Lappeenranta on upea kesäkaupunki täynnä historian havinaa – Nämä piilotetut helmet kannattaa kokea

Lappeenranta on kaupunki, jossa historian kerrostumat näkyvät. Historiallisessa kesäkaupungissa on paljon koettavaa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Linnoitukselta avautuu näköala Saimaalle ja kaupungin satamaan. Kaupunki perustettiin vuonna 1649 tälle harjanteelle.

Lappeenranta on kaupunki, jossa historian kerrostumat näkyvät. Historiallisessa kesäkaupungissa on paljon koettavaa.
Teksti:
Tarja Penttinen
Kuvat:
Manki Penttinen

Kun jyristelee nupukivikatuja pitkin Lappeenrannan satamaan, muistaa pakostakin, että kaupunki on vanha. Elokuussa jo 375-vuotias. Lappeenranta oli pitkään itärajaa turvannut linnoitus- ja varuskuntakaupunki.

Se on kukoistanut myös kansainvälisenä kylpyläkaupunkina, joka veti kesänviettäjiä ­ulkomailta asti.

”Lakkaamatta virtaa tänne jos jonkin kielisiä matkustajia keveissä kesävaatteissa, laukkuineen ja kantohihnoineen kesänviettoon”, valokuvaaja I.K. Inha raportoi 1800-luvun lopulla.

”Vanhat, vihannat ­vallit” olivat silloin ­päällimmäinen asia, jonka turisti ­mainitsi Lappeenrannasta. Eikä niiden ­tenho ole suinkaan haihtunut 120 vuodessa. Linnoitus on yhä kaupungin kruunu. Saimaata reunustava kukkula on massiivinen muisto kaupungin alkuperästä: keskiaikaisesta kauppapaikasta Ruotsin vallan ­aikana.

Linnoituksessa ­riittää nähtävää. Siellä on monta museota, käsityöläisten puoteja ja Suomen vanhin ­ortodoksinen kirkko.

Pala Viipuria ja 1700-luvun linnoituksia

Linnoituksen laella humpsahtaa toiseen aikaan. Ruotsalaisten ja venäläisten 1700-luvulla rakennuttamilla linnoituksilla on säilynyt satoja vuosia vanhoja rakennuksia, kuten keltaiset tiilikasarmit ja elegantti vartiotupa. Se vartioi nykyään suomalaisen ratsuväen kunniakkaimpia muistoja Ratsuväkimuseona.

Järeisiin 1800-luvun tykkimakasiineihin levittäytyneen Etelä-Karjalan museon vetonaula on vuosikymmenestä toiseen Viipurin pienoismalli. Evakkomatkalle joutuneiden viipurilaisten nikkaroima kookas pienoismalli on ikuistanut kaupungin sellaisena kuin se oli lintuperspektiivistä katseltuna 2.9.1939, kolme kuukautta ennen talvisodan syttymistä.

Kun kumartuu pikkuisen, näkee katuvalotolpat, beigekylkiset ratikat ja Punaisenlähteentorin kojujen katot. Kaikkein korkeimmalle kohoa­van tuomiokirkon tornin ­läheltä erottuu puhtaanvalkoi­sena Alvar Aallon suunnittelema kirjasto.

Kävijöistä on tärkeää, ettei Viipuria unohdeta, mutta pienoismallista ei ole tullut ikävöivien itkumuuria.

Yli kuusi metriä pitkä pienoismalli näyttää Viipurin sellaisena kuin se oli kolme kuukautta ennen talvisotaa.

Vs.museotoimenjohtaja ­Reija Eeva on huomannut, että ajallinen etäisyys on tehnyt tehtävänsä. Vanhimmilla kävijöillä nousee mieleen hyviä muistoja, käviväthän lappeenrantalaiset ennen sotia Viipurissa teatterissa, juhlaillalli­silla ja ostamassa vaikkapa ylioppilaslakit.

Viipurin pienoismallin lähelle kootaan tänä vuonna esineistöä, joka käsittelee eteläkarjalaisuuteen kuuluvaa tekijää: valtakunnan ­rajaa. Lappeenrannasta on Viipuriin 63 kilometriä, itärajalle 30 kilometriä.

Lappeenrannan ­asukkaista 4,61 prosenttia oli vuonna 2022 venäjänkielisiä, mutta kaupungin nähtävyyksissä ei kieltä nyt kuule. Venäläisturistienkin suosimassa kahvila Majurskassa puhutaan venäjää vain yhdessä pöydässä.

Maakravut voivat ihailla Saimaata ­lähes 15 kilometrin pituiselta ranta­raitilta. Keskustassa sitä reunustavat ­vanhat lehmukset.

Lappeenranta, sotaväen ja hevosten kaupunki

Lappeenranta on vieläkin vahvasti sotaväen ja hevosten kaupunki. Vaikka puolustusvoimat vetäytyi Rakuunamäeltä vuonna 2019, sotilaiden saappaat ja hevosten kaviot ovat painuneet syvälle Lappeenrannan harjuihin.

