Venetsia on Joel Pohjanpalon kotikaupunki: ”Tänne veisin vieraani vapaapäivänä” – Lue vinkit nähtävyyksiin!

Venetsia on vuosisatoja vanha kaupunki, joka tätä nykyä on yksi Euroopan suosituimmista turistikohteista.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Jalkapalloilija Joel Pohjanpalo on viihtynyt hyvin italialaisessa Venetsian kaupungissa. Nyt hän kertoo suosikkipaikkansa Venetsiassa.

Venetsia on vuosisatoja vanha kaupunki, joka tätä nykyä on yksi Euroopan suosituimmista turistikohteista.
Teksti:
Jukka Vuorio

Suomen jalkapallomaajoukkueen hyökkääjä Joel Pohjanpalo on kesästä 2022 saakka asunut Italian Venetsiassa, sillä hän pelaa työkseen Venezia FC:n joukkueessa.

Seura tapasi elokuussa Pohjanpalon paahtavan kuuman Venetsian kaduilla ja terasseilla. Kuluneen vuoden aikana kuuluisa italialaiskaupunki on käynyt Pohjanpalolle hyvin tutuksi, ja Seuran pyynnöstä hän esittelee tässä jutussa kaupungista kuusi suosikkikohdettaan.

Lue myös: Jalkapalloilija Joel Pohjanpalo avoimena tähteydestä ja ammattinsa karusta kääntöpuolesta – ”Ura voi päättyä yhdessä illassa”

Venetsia on kuuluisa kanaaleistaan

Noin 260 000 asukkaan Venetsia on jakautunut saarilla sijaitsevaan noin tuhatvuotiseen vanhaan kaupunkiin sekä mantereen puolella olevaan modernimpaan kaupunkiin. Vanhan kaupungin väkiluku on noin 60 000.

Joel Pohjanpalon valitsemat kohteet löytyvät Adrianmeren ympäröimiltä saarilta kuuluisien kanaalien välittömästä läheisyydestä.

The Venice Venice Hotel

Kanaalin varrella sijaitseva tyylikäs hotelli on keskellä Venetsian ydintä, joten ravintolan terassilta voi ihastella niin gondoleja kuin moottoriveneitäkin.

Tänne Pohjanpalo sijoittui ensimmäisten kuukausien ajaksi saavuttuaan pelaamaan Venezia FC:n riveihin. Huippuystävällinen henkilökunta rakastaa suomalaispelaajaa ja loihtii maistuvat espressot ja vaikkapa aperol spritz -drinkit. Hintoja vertailevalle turistille edullisemmat juomat tosin löytyvät lähes mistä tahansa muualta.

Hotellin aulassa on myynnissä pieni määrä italialaisia design-tuotteita. Hotellin pikkuruinen kattoterassi tarjoaa upean näkymän joka suuntaan koko kaupungin ylle. Pohjanpalo on kuvattu tämän jutun avauskuvaussa juuri kyseisellä kattoterassilla.

Terassin olemassaolo on vain harvojen asiakkaiden tiedossa, eikä kaikilla ole sinne pääsyä. Hotellissa majoittuvien kannattaa kuitenkin kysyä mahdollisuutta päästä käymään katolla.

The Venice Venice Hotel, Cannaregio 5631

The Venice Venice Hotelin toinen puoli aukeaa suoraan kaupungin ydinkeskustaan. © Tommi Tuomi / Otavamedia

Birraria la Corte

Tunnelmallisen San Polon aukion laidalla voi jalkapalloilijan mukaan nauttia kaupungit parhaat pizzat. Niiden hinta-laatusuhde on erinomainen, sillä kesällä 2023 pizzamenun hinnat vaihtelivat 11–16 euron välillä.

Auringonlaskun jälkeen tummenevassa illassa päivällistä terassilla nauttiessaan voi aistia historian havinan, sillä jo 1 000-luvun alusta lukien kaupunginosa on ollut Venetsian tärkeintä liiketoiminnan seutua.

Samassa kaupunginosassa sijaitsee myös Joel Pohjanpalon ja hänen vaimona Catharinan Venetsian-koti.

Birraria la Corte, San Polo 2168

Venetsian kuumiin iltoihin sopivat italialainen pizza ja kylmä olut. © Tommi Tuomi / Otavamedia

Il Mercante

“Ai te olette Suomesta! Mr. Pohjanpalo on meidän hyvä ystävämme, hän oli täällä juuri kaksi tuntia sitten”, kuuluu Cocktail barin tiskin takaa.

Kun haluat illalla nauttia Venetsiassa muutaman drinkin, Pohjanpalon suositus siihen on Il Mercante.

Ajaton sisustus sopisi yhtä hyvin vuoteen 1923 kuin 2023 – tai johonkin siltä väliltä. Baari tässä paikassa on ollut jo 1870-luvulta lähtien.

