Joonas Nordmanin uskontunnustus: Voisit uskoa edes kirkkoon ja sen hyviin töihin, jos itse Jumala ei nappaa

”Kirkko ei pidä kovinkaan suurta ääntä tekemisistään, vaikka juuri siten se saisi varmasti paljon paluumuuttajia.” Joonas Nordman kirjoittaa kolumnissaan.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Seuran kolumnisti Joonas Nordman.

”Kirkko ei pidä kovinkaan suurta ääntä tekemisistään, vaikka juuri siten se saisi varmasti paljon paluumuuttajia.” Joonas Nordman kirjoittaa kolumnissaan.
Teksti: Joonas Nordman

Olin tänä syksynä mukana tv-ohjelmassa, joka keräsi rahaa Pelastakaa Lapset Ry:lle. Lopullinen potti oli huomattava: 230 000 euroa. Koronapandemiassa ihmiset ovat heränneet maatamme kurittavaan huono-osaisuuteen. Hyvä niin.

Verojen maksaminen on tietynlaista hyväntekeväisyyttä, ja maksamme ne mielellään. Kun etsimme lahjoituskohteita, se helpoin vaihtoehto löytyisi läheltä. Muutin kesällä uuteen osoitteeseen, ja ensimmäinen posti, jonka sain, tuli evankelis-luterilaiselta seurakunnalta. ”Tervetuloa naapuriin”, ”tänne mahtuu jokainen sellaisena kuin on”.

Moni perustelee kirkkoon kuulumattomuuttaan seksuaalivähemmistöjen epätasa-arvoisella asemalla Herran huoneessa.

Tosin kirkko on ollut näkyvästi tukemassa Pridea, ja ennen pitkää sen käsitys avioliitosta muuttuu muun maailman mukana.

Seuraavaksi yleisin syy kirkosta eroamiselle on se, ettei yksinkertaisesti halua maksaa kirkollisveroa. Se on yksittäiselle ihmiselle pieni menoerä, mutta kokonaissummalla saadaan ihmeitä aikaan.

Tänä vuonna kirkko on jakanut 171 981 ruokakassia ja yli 5,1 miljoonaa euroa raha-apua. Perheneuvonnassa on 13 366 asiakasta. Alle 18-vuotiaille järjestetään vuosittain 3 300 leiriä, lasten ja nuorten toiminnassa on yli kolme miljoonaa käyntikertaa.

Diakoniatyö järjestöineen on edelläkävijä vapautuvien vankien, ylivelkaantuneiden ja rikoksentekijöiden sovittelutoiminnassa.

Diakonissalaitos on perustanut prostituoitujen tukijärjestön sekä lääkäripalvelut paperittomille ihmisille. Paljon työtä niiden puolesta, jotka jäävät huomaamatta.

Lisäksi kirkko on merkittävä historiallisten rakennusten ylläpitäjä ja modernin arkkitehtuurin sekä taiteen rahoittaja.

Ihmiset eivät voi tätä tajuta, jos sitä ei heille kerrota. Kirkko ei pidä kovinkaan suurta ääntä tekemisistään, vaikka juuri siten se saisi varmasti paljon paluumuuttajia.

Yksi syy ihmisten kirkkoon kuulumattomuuteen on tietenkin se, ettei vain usko jumalaan. Mutta pitääkö sitä vaatia?

Juutalaisuuskin on uskonto, mutta vielä enemmän elämäntapa. Juutalainen voi olla ateisti, mutta silti juutalainen.

Kristinuskossa on paljon asiaa, josta on hyötyä ja tukea elämässä, uskoi jumalaan tai ei. Ennen kaikkea kannattaisi uskoa kirkkoon.

Eikä kirkossa kaikki aina niin vakavaa ole. Kysyin rippikouluaikoihin eräältä pastorilta, saako Jeesuksesta vitsailla.

Pappi vastasi, että kyllä varmasti, on Vapahtajalle pahempiakin asioita tehty.

Muistuupa mieleeni myös yksi papin saarna, jossa hän kertoi vitsin.

Pappi ja bussikuski olivat yhtä aikaa taivaan portilla. Yllättäen Pyhä Pietari ilmoitti, että pappi joutuu helvettiin ja bussikuski pääsee taivaaseen.

Perusteluna oli se, että aina kun pappi oli puhunut, kaikki seurakuntalaiset nukkuivat. Mutta aina kun bussikuski ajoi, kyydissä olijat rukoilivat.

Lue kaikki Joonas Nordmanin kolumnit tästä.

X