pelottavaa ajatella, että ihminen voi hurahtaa uskomaan aivan mihin tahansa ja ryhtymään järjettömiin tekoihin, kuten Washingtonissakin nähtiin.

Suomen Q-profeetan Facebook-sivustollakin on viisi tuhatta seuraajaa, ja hän itse on saarnannut eduskuntatalon portailta uskovilleen.

”Sitten kun Suomessa alkaa suuri putsaus, HALUAN olla mukana tekemässä ja osaltani olla varmistamassa, että SE tapahtuu”, lupaa yksi seuraaja sivustolla.

Lohduttaudun sillä, että Supo varmaan seuraa tuonkin porukan liikkeitä, ja että meillä ei sentään eduskunnassa taida olla yhtään salaliittohörhöä, toisin kuin jenkkilässä. Mutta valppaana kannattaa silti olla.

Lue kaikki Esko Valtaojan kolumnit tästä.

Lue myös: Koronarealistit-sivusto levittää hoitajille vääristeltyä tietoa pandemiasta – Kuka tästä huhunkylvöstä hyötyy?

X