”Käytännön työ koulii pääministerin – nokkela ja viisas oppii nopeasti, tyhmä ja hidasälyinen ei koskaan”

”Ei elämä ole pelkkää politiikkaa. Se on tärkeää ja tarpeellista, mutta se on osattava laittaa oikeisiin mittasuhteisiin”, Koikkalainen kirjoittaa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Koikkalainen on Seuran pakinoitsija.

"Ei elämä ole pelkkää politiikkaa. Se on tärkeää ja tarpeellista, mutta se on osattava laittaa oikeisiin mittasuhteisiin", Koikkalainen kirjoittaa.
(Päivitetty: )
Teksti:
Koikkalainen

Historian hämärään katosi myös virolaispoliitikon möläytys, että Suomen pääministeri on ”vain” entinen myyjätyttönen. Se olikin viime vuosikymmenen surkeimpia rimanalituksia.

Koikkalaisella ei ole mitään sitä vastaan, että kaupanmyyjästä tulee pääministeri. Taustalla ei ole kovin paljon väliä. Homma on sellainen, että sitä varten ei voi edes etukäteen kouluttautua. Vasta käytännön työ koulii lopullisesti pääministerin postiin. Nokkela ja viisas oppii nopeasti, tyhmä ja hidasälyinen ei koskaan. Jääkööt nimet mainitsematta.

Pääministerin ja muitten politiikan isokenkäisten töihin on noustu hyvin erilaisista ammateista. Se ei Koikkalaista huolestuta. Se huolestuttaa, että poliitikoilla on entistä harvemmin kokemusta ”oikeista” töistä. Poliittiset broilerit ovat putkessa jo opiskeluaikoinaan ja jatkavat siitä suoraan politiikan palkollisiksi. Se huolestuttaa, että näistä hienoista töistä ei osata palata takaisin niihin muka huonompiin töihin. Mitä vikaa on myyjän ammatissa? Eikö pääministeri voi työnsä tehtyään myös palata vaikkapa S-marketin myyjäksi?

Lue myös: Miksi tiedämme, että Sanna Marinin lempijalkine on punainen kumisaapas?

Ei elämä ole pelkkää politiikkaa. Se on tärkeää ja tarpeellista, mutta se on osattava laittaa oikeisiin mittasuhteisiin. Välillä voi keskittyä vaikka vessanpyttyyn. Se on must ja jokaiselle arjen välttämättömyys. Unohdetaan silti hetkeksi se karmea totuus, että Itämeri alkoi saastua samana päivänä, kun elämää helpottavat vesiklosetit alkoivat ilmestyä asuntoihin.

Ihminen oppii halutessaan aina uutta. Vessanpytyn käytöstä antoi Helsingin Sanomissa oivan oppitunnin Turun yliopiston bakteeriopin professori Pentti Huovinen. Kaikessa lyhykäisyydessään sen ydinsanoma kuuluu näin: ”Sulje vessanpöntön kansi ennen kuin huuhtelet.”

Ohje pohjautuu tietoon, että jos vessanpöntön kansi on huuhdellessa auki, niin ympärille leviää pirskottuvien vesipisaroitten mukana mikrobeja. Huovisen mukaan haitallisia mikrobeja voi olla puhtaaltakin näyttävässä pöntössä. Bakteerit viihtyvät kosteassa, ja jotkut mikrobit voivat elää wc-pöntön pinnoilla kymmeniä päiviä.

Bakteeriopin professori puhuu selvää ja järkeenkäypää asiaa. Ohjeen perusteita ei varmaan kukaan voi kyseenalaistaa. Samaan syssyyn pitää kuitenkin lisätä, että wc:ssä käyntiin liittyy olennaisesti myös käsien pesu. Se ei suinkaan ole kaikille mikään itsestäänselvyys.

Koskaan ei ole myöhäistä tehdä uudenvuoden lupauksia. Kokeile edes. Lupaus voi muuttua tottumukseksi, josta et pysty enää luopumaan. Tästä alkaa uusi elämä. Vessanpöntön kansi siis kiinni, kun vedät vessan, ja sen jälkeen käsien pesu. Älä ota kuitenkaan suorituspaineita. Kyllä se siitä, sanoi eräskin turkulaismies.

Ei kahta ilman kolmatta. Pitääkö myös miehisen miehen istua, vaikka hän käy vain pienillä tarpeilla? Onko se akkojen touhua? Koikkalainen on sitä mieltä, että ei ole.

Lue myös: Miehet eivät päässeetkään ilmastotalkoihin – Vedettömän pisuaarin markkinointilupaus on ”suurta kusetusta”

X