Kompaktikokoiseen baariin lisätilaa tuo ensimmäisen ja toisen kerroksen väliin puhkaistu tilaratkaisu, joka suo näköyhteyden kerroksesta toiseen.

Il Mercante, Fondamenta Frari 2564

Cocktail Bar Il Mercante on paitsi tyylikäs, myös varsinainen tilaihme. © Tommi Tuomi / Otavamedia

Pyhän Markuksen aukio ja tuomiokirkko

Bysanttilaiseen tyyliin rakennettu noin tuhat vuotta vanha kirkko on Venetsian päänähtävyys, jota ei voi ohittaa.

Aukio on historiallisen Venetsian kaupunkivaltion uskonnollinen ja poliittinen keskus. Kirkon ja ympäröivien vanhojen hallintorakennusten sadat yksityiskohdat ja tarinat tarjoavat tarkasteltavaa tuntikausiksi.

Tunnetuin näistä hallintorakennuksista on Dogen palatsiksi kutsuttu loistelias Venetsian kuninkaiden kartano, jossa on sijainnut myös vankityrmiä. Kuuluisin tyrmien asukeista oli vuonna 1755 legendaarinen Giacomo Casanova, joka onnistui pakenemaan viiden vuoden tuomionsa ensimmäisten viikkojen aikana.

Aukio sijaitsee meren rannalla, ja toisinaan merivesi tulvii peittäen koko torin. Niin on käynyt viimeksi vuonna 2019. Merenpinnan nousu uhkaa mahdollisesti koko Venetsian tulevaisuutta.

Aukio on valitettavasti myös aktiivisinta Venetsian taskuvarkaiden aluetta, joten täällä arvotavaroistaan on syytä pitää erityisen hyvää huolta.

Pyhän Markuksen aukio, Piazza San Marco

Pyhän Markuksen aukio ja katedraali tarjoavat nähtävää, historiaa ja yksityiskohtia koko päiväksi. © Tommi Tuomi / Otavamedia

Lue myös: Legenda Casanovan elämästä ja teoista jäi elämään ja saa loisteliaan näyttämön romanttisessa Venetsiassa

Stadio Pier Luigi Penzo

Vuonna 1913 käyttöönotettu jalkapallojoukkue Venezia FC:n kotikenttä on Italian toiseksi vanhin jatkuvassa käytössä ollut stadion, kaksi vuotta vanhempi löytyy Genovasta.

Koska Venetsia on rakennettu suurilta osin saarelle, tilaa on hyvin rajallisesti. Siksi jalkapallostadion on hillityn kokoinen, katsojia mahtuu reilut 11 000. Tunnelman kannalta merkittävää on, että lähimmät katsomot sijaitsevat vain muutaman metrin päässä kentän sivurajoista.

Vanhan kaupungin keskustasta kävelymatkaa stadionille on noin 30 minuuttia. Paikalle pääsee myös vesibussilinjoilla.

Jalkapallohullussa Italiassa tämä stadion on ehdottomasti vierailun arvoinen kohde jokaiselle futiksen ystävälle. Venezia pelaa kotiotteluitaan yleisimmin lauantaisin ja sunnuntaisin. Kauden 2023-24 otteluohjelman voit tarkistaa täältä.

Stadio Pier Luigi Penzo, Fondamenta Sant’Elena, 5

Stadio Pierluigi Penzo. Venezia Football Club S.r.l. © Howard Harrison / Alamy Stock Photo

Lidon saari

Hellelukemat ylittävä päivänpaahde saa meriveden täyttämät kanaalit näyttämään kutsuvalta pulahduskohteelta, mutta uiminen on sallittua vain virallisilla uimarannoilla ja maauimaloissa.

Niistä parhaat löytyvät Pohjanpalon mukaan Lidon saarelta.

Joel Pohjanpalo tuntee Venetsian kadut ja kanaalit. © Tommi Tuomi / Otavamedia

”Jos minulle tulee vieraita, joiden kanssa voi viettää vapaapäivän, niin uimareissu Lidon saarelle on aika korkealla vaihtoehtojen joukossa”, Pohjanpalo sanoo.

Kapealle ja hiekkasärkkämäiselle saarelle pääsee useilla vesibussilinjoilla. Tällä saarella järjestetään myös kuuluisat Venetsian elokuvajuhlat. Kaikkiaan Venetsia on 118 saaren kokonaisuus.

Lidon saari on muodoltaan pitkä kapea särkkä. © istockphoto.com

Lue myös: Matka Italiaan! Historiallisen kaunis Bergamo kutsuu kaduille, joissa talot, muurit ja kirkot kiinnittyvät toisiinsa kuin ketjut

X