Tyttöjen tueksi, ja poikienkin – Esko Valtaoja: ”Yksi ihmisyyden suurimpia voittokulkuja on miesten ja naisten tasa-arvoistuminen”

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Esko Valtaoja
Esko Valtaoja on Seuran kolumnisti. © Tommi Tuomi / Otavamedia
”Ruvetkaahan tyttösponsoreiksi! Ja tietysti poikiakin kannattaa sponssata, jotta meillä olisi parempaakin tekemistä kuin tapella tienpenkalla”, Esko Valtaoja kirjoittaa.

Lapsena rakastin ristipistotöitä. Olin usein sairaana, eikä mikään ollut sen hauskempaa kuin lojua sängyssä ja muuttaa lankavyyhdet joutseniksi ja rantakoivuiksi. Onneksi kukaan ei tullut kertomaan minulle, että ristipistot ovat tyttöjen puuhia.

Kerran kansakouluun mennessäni näin kahden pojan tappelevan katselijajoukon ympäröimänä. Sen lähemmäksi väkivaltaa en ole elämässäni joutunut, ja tuo yksikin kerta oli enemmän kuin tarpeeksi. Onneksi kukaan ei tullut kertomaan minulle, että tappelut ovat poikien puuhia.

Lapsena opituista ajattelutavoista ei ole helppo päästä eroon. Kaikkihan tietävät, että miehet ovat Marsista ja naiset Venuksesta. Vanhempani jotenkin unohtivat kertoa minulle, että maailmassa on kaksi kyvyiltään ja tarpeiltaan täysin erilaista ihmislajia.

Vasta opiskelijana, kavereiden juttuja kuunnellessani, tajusin kuinka moni lajitoverini elää minulle oudossa todellisuudessa.

”Kyllä se Esko niin vaan on, että naisiin ei voi luottaa eikä niiden kanssa voi olla tosi kaveri.”

”Kyllä se Esko niin vaan on, että ei naiset miehille pärjää kun kova paikka tulee eteen.”

Kyllä se Esko niin vaan on, ja on, ja on.

Vaan kun ei ole. Yksi ihmisyyden suurimpia voittokulkuja on miesten ja naisten tasa-arvoistuminen, ei ainoastaan lakipykälissä tai työelämässä, vaan meistä useimpien ajatuksissa.

Olen itse nähnyt siitä pienen siivun aivan läheltä.

Tyttöjen ja naisten puolesta #eihymyilytä -mannekiiniksi

Professorini Liisi Oterma oli Suomen ensimmäinen tähtitieteestä väitellyt nainen. Tyttöystävästäni Leenasta tuli toinen. Sitten naistohtoreita alkoi tulla yhä lisää: Merja, Anne, Silja, Elizaveta, kaksi Elinaa, Ilona, Talvikki ja niin edelleen. Minulle ei ikinä juolahtanut mieleen heitä ohjatessani, että olisin saanut riesakseni jotenkin kakkosluokan sapienseja – aivan päinvastoin.

Viisas isoäitini Hilma murehti koko ikänsä sitä, että hänen koulutiensä oli rajoittunut pariin viikkoon kiertokoulua. Mitä hänestä olisikaan tullut sata vuotta myöhemmin syntyneenä?

Plan International, yksi maailman suurimmista lastenoikeusjärjestöistä, on aloittanut kampanjan tyttöjen ja naisten tasa-arvon puolesta. Minulla on ilo olla yhtenä #eihymyilytä -mannekiinina. Ei todellakaan hymyilytä, koska arviolta 130 miljoonaa tyttöä jää vaille kunnollista koulutusta.

Tyttöihin kannattaa sijoittaa jo ihan pelkkää ahneuttakin. Maailmanpankin arvion mukaan satsaus noihin 130 miljoonaan tuottaisi jopa 30 biljoonaa voittoa.

Ruvetkaahan tyttösponsoreiksi! Ja tietysti poikiakin kannattaa sponssata, jotta meillä olisi parempaakin tekemistä kuin tapella tienpenkalla.

Lue kaikki Esko Valtaojan kolumnit tästä.

X