Kun Mauri-staffi alkoi pelätä remonttiääniä, oli toimittava nopeasti: Näin koiran ääniahdistus helpotti

Äänipelko on yksi koirien yleisimmistä käytöshäiriöistä. Kun toimittaja Jenni Kivessillan staffordshirenbullterrieri Mauri alkoi pelätä naapurista kantautuvia remonttiääniä, oli toimittava nopeasti: koiran äänipelkoon kannattaa puuttua varhaisessa vaiheessa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Jenni Kivessillan staffordshirenbullterrieri Mauri herkistyi remonttiäänille ja alkoi pelätä kovia ääniä. 

Äänipelko on yksi koirien yleisimmistä käytöshäiriöistä. Kun toimittaja Jenni Kivessillan staffordshirenbullterrieri Mauri alkoi pelätä naapurista kantautuvia remonttiääniä, oli toimittava nopeasti: koiran äänipelkoon kannattaa puuttua varhaisessa vaiheessa.
(Päivitetty: )
Teksti:
Katri Koskinen

Remmiräyhää, äänipelkoa, eroahdistusta, aggressiivisuutta… Moni koiranomistaja kohtaa erilaisia – pienempiä tai suurempia – arjen haasteita oman lemmikkinsä kanssa.

”Kun koiralla on käytöshäiriöitä tai -ongelmia, yleensä kaikkeen löytyy ratkaisu: se on usein viitsimisestä kiinni”, Puhutaan koiraa -podcastin toimittaja-juontaja Jenni Kivessilta toteaa.

Koiranomistaja ei välttämättä osaa itse tunnistaa, mistä koiran käytöksessä on pohjimmiltaan kysymys tai miten käytösongelmaan tulisi suhtautua.

”Onneksi nykyään on paljon ammattilaisia, kuten käytösneuvojia ja koirakouluttajia, jotka voivat auttaa. Ammattiapuun panostus on pieni hinta siitä, että sinun ja koirasi – joka voi olla elämässäsi yli 10 vuotta – yhteiselo sujuu.”

Jenni Kivessilta tietää, mistä puhuu.

Äänipelko piinasi Mauri-koiraa – miten koiran ääniahdistus ilmenee?

Äänipelko on yksi koirien yleisimmistä käytöshäiriöistä.

”Oma 3,5-vuotias staffordshirenbullterrierini Mauri alkoi kärsiä ääniahdistuksesta, kun naapurissa alettiin tehdä mittavaa remonttia.”

Alakerrasta kantautuva meteli, tärinä ja kovat remonttiäänet pelottivat Mauria, ja ahdistus alkoi näkyä nopeasti koiran käytöksessä.

”Maurista tuli rauhaton ja stressaantunut: se alkoi läähättää ja pahimmillaan vain käveli rauhattomasti ympäri asuntoa.”

Ääniahdistus vain paheni entisestään, kun jopa tehosekoittimen äänet kuulostivat Maurin korviin poraamiselta.

”Ratkaisimme tilanteen viemällä Maurin vanhemmilleni maalle lepuuttamaan hermojaan, ettei vain sen stressi pahentuisi entisestään. Soitin käytösneuvojalle ja kysyin, mitä meidän kannattaisi oikein tehdä.”

Käytösneuvojalta saamien ohjeiden ja vinkkien myötä tilanteeseen löytyi helpotus.

Koiran äänipelko ei katoa taikaiskusta: ”Herkkyys äänille ei häviä”

Toimittaja-juontaja Jenni Kivessilta lähti selvittämään Puhutaan koiraa -podcastissaan, millaisiin merkkeihin koiran käytöksessä olisi syytä kiinnittää huomiota, jotta ymmärrys omistajan ja koiran välillä syventyisi.

”Äänipelkoon kannattaa puuttua varhaisessa vaiheessa, ettei pelko laajene tai pahene”, Jenni Kivessilta kertoo. © Ville Malja

Kun naapurin remontti oli ohi, Mauri palasi takaisin kaupunkiin.

”Aloimme treenaamaan ja siedättämään pelottavia ääniä: olin nauhoittanut remonttiääniä kännykälläni, joita sitten soitimme Maurille ensin hiljaisella äänellä. Pikkuhiljaa voimakkuutta nostettiin ja lopuksi vastaehdollistettiin, eli ääni yhdistettiin johonkin mukavaan tekemiseen tai herkkuun.”

Ja niinpä pikkuhiljaa Mauri tottui ääniin.

”Jos Mauri nykyään kuulee remonttiäänen, se katsoo ensin minua ”Onko tämä nyt ihan ok?” Sanon sille, että kaikki on hyvin ja annan namin tai leikin sen kanssa hetken, jonka jälkeen se asettuu.”

Toisin sanoen Maurille opetettiin uusi käytösmalli.

”Herkkyys äänille ja alttius reagoida niihin säilyy, se ei häviä. Mutta koiralle opetetaan äänen kuullessaan uudenlainen käytösmalli ja -tapa. Eli esimerkiksi äänen kuullessaan Mauri tulee luokseni ja saa namin tai leikkiä. Se mieltää koulutuksen eli siedätyksen ja vastaehdollistamisen jälkeen, että äänestä seuraa jotakin mukavaa ja sitä ei tarvitse pelätä.”

Kokemus oli monella tapaa opettavainen.

”Osaan nyt tulkita Maurin eleitä, ilmeitä ja asentoja entistä paremmin ja pystyn esimerkiksi helpottamaan sen oloa, jos se tuntee olonsa epämiellyttäväksi.”

Hyvänä oppina oli myös miettiä, miten itse toimii koiran läsnä ollessa.

”Sinä olet ikään kuin koiran peili: koira nimittäin vaistoaa kaiken. Koiran stressi tarttuu sinuun, mutta ennen kaikkea sinun stressisi tarttuu koiraan! Jos alat hermoilla tai pelätä jotain, se tarttuu koiraankin.”

”Mitä rauhallisempi olet itse, sitä rauhallisempi koirakin on”, Kivessilta muistuttaa.

Lue Jennin ja Maurin Minä ja lemmikkini -haastattelu Seura-lehdestä nro 28/20.

Lue myös: Osaatko tulkita koiran elekieltä varmasti oikein? Koiranomistaja, älä tee tätä virhettä koiralenkillä!

Minä ja lemmikkini: Jenni Kivessilta näyttää, millaisia temppuja Mauri-koira rakastaa

Lue myös: Tunnetko nämä koirarotujen lempinimet? Testaa nyt tietosi

X