Kivunlievitys onnistuu huijaamalla? Tutkijat testasivat: näin virtuaalikylmä auttoi kipuun

Jaa artikkeliTilaa Seura
Virtuaalikylmää kyytiä kivulle
© istockphoto
Jos virtuaalikylmyys -menetelmä toimii, siitä voi tulla hyvä lääkkeetön vaihtoehto kivunhoidon työkalupakkiin

Kun ranne tai pää iskeytyy kipeästi kaapinkulmaan, siihen on tapana panna pakasteesta kylmä hernepussi. Nyt tutkijat ovat koettaneet tehdä saman virtuaalisesti, mutta tepsiikö kivunlievitys näin?

Napajäätikölle virtuaalisesti

Kivusta kärsivät vapaaehtoiset ovat laittaneet päähänsä virtuaalikypärän, jossa he ovat päässeet virtuaalisesti kävelemään napajäätikön hyisiin ja kylmiin maisemiin.

Virtuaalikylmyydessä vapaaehtoisten koettu kipu ja kipuherkkyys laskivat selvästi verrattuna kontrolliryhmään, jossa katseltiin pelkkiä valokuvia napajäästä.

Terapeuttinen vaikutus tuli siis katsojan sulautumisen kokemuksesta, mitä ei tapahdu pelkkiä kuvia katsomalla.

Imperial Collegen tutkimuksessa ei ollut mukana oikeita kipupotilaita, vaan terveitä vapaaehtoisia. Heidän jalkaansa hierottiin voidetta, joka sisälsi polttavaa kapsaisiinia – chilin vaikuttavaa ainesosaa – minkä jälkeen kipeälle alueelle annettiin vielä sähköiskuja.

Lue myös: Meditaatio on lumelääkettä tehokkaampi kivunlievittäjä

Kivunlievitys onnistui virtuaalisesti.

Kivunlievitys onnistui virtuaalisesti. © iStock

Mihin kivunlievitys perustuu?

Tutkijat eivät tarkoin tiedä mihin kivun heikkeneminen kokeessa liittyi. Kiinnittääkö virtuaalitodellisuus ihmisen huomion muualle, niin että kivun tuntemus heikkenee?

Vai häiritseekö virtuaalitodellisuus jollakin tavalla tapaa, jolla kipu aivoissa prosessoidaan?

Menetelmän käyttökelpoisuus punnitaan kuitenkin jatkotutkimuksissa, jossa käytetään oikeita kipupotilaita. Jos menetelmä toimii ja kivunlievitys onnistuu, siitä voi tulla hyvä lääkkeetön vaihtoehto kivunhoidon työkalupakkiin.

Lue myös: Krooninen kipu on Annan arkea – Neljästä kipuoireyhtymästä monimuotoinen CRPS on hankalin: ”Kokemuksistani puhuminen on minulle henkireikä”

Seksi polvileikkauksen jälkeen

© iStockphoto

X