Pusupuistossa hevonen säntää pystyyn ratsuvääpeli satulassaan (pronssiin valettuna). Ratsuväkimuseossa on rekonstruoitu hevospilttuu, jossa näkee vilauksen Ratsuväkiprikaatin hevosenhoidosta myös rintamalla. Heinäkuussa perinneasuiset ratsukot käyskentelevät Linnoituksen alueella turistien huviksi.

Lue myös: Turku havisee historiaa – Tuomiokirkko muistuttaa kävijää aikalaisestaan Pariisin Notre Damesta, jota niin ikään tulipalo kuritti

Kun Rakuunamäen vanha kasarmialue avattiin siviileille, maasotakoulun oppilasasuntolaan perustettiin kaupungin persoonallisin majapaikka, hotelli Rakuuna. Jo sisääntuloaula muistuttaa menneisyydestä varuskuntakaupunkina. Sotilassaappaiden pesupaikassa suihkutetaan nyt hotellin koiravieraat puhtaiksi harjun hiekasta.

Vanha sisäampumarata on hotellin pelihuone. Huoneista kaksi on alokkaiden tupia, joista toisessa on kerrossängyt neljälle ja toisessa kuudelle. Mannerheim-ristin ritareiden nimikkohuoneet ovat suosittuja.

”Kunnon väristykset menivät kropassani kun ajatukset kiisivät Paavoon (Kahla) ja kaikkeen siihen, mitä hän edustaa meille jälkipolville”, yöpyjä avautuu vieraskirjassa.

Nurkan takana kiiltää ylä­ilmoissa kaksi kullattua kupolia. Ne kuuluvat Suomen vanhimmalle ­ortodoksikirkolle. Venäläiset valloittajat rakennuttivat Jumalan­synnyttäjän suojeluksen kirkon vuonna 1785 sotilailleen ja virkamiehilleen. Keisari ­Aleksanteri III:n lisäksi kirkossa ovat halunneet pistäytyä muun ­muassa ­Kaarle Kustaa ja Silvia.

Vaikka Linnoituksen ­taloilla on tuhdisti historiaa, alue ei ole museokortteli. Se on kotikatu monelle ja työ­paja ­toisille. Sähköpotkulaudat suihkivat, ja Taideolohuone Katariinan edustalta kantautuu psykedeelisiä ääniä. Kuupulu-orkesteri siellä mehevöittää syntetisaattorilla lyyrisiä tarinanpätkiä.

Suurin osa Linnoituksen rakennuksista on Venäjän vallan ajalta.

Pulahdus mystiseen lähteeseen

Suomen käymiin sotiin ­törmää Lappeenrannassa monessa paikassa, jopa boutiquehotelli Lähteessä. Vanhan kylpylärakennuksen sisäänkäynnissä ­kiiltelee muistolaatta, jossa kerrotaan jatkosodan kovasta ­hinnasta: 1 405 sankarivainajasta, ­joiden evakuoimiskeskuksena kylpylä toimi vuonna 1941.

Yksi heistä oli vääpeli Viktor ­Suvio, joka kaatui Nuijamaan Kananojan taistelussa ­kesällä 1941. Hän oli ­Aira Samulinin isä.

Pieni kylpylähotelli on ­siitäkin harvinainen, että se ­sijaitsee kaupungin ydinkeskustassa, sataman ­pohjukassa. Venäläisten aristokraattien hemmottelupaikasta sukeutui 1940-luvulla terveyskylpylä.

Syy siihen on 1800-luvulla löytynyt Pikkalan lähde. Tämä mystinen luonnonlähde löytyy hotellin ­sisätiloista, spa-osaston ­kaukaisimmasta nurkasta. Kylmää ja pimeää pelkäämätön asiakas laskeutuu portaita pitkin mustaan aukkoon, jonka 7-asteinen vesi purauttaa raikkaasti.

Span ikkunoista näkyy rantaraitti, jota pitkin pääsee ­Myllysaaren uimarannalle asti.

Kaupungin ­paraatipaikalla on ollut kylpylä jo 1800­-luvulla. Boutique ­Hotel Lähteen spa-osastolta näkee kaupungin­lahdelle.

Tuuli käy Saimaalta

Lappeenrannan matkailujohtaja Mirka Rahman uskoo Saimaan imuun. Hänen visionsa vuodelle 2050 on, että rantaraitti jatkuu tuolloin LUT yliopistolta aina Rauhan resorttiin asti ja Unescon suojelemat Geopark-kohteet vetävät kaupungin luontokohteisiin yhä enemmän kävijöitä.

Kuutostien varrella ei ole enää Tuutha sie vastakii -kylttejä. Mutta tuun. Kesäilta kaupunginlahden rannalla, ­jossa valkokylkiset paatit ­keinuvat laiturissa ja tuuli käy Saimaalta, on varmasti vierailun väärtti.

Lue myös: ”Isä oli kuin enkeli” – Aira Samulin oli vain 14-vuotias, kun haki tarkka-ampujan luotiin kaatuneen isänsä ruumiin joukkosidontapaikalta